Ukjent arving

Solveig etterlot seg tre millioner kroner, men ingen arvinger - eller?

I NRK-serien «Ukjent arving» blir vi tatt med verden rundt når familiehistorie nøstes opp.

UKJENT ARVING: I NRK-serien «Ukjent arving» blir vi med når programleder Tarjei Strøm forsøker å finne arvingene etter Solveig Olsen (t.h.). I midten er moren Hildur, og til høyre står storesøster Astrid. FOTO: Privat

UKJENT ARVING: I NRK-serien «Ukjent arving» blir vi med når programleder Tarjei Strøm forsøker å finne arvingene etter Solveig Olsen (t.h.). I midten er moren Hildur, og til høyre står storesøster Astrid. FOTO: Privat

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten er NRK aktuell med det nye seriekonseptet Ukjent arving, der programleder Tarjei Strøm og slektsforsker Kai-Samuel Vigardt skal nøste opp i slekthistorien til en avdød person for å finne rettmessig arving.

Seriekonseptet har allerede hatt stor suksess i Sverige og Danmark.

Totalt består sesong 1 av fem episoder, og i den aller første episoden - som har fått tittelen «Bestefars svik» - blir vi tatt med til Bergen der en kvinne ved navn Solveig Olsen har gått bort.

Hun døde i 2015, og ved første øyekast var det tilsynelatende ingen arvinger til de tre millionene hun etterlot seg.

Men dét var før Tarjei og Kai-Samuel ble satt på saken.

HALVSØSTRE: Solveig Olsen (t.h) og søsteren Astrid. FOTO: Privat
HALVSØSTRE: Solveig Olsen (t.h) og søsteren Astrid. FOTO: Privat Vis mer

Solveig skal nemlig vise seg å ha en stor slekt med en rimelig spennende historikk - der hardtarbeidende kvinneskikkelser, en bestefars smitsprugling, landsvik og lugubre familiehemmeligheter står i fokus.

Til KK forteller Tarjei at han syntes det var fascinerende og spennende å nøste opp i livet til Solveigs bestefar Karl Anton.

- Det var nesten som om vi kunnet laget Hollywood-film om alt han holdt på med, og de forskjellige kvinnene han fikk barn med. Litt av et puslespill! Men det er jo også en historie om sterke kvinner, som står på sitt og klarer seg alene - selv om de opplever mye vanskelig. Det må ha vært veldig tøft for dem, og det har vært sterkt å følge historien deres så nært.

- Bare hørt om det i brettspillet Monopol

Én av slektningene som dukker opp etter Tarjei og Kai-Samuels møysommelige leting, er Beathe Ekhall Stentvedt (56). Hun er bosatt i Aurland i Sogn, og er med i serien på morens vegne, en av arvingene, som er blitt dement.

Hun sier til KK at hun rett og slett ble målløs da hun fikk vite om familiehistorien, at hun hadde flere ukjente slekninger som fremdeles lever - og ikke minst da Tarjei fortalte om arvebeløpet som moren arver.

Det er bare i brettspillet Monopol, at hun har hørt om begrepet «Du får 1500 kroner fra din onkel i Amerika».

- Fortsatt er det hele ganske uvirkelig, synes jeg. Har lest om det en sjelden gang, og det er jo i Monopol, men har aldri tenkt over at det faktisk er noe som skjer på virkelig, og hvertfall ikke med en selv. Også så mange penger da!

FAMILIEBILDER: Tarjei Strøm på besøk hjemme hos slektning Beathe i Sogn. FOTO: Ronald Hole Fossåskaret, NRK
FAMILIEBILDER: Tarjei Strøm på besøk hjemme hos slektning Beathe i Sogn. FOTO: Ronald Hole Fossåskaret, NRK Vis mer

Men det er ikke hovedsakelig pengene som har satt sine spor hos Beathe.

- Jeg har tenkt mye på Solveig i ettertid, og det er veldig leit at hun ikke visste om slekten hun hadde. Det er veldig spennende og moro å lære vår nye slekt å kjenne, og broren min og jeg visste ikke en gang at vi hadde så mange slektninger som lever. Det er stas! Vi har hatt litt kontakt på e-post, og skal samles for å se programmet sammen. Med smittevern og alle regler på plass, sier Beathe til KK.

- Hvordan tror du hun ville ha reagert om denne beskjed kom da hun var frisk? Hva tror du hun hadde tenkt om arven og om den utvidede familien?

- Jeg tror hun ville blitt veldig glad og opprømt. Hun ville gitt seg ende over av både arven og dette å få en så stor og ny familie. Og så ville det nok blitt noen spørsmål om hvorfor ingen har sagt noe dette tidligere, og om ingen har visst noe. Kanskje litt grubling om oppveksten. Så vidt jeg vet traff hun aldri sin bestefar Karl Anton.

STOR SLEKT: Beathe med sin utvidede familie - mennesker hun ikke ante at eksisterte, før Ukjent arving-programleder Tarjei banket på døren. FOTO: Ronald Hole Fossåskaret, NRK
STOR SLEKT: Beathe med sin utvidede familie - mennesker hun ikke ante at eksisterte, før Ukjent arving-programleder Tarjei banket på døren. FOTO: Ronald Hole Fossåskaret, NRK Vis mer

- Bidrar til å forandre livene til folk - både med penger og en «ny» sleksthistorie

Programleder Tarjei Strøm loser oss gjennom de fem episodene, og han sier til KK at dette er noe av det mest givende han har gjort på TV.

Tidligere har vi sett ham som programleder for The Stream, Norge Nå, Spellemannprisen, MGP og Sommeråpent - og som trommis i Ralph Myerz and the Jack Herren Band og Datarock, samt for flere av det aller største artistene i Norge.

- Hvordan har det vært å dele ut arv i form av penger til vilt fremmede mennesker?

- Jeg har gjort mye rart på TV, og ledet store prestisjetunge direkte-sendinger - men akkurat det å dele ut arv, er uten tvil noe av det mest spennende og nervepirrende jeg har gjort. Det å ha invitert seg hjem til noen, med kamera på slep, for å fortelle dem noe om familiehistorien sin de ikke hadde noe som helst aning om, OG i tillegg dele ut penger - er mildt sagt spennende. Da går pulsen, og det gjelder virkelig å holde tungen rett i munnen, sier han entusiastisk.

RESEARCH: Programleder Tarjei Strøm og slektsforsker Kai-Samuel Vigardt gjør et møysommelig stykke arbeid for å nøste opp i de ulike slektskapene og familiehistoriene, for å finne rettmessig arving. FOTO: Gøril Grov Sørdal, NRK
RESEARCH: Programleder Tarjei Strøm og slektsforsker Kai-Samuel Vigardt gjør et møysommelig stykke arbeid for å nøste opp i de ulike slektskapene og familiehistoriene, for å finne rettmessig arving. FOTO: Gøril Grov Sørdal, NRK Vis mer

Tarjei forklarer at han og resten av Ukjent arving-gjengen er med på å videreformidle utrolige historier til både seere og arvingene, og bidrar til å på mange måter forandre livene til folk - både med penger og en «ny» sleksthistorie.

- Hva er arvingene mest opptatt av; slekten eller pengesummen?

- En gjenganger er faktisk, at folk er alltid mest fascinert og interessert i den nye infoen de får om slekt - pengene kommer i andre rekke virker det som, selv om det i noen tilfeller er snakk om noen svimlende summer som gjør stor forandring i livene deres. Den største gaven virker å være historiene de får om sine ukjente slektninger. Det er fint!

«Ukjent arving» skulle hatt premiere på NRK1 torsdag 5. november, men er utsatt til torsdag 12. november som følge av USA-valget. Du kan likevel se første episode i nettspilleren her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer