Med økte priser på nødvendige utgifter som strøm og matvarer, er det mange som bekymrer seg for den personlige økonomien. Mange kjenner på en usikker fremtid og lurer på om lønningen vil holde hele måneden.
En som har gjort et viktig grep for å unngå økonomisk usikkerhet, er Mina Løvgren (27) som står bak Instagram-kontoen Spareminimalisten.
Hennes aller viktigste råd for å spare penger, er å få kontroll på økonomien og være bevisst forbruket ditt. Ønsker du å få inn mer på konto uten å ta på deg en ekstra jobb, er salg av klær og gjenstander som du ikke lenger bruker, et godt sted å starte.
For Mina Løvgren har det vært særlig innbringende.

Slik blir du kvitt indre stress: Fire grep som faktisk fungerer
Fant sin egen sparemotivasjon
Selv har hun alltid jobbet mye ved siden av studiene og hatt en inntekt utenom studiestøtten.
Sommeren 2018 opplevde hun å bli sykemeldt en periode. Da hun plutselig satt med kun 5000 kroner på kontoen, kjente hun på en sterk usikkerhet. Hva hvis en større, uforutsett utgift skulle komme?
Løvgren bestemte seg for å fokusere på å spare penger, og hun kom seg etter hvert også tilbake i jobben. Den påfølgende høsten bodde hun på studenthybel med rimelig leie. Mulighetene for å spare som student er ikke så store, men hun så viktigheten av å ha en bufferkonto til uforutsette utgifter dersom noe skulle skje.
Det viktigste grepet hun gjorde var å prioritere annerledes.
– Det er en litt rar sammenligning, men hvis du vil gå ned i vekt har du formelen med antall kalorier inn versus antall kalorier forbrent – du må forbrenne flere kalorier enn du spiser. Det er det omvendt med sparing; Du må bruke mindre penger enn det du får inn, forklarer hun.
27-åringen innrømmer overfor KK at det gjerne er vanskeligere i praksis, men det er en god huskeregel.
Du kan fokusere på to enkle grep: Hvordan du kan kutte utgiftene dine – har du et høyt forbruk et sted? Kan du kutte ut noen abonnementer? Slutte å kjøpe take away-kaffe?
Og så er det det motsatte, forklarer hun. Kan du få mer penger inn? Her har spareminimalisten gjort noe som skulle vise seg å være lurt. Ved å benytte seg av salgsapper har hun solgt unna klær og gjenstander for nærmere 48 000 kroner.

10 små vaner som gjør at du sløser mye penger
Solgte for 48 000 kroner
Etter opprydning i bod, skuffer og skap har Løvgren solgt brukte klær og gjenstander for nærmere 48 000 kroner – og det bare på ett år.
Mange vil kanskje anta at hun har hatt en sjelden storopprydning og fått solgt unna masse, men sannheten er at hun har solgt stort og smått jevnt og trutt gjennom året.
Hun tror de fleste tenker at de ikke har noe å selge, men da tenker de feil, ifølge 27-åringen.
– Jeg tror selve kjernen i det hele er at du lett tenker det du har ikke har noe verdi, og at du heller kaster eller gir det bort, sier Løvgren og utdyper:
– Du tenker ikke over at det som ikke har noe verdi for deg lenger, har verdi for noen andre. Det har jeg blitt veldig overrasket over.
Det handler om riktig prissetting og tålmodighet. Mesteparten av det Løvgren solgte for i fjor, var et servise som for henne ikke lenger hadde verdi. Det viste seg at det var et gammelt juleservise som det ikke lenger går an å få kjøpt i butikkene.
– Du tenker kanskje at ingen vil ha det, men så sitter det noen der ute som har kjempelyst på det.

22 enkle tips som kan kutte matbudsjettet ditt
Personlig veksler hun mellom Finn.no, Facebook Marketplace, Tise og Bookis, men hun anslår at mellom 80 og 90 % av salgene går via Finn.
Løvgren finner en glede i å selge tingene sine, og ser ikke på det som et offer for å spare mer penger.
– Du får et ryddigere hjem og mer system hjemme. Bonusen er at du får betalt for det.
Alle kan finne sparegleden
27-åringen har stor forståelse for at noen må jobbe mer for å få til å spare, og at det ikke blir en glede i det hele tatt – men kanskje heller en tvang eller nødvendighet. For Løvgren handler motivasjonen om tryggheten en stabil økonomi fører med seg, og det gjør at hun klarer å holde fokus på sparing.
– Hvis du setter av penger til sparing, og prioriterer det, vil du få mye positivt ut av det i det lange løp. Kanskje får du råd til å kjøpe den boligen som du ikke hadde råd til å kjøpe for fire år siden. Og du kan bli med på den hoppe på-turen uten å måtte spare til den.
Det hører med til historien at Løvgren klarte sparemålet sitt på 200 000 kroner i løpet av fjoråret.
Hun er overbevist om at de aller fleste har et sparepotensial – enten det er lite eller stort, ettersom det handler om prioriteringer. Man må ha et ønske om å spare, for å ville prioritere det over andre ting.
Og et offer har det aldri vært. Det er viktig for henne å få frem, for det har gjerne vært motsatt. Du kan gjøre mye sosialt som ikke koster penger, og du behøver ikke å være kjempestreng med deg selv, understreker hun.
Da blir det ikke noe spareglede.
– For eksempel det å dra på byen med venner, er fullt mulig uten å bruke tusen kroner på alkohol, nattmat og taxi. Gleden av å dra på byen er jo å være sosial og å være med vennene sine. Å drikke kun på vors og ikke på byen, det koster meg lite, sier hun.
– Hva er ditt beste råd for å komme i gang med sparing eller å kutte ned på forbruket?

Eksperten tipser: Disse matvarene er det lurt å handle før prisene går opp
– Vær bevisst. Hvis du vil prioritere sparing, må du kanskje prioritere å bruke litt mindre penger på småting. Det er veldig individuelt på livssituasjon og inntekt, og i perioder har man kanskje litt mindre sparemotivasjon, sier hun.
– Du må ha et fornuftig forbruk ved å finne ut av hva du må bruke penger på, hva du vil bruke penger på, og hva du kan kutte ut og ikke.
Spareentusiasten mener ikke at du skal sitte og stirre på bankkontoen din og følge med på absolutt alle bevegelser, men det er veldig fort gjort å gjøre små grep.

Trude Vasstrand: - Jeg visste at vi kom hjem til inkasso og havregrøt
Hun viser til at dersom du kjøper lunsj på jobb til 50 kroner, fem dager i uken, da blir det 250 kr i uken, og 1000 kr i måneden, og 12 000 kr i året. Det er små beløp det er lett å ikke tenker over, som bygger seg opp og blir store beløp i lengden.
– Det krever så lite å ta med seg matpakke – da kan du lage det du har lyst på, og det trenger ikke være en kjip greie.
– Det er det jeg mener med å være bevisst forbruket og bevisst sine prioriteringer. Kan du ta med deg matpakke hjemmefra? Kan du gjøre det enklere for deg selv å spare penger, uten at du trenger å gå sulten av den grunn?
Her kan du lese mer om hvordan det gikk da KK-journalisten skulle leve på 200 kroner på én uke.
Løvgren og samboeren venter barn, og overfor sine følgere er hun tydelig på at hun går inn i en fase hun ikke kjenner til. Med blant annet permisjon og foreldrepenger, vil inntekten og utgiftsvanene endres, men hun er ikke bekymret for det.
– Fordi jeg har brukt tid og energi på å spare opp, så har jeg den fleksibiliteten og muligheten til å gå ut i permisjon og ikke tenke på sparingen fordi jeg har penger stående på bok, sier hun.
Hun håper å kunne inspirere flere til å ta grep i sin egen økonomi.
– Det er en trygghet i seg selv.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Emilia har hatt shoppestopp i hele syv år
