Fobier:

Sølvi (37) er livredd små hull og mønstre: - Det gjør meg uvel

Føler du også et sterkt ubehag ved å se på dette bildet? Da kan det hende du lider av samme fobi.

FOBIER: Et nærbilde av en lotusplante fylt med frø kan være nok til å skape ubehag hos en person med trypofobi. FOTO: NTB
FOBIER: Et nærbilde av en lotusplante fylt med frø kan være nok til å skape ubehag hos en person med trypofobi. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss har eller kjenner nok noen som har en form for fobi. Men mens det å være redd for edderkopper eller høyder blir sett på som forholdsvis vanlig, finnes det mange fobier av det mer merkelige og sjeldne slaget.

Så lenge hun kan huske har Sølvi Korsrud (37) vært livredd for uregelmessige små og store hull. Disse hullene kan dukke opp i ulike sammenhenger, hun reagerer for eksempel på luftboblene som dannes når hun lager mat og baker.

– Det er derfor egentlig litt rart at jeg har utdannet meg til kokk, smiler hun.

– Men jeg har liksom klart å takle luftboblene ved å fjerne dem fort. Det er annerledes med videoer eller bilder som dukker opp igjen og igjen, og som man ikke klarer å få ut av hodet. Videoer av blomster med masse frø eller bilder av sykdommer med utslett som ser ut som hull eller mønstre. Dette gjør meg uvel og redd, forteller hun.

TRYPOFOI: Sølvi forteller at synet av uregelmessige små og store hull, kan gjøre henne så uvel og redd at hun ikke får sove om natten. Foto: Privat
TRYPOFOI: Sølvi forteller at synet av uregelmessige små og store hull, kan gjøre henne så uvel og redd at hun ikke får sove om natten. Foto: Privat Vis mer

Ifølge Psykologisk.no kalles denne fobien trypofobi og er en irrasjonell frykt for visuelle stimuli av sirkulære objekter i asymmetriske mønstre. Mennesker med trypofobi kan være redde eller føle et sterkt ubehag ved synet av frøkapsler, hullene i en porøs sjokolade eller rør som er stablet oppå hverandre.

Selv om hun understreker at dette er en fobi hun fint kan leve med, forsøker Sølvi å unngå situasjoner hvor den kan utløses.

Fobien mot hull gjør henne nemlig ikke bare redd der og da, den skaper også søvnproblemer.

– Det var en periode for noen år siden hvor det florerte videoer på Facebook av mennesker som hadde tegna på seg store ekle hull. Det var svært realistiske videoer som jeg slet lenge med å få ut av hodet. Hver gang jeg lukket øynene dukket bildene opp og jeg fikk ikke sove, forteller hun.

Ifølge Store norske leksikon kjennetegnes fobier av at det er en overdreven frykt i forhold til situasjonen og at den ikke blir mindre av fornuftige forklaringer og overtalelser. Symptomene kan blant annet være hjertebank, skjelving, ubehag i brystet, pustevanskeligheter, kvelningsfornemmelse og svimmelhet.

– Jeg tror mange ikke ser på dette som en fobi og noen ser rart på meg når jeg forteller om det. De skjønner liksom ikke greia med å bli uvel av dette. Men det er faktisk en del mennesker som har denne fobien, min mamma inkludert, sier hun.

Følelse av å miste kontrollen

Psykolog Christopher Laugsand-de Lange forteller at fobier kan ha mange mulige årsaker og forklaringer.

– En del fobier har nok en naturlig forklaring; det kan være lurt å være litt redd for høyder eller slanger. Hvis man ikke har nok respekt, eller frykt, for slanger kan det selvfølgelig få alvorlige konsekvenser. Kanskje ikke i like stor grad her i Norge som i varmere strøk, men mange mener at dette kan ha å gjøre med utviklingen vår å gjøre.

– Ved fobier, som i mye annen angst, er ofte en opplevelse av kontrolltap en viktig faktor. Ved høydeskrekk er gjerne nettopp frykten for at man skal miste kontrollen, noe av det verste.

MANGE ULIKE FOBIER: - Fobier er utrolig spennende, men de kan være virkelig plagsomme, sier psykolog Christopher Laugsand-de Lange. FOTO: Privat
MANGE ULIKE FOBIER: - Fobier er utrolig spennende, men de kan være virkelig plagsomme, sier psykolog Christopher Laugsand-de Lange. FOTO: Privat Vis mer

Fobier kan ifølge psykologen noen ganger utløses av skremmende erfaringer, men langt ifra alltid.

Hvis man som liten har hørt og sett nok voksne hyle når de ser en edderkopp, økes nok sjansene betraktelig for at man opplever edderkopper som virkelig skumle, istedenfor bare litt ekle.

– Det er viktig å skille mellom det å oppleve noe som ekkelt eller ubehagelig, og en fobi. De fleste liker ikke edderkopper og vil nok skvette om de plutselig har en edderkopp på seg. Men en fobi innebærer at frykten for en edderkopp er så sterk at man ikke tør å gå ned i sin egen vaskekjeller, eller unngår å gå tur i skogen på sommeren.

– Men hva er årsaken til at enkelte blir kjemperedde for ting som i utgangspunktet virker helt harmløst, som for eksempel små hull og mønstre?

– Det er nesten grenseløst hva man kan ha fobi mot, og ofte finner man ikke noen klar årsakssammenheng, sier Lange.

– Underliggende har det ofte noe med opplevelsen av tap av kontroll å gjøre, selv om dette ikke alltid er like lett å forstå på overflaten. Frykt for ballonger kan ha å gjøre med manglende kontroll på om en ballong kan plutselig sprekke. Frykt for trær kan ha en sammenheng med at man ikke vet om et tre kan plutselig falle, som jo kan være farlig, sier han. Hvorvidt du bør oppsøke hjelp for å bli kvitt fobien sin eller ikke, mener han kommer an på hvor mye den går ut over din daglige fungering.

– Skaper det problemer for deg i hverdagen? Frykt for slanger gjør kanskje ikke så mye, men hvis det gjør at man ikke klarer å gå en søndagstur i skogen med familien, er det nok på tide å vurdere å gjøre noe med det. Heldigvis finnes det god hjelp å få, og de aller fleste opplever stor bedring med riktig behandling, sier han.

Andre merkelige fobier:

Xylophobia – fobi mot objekter av tre, for eksempel tannpirkere og ispinner:

– Jeg har fobi mot treverk som berører tennene. Det kan for eksempel være en ispinne, en tannpirker eller lignende. Jeg får grøsninger bare av tanken, forteller Oda Bråten (22).

– Det som gjør meg så utilpass er at så fort treverket berører tennene mine, føler jeg at det skjærer i tennene. Jeg tror fobien oppstod da jeg var liten og skulle spise en is, da treverket traff tennene fikk jeg skikkelig frysninger og jeg følte meg ganske dårlig etterpå. Etter det har jeg valgt å unngå ispinner, eller så spiser jeg kun så mye at tennene ikke treffer pinnen, sier hun.

Omfalofobi - fobi mot navler:
Jenny (35) forteller at hun rett og slett blir fysisk dårlig bare av å snakke om eller tenke på navler.

– Jeg husker ikke når jeg fikk navleangst, men det må ha vært som barn eller fra fødsel av. Jeg blir uvel og krymper meg av å tenke på navle, og om noen kommer borti min, skvetter jeg og vrir meg unna. Jeg synes det er ubehagelig og ekkelt, men vet ikke hva jeg egentlig er redd for, sier hun.

– Det hemmer meg litt i sexlivet, men jeg pleier bare å si fra til partner om at det er et «no touch» område.

FOBI MOT NAVLER: Jenny blir fysisk dårlig bare av å snakke om eller tenke på navler. Foto: NTB Scanpix
FOBI MOT NAVLER: Jenny blir fysisk dårlig bare av å snakke om eller tenke på navler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kabourophobia – fobi mot krabber:
Emma Mobakk (25) forteller at hennes store redsel er krabber.

– Frykten ligger i krabbekloa, samtidig så freaker det meg ut at de går sidelengs og ofte veldig fort.

– Jeg jobbet tidligere i en ferskvaredisk som hadde krabber og dette ble veldig vanskelig for meg. Hver gang en kunde skulle ha krabber måtte jeg plinge på en kollega for å få en annen til å ordne det. Jeg kunne få helt panikk og tårene rant hysterisk.

– Når jeg bader, uansett om det er salt- eller ferskvann, så tør jeg aldri sette beina ned. Mine nærmeste har hatt det mye festlig med dette, spesielt lillebroren min som pleide å dykke under vann og klype meg. Da badet jeg ikke mer og tårene sto og det gjør de den dag i dag, den eneste forskjellen er at jeg kan le litt lettere av det i etterkant, smiler hun.

Visste du at det finnes mer enn 600 ulike fobier? Her kan du lese om ti av de mest uvanlige.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer