Barneoppdragelse

Solveig Kloppen om hva hun har valgt bort i barneoppdragelsen

Solveig Kloppen åpner opp om hvordan det var å vokse opp på 70-tallet, og hvilke mønster hun har valgt bort.

BARNEOPPDRAGELSE: Oppdragelse er et hett tema som engasjerer stort. Solveig Kloppen (t.h) - her sammen med søsteren - ønsker å dele erfaringer på godt og vondt i sin nye podkast. FOTO: Privat
BARNEOPPDRAGELSE: Oppdragelse er et hett tema som engasjerer stort. Solveig Kloppen (t.h) - her sammen med søsteren - ønsker å dele erfaringer på godt og vondt i sin nye podkast. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det er ikke til å stikke under stol at måten du ble oppdratt påvirker hvordan du selv oppdrar egne barn. De fleste som opplever å bli foreldre tar med seg ting fra sin egen oppvekst inn i foreldrerollen – på godt og vondt. Noen tar et bevisst valg om hva de ønsker og ikke ønsker å ta seg med videre når de skal oppdra egne barn, mens andre gjør det noe mer ubevisst.

«Drikk minst en liter melk om dagen, dessert kun på søndager og ikke bråk når pappa tar middagsluren. Det var noen av reglene søsteren min og jeg vokste opp med på 70-tallet», skriver Solveig Kloppen i et innlegg på Instagram. Det er ingen tvil om at innlegget engasjerer, og basert på kommentarene under innlegget, hentes nostalgiske minner fra barndommen frem hos de aller fleste.

I podkasten Min barneoppdragelse snakker Solveig Kloppen (52) om barneoppdragelse med ulike foreldre. Selv vokste hun opp med en søster, og har i dag en datter på 14 år og en sønn på 17.

Sammen med hver gjest skal hun snakke om hva slags oppdragelse de fikk, hvordan de oppdrar egne barn, og hva de tar med seg fra sin egen oppdragelse – og hva de absolutt ikke tar med seg videre til sine barn.

Finnes den perfekte oppdragelsen?

Vi tok kontakt med Kloppen for å høre mer om hva hun tenker om oppdragelse.

– Barneoppdragelse er interessant, gøy, utfordrende og noe de aller fleste har en mening om. Også de som ikke er foreldre selv.

– Vi er ikke på jakt etter den perfekte barneoppdragelsen – om den i det hele tatt finnes – men tenker at vi kan lære noe av hverandres prøving og feiling, sier hun om bakgrunnen for at hun ønsket å snakke mer om barneoppdragelse i en podkast.

Og selv husker hun godt oppveksten på 70-tallet da hun og søsteren måtte bidra, ble opplært til at hardt arbeid kan være gøy, hun og søsteren måtte huske å si takk for maten, og enkelte ganger var det ikke rom for forhandlinger.

Lytter mer til barn i dag

– Er det noe du bevisst ikke har tatt med videre inn i oppdragelsen av dine egne barn?

– Apropos forhandlinger: Jeg vokste opp med at barn skulle være lydige og gjøre som de voksne sa. Mannen min og jeg har nok i mye større grad enn mine foreldre satt oss på huk og lyttet til barnas argumenter og synspunkter, sier hun.

Det gjør også at de som foreldre innimellom har endret mening og gått tilbake på avgjørelser de har tatt.

– Det kan jeg ikke huske skjedde i særlig grad i min oppvekst, sier hun.

I FINSTASEN: Solveig har gode minner fra oppveksten, men er ikke nødvendigvis enig i at oppdragelsen skal gjøres på samme måte i dag. FOTO: Privat
I FINSTASEN: Solveig har gode minner fra oppveksten, men er ikke nødvendigvis enig i at oppdragelsen skal gjøres på samme måte i dag. FOTO: Privat Vis mer

– Har lært meg å si unnskyld

Kloppen møter tidligere Høyre-politiker og redaktør i E24, Torbjørn Røe Isaksen. Hun stiller trebarnsfaren spørsmål om han har et godt råd til andre foreldre.

Selv kan han ikke huske at det ble sagt unnskyld under sin egen oppvekst i særlig stor grad – uten at han heller hadde et savn etter det.

Som forelder kan det fort koke over når barna ikke vil gjøre som de skal, og da kan det gå en kule varmt.

– Det som har vært viktigst for meg er å lære å si unnskyld til barna mine. Jeg synes det har fungert veldig bra. Jeg har stor tro på dette også fra politikken – det å genuint unnskylde seg. Jeg gjør det ikke stadig vekk til barna, men hvis jeg bli altfor sur på dem og det som skjer, så unnskylder jeg meg etterpå, sier Røe Isaksen.

– Dessuten føler jeg ikke at jeg taper ansikt når jeg sier unnskyld etter en krangel, foreldrene mine var mer engstelige for akkurat det. Derfor lot de også som regel være, sier Kloppen til KK.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer