Som 12-åring rømte Sommai fra landsbylivet hjemme

Som 12-åring så Sommai (48) seg nødt til å rømme fra foreldrene sine i en landsby i Thailand for å kunne ha håp om et bedre liv. I dag er hun godt etablert i Harstad med utdannelse, jobb og samboer.

TRIVES: Sommai fra Thailand føler seg hjemme i nord. Her er hun på Bjarkøy, hvor hun og samboeren har et fritidshus. Foto: Liv-Karin Edvardsen
TRIVES: Sommai fra Thailand føler seg hjemme i nord. Her er hun på Bjarkøy, hvor hun og samboeren har et fritidshus. Foto: Liv-Karin Edvardsen Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

På besøk hos Sommai Prengprang Johannessen vanker det både smil og servering. Kaffe, kaker og fargerike frukter, pent dandert på fat. Den gavmilde kvinnen sier hun har evig tro på kjærlighet og godhet.

– Denne troen har hjulpet meg til å overvinne alt i livet mitt. I den buddhistiske religionen heter det: «Tenk positivt! Snakk positivt! Så skjer det positive ting», sier Sommai, som har gått en lang vei og kjempet hardt for å oppnå lykke i livet sitt.

Hun begynner å fortelle fra oppveksten i det som ofte kalles for «smilets land».

Dyrket ris

– Mine røtter kommer fra khmerfolket, et folk som for lenge siden emigrerte til Thailand fra Kambodsja. Språket som kalles khmer, tok de med seg, og dette snakkes fortsatt i den sørøstlige delen av Thailand hvor jeg er oppvokst. Khmer er veldig forskjellig fra thai, som er det offisielle språket i Thailand, forklarer Sommai.

Hun vokste opp i landsbyen Nongprue i Buriram-provinsen, med to brødre og to søstre, mens en søster døde av sykdom i ung alder. Foreldrene var risbønder, og hadde gård med dyr, de dyrket også grønnsaker og urter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer