HØYE DAMER I HØYE HÆLER: Samlet i Frognerparken. Fra venstre: Britt Haneng (1,90 cm), Guri Hasle (1,80 cm), Hanna Brattsti (1,84 cm), Vivian Brattsti Sørensen (1,84), Jorun Katrine Lie (1,85 cm), Edvarda Eriksen (1,90 cm) og Nina Folkestad Sørensen (1,81 cm). Foran i midten: Anne M arie Guldahl Jernquist (1,87).    Foto: Julia Krøvel
HØYE DAMER I HØYE HÆLER: Samlet i Frognerparken. Fra venstre: Britt Haneng (1,90 cm), Guri Hasle (1,80 cm), Hanna Brattsti (1,84 cm), Vivian Brattsti Sørensen (1,84), Jorun Katrine Lie (1,85 cm), Edvarda Eriksen (1,90 cm) og Nina Folkestad Sørensen (1,81 cm). Foran i midten: Anne M arie Guldahl Jernquist (1,87). Foto: Julia Krøvel
Mobbing

Som 12-åring var Anne Marie 183 cm og måtte kjøpe klær i voksenavdelingen

Ble mobbet og slått: - Høyden min ble et våpen de brukte mot meg.

KK.NO:  Hvor stor sprengkraft kan et par høyhælte sko egentlig ha? Ganske stor.

Det var i 2012 Anne Marie (32) med sine 187 centimeter, gikk inn på Facebook-siden De Høyes Klubb, en klubb for kvinner og menn høyere enn 180 og 195 centimeter, en klubb hun hadde blitt anbefalt å sjekke ut av en fremmed dame på butikken, som i et hemmelig fellesskap.

Relativt raskt så Anne Marie at det var en side som lå litt brakk, men med sin over gjennomsnittlige begeistring for høyhæla sko, la hun likevel ut et bilde av sitt siste par, et par lekre fløyelsrøde, med teksten «Med disse på blir jeg 199». 

En liten kommentar bare. Som fikk den stille siden til å eksplodere. 

Fra høye damer landet over strømmet det nå inn med kommentarer. «Wow, at du tør» var hovedbudskapet.

Mange av dem kunne ikke få flate nok sko. «Det skulle jeg også ønske at jeg turde», skriver en annen. Og det er da impulsive Anne Marie bare plumper uti med det: «Neste gang du kommer til Oslo skal jeg øve sammen med deg!»

Og vips, en uke senere, møtes 11 vilt fremmede damer i det som skulle bli klubben Høye Damer i Høye Hæler – i et fellesskap Anne Marie aldri før har opplevd.

STOLT: – Jeg elsker høyden min. Føler folk seg truet av den, er det deres problem, ikke mitt, sier 1,87 høye Anne Marie Guldahl Jernquist (32). Foto: Julia Krøvel
STOLT: – Jeg elsker høyden min. Føler folk seg truet av den, er det deres problem, ikke mitt, sier 1,87 høye Anne Marie Guldahl Jernquist (32). Foto: Julia Krøvel Vis mer

– Det å være 20 centimeter over gjennomsnittet gjør at du møtes på en annen måte. Men man måler ikke et menneskes verdi i centimeter. Da snyter man seg selv for mye, forteller Anne Marie.

LES OGSÅ: Søstre gjenforent etter 20 år

Handler om relasjoner mellom kvinner og menn

Hvor høy er du? Var ikke dette et spørsmål vi alle stadig fikk gjennom oppveksten?

Allerede ved fødselen veies og måles vi – og siden er nettopp høyde og vekt noe av det første vi legger merke til ved andre.

– Hvorvidt man som kvinne er «passe høy» eller «for høy», handler mye om relasjonen mellom menn og kvinner.

- Er hun høyere enn ham, skal det mer til for at den spesielle kontakten oppstår: opplevelsen av at det klaffer mellom dem, blir forstyrret, forteller Hanne Haavind, professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. 

Hun poengterer at selv om vi ønsker oss likestilte partnere, sitter det sterkt i oss kvinner å velge en partner som er høyere enn oss, mens menn foretrekker kvinner som er lavere.

Allerede i barnehagen skilte Anne Marie seg ut: Alltid et hode høyere enn alle andre.

Som 12-åring var hun 1,83 og måtte kjøpe klær i voksenavdelingen. Med en mamma på 1,79 som stolt klapret rundt i høye hæler, var høyden likevel aldri noe hun skammet seg over.

Som 15-åring kjøpte hun selv sitt første par med høye hæler.

LES OGSÅ: Et fallskjermhopp endret livet

Ble mobbet gjennom ungdomsårene

Men på skolen skulle alt hun var stolt over, bli brukt mot henne. Anne Marie var oppdratt til å ta ordet, var flink på skolen, elsket bøker og skrev dikt.

Raskt ble «intellektuell» et skjellsord som ble slengt etter henne. Og ikke minst: Alle kallenavnene som spilte på høyden hennes. «To-tom-fire», «Stankelbeinet», «Lyktestolpen».

BLE MOBBET: – Tenk om de hadde satt meg på en hormonkur. Da hadde aldri Høye Damer i Høye Hæler blitt til, sier Anne Marie, her 15 år. Foto: Privat
BLE MOBBET: – Tenk om de hadde satt meg på en hormonkur. Da hadde aldri Høye Damer i Høye Hæler blitt til, sier Anne Marie, her 15 år. Foto: Privat Vis mer

– Jeg var veldig synlig. Jeg tror høyden min ble et våpen de brukte mot meg, forteller Anne Marie. 

Gjennomsnittshøyden for en norsk dame, er i dag 167 cm. 

Mens norske menn i snitt rager 179,9 over bakken – nesten 10 centimeter høyere enn hva som var tilfellet i det herrens år 1900, da snitthøyden på en vernepliktig nordmann ble målt til 170, skriver forskning.no.

Tall på oss damene mangler dessverre, men det er vel ikke helt på viddene å anta at også vi har vokst oss høyere. Faktisk er vi skandinaver blant de høyeste i verden, kun slått av nederlenderne, der mannfolka i snitt er 184.

LES OGSÅ: Så høye er vi i Norge - og dette avgjør høyden din

Behandling har gitt alvorlige bivirkninger

Men kan man bli for høy? Da Anne Marie var 10 år, ble hendene hennes røntgenfotografert for å stipulere hvor høy hun kom til bli. Da over 1,80 høy ble anslått, ønsket sykehuset å ta affære.

Fra 1950-tallet har nemlig hundrevis av norske, høye jenter blitt hormonbehandlet i et forsøk på å begrense veksten. «Storhetstiden» for behandlingen var på 1970- og 80-tallet.

I dag er det kjent at den kan gi alvorlige bivirkninger og gi mulig økt risiko for barnløshet og brystkreft. 

– Flere av damene i klubben er blitt behandlet med veksthemmende hormoner, og noen av dem er nå ufrivillig barnløse, forteller Anne Marie — som selv vokste for fort til å bli behandlet, og som uansett ville ha takket nei.

Men fortsatt ber foreldre om vurdering av slutthøyden til sine jenter, mellom 50 og 100 henvendelser årlig, anslår Pétur B. Júlíusson, overlege ved seksjon for endokrinologi og metabolisme ved Haukeland universitetssykehus. 

– Tidligere ble behandling vurdert om jentas høyde ble stipulert til å bli 180. I dag går grensa ved 186 — «eller helst ikke», som overlegen sier det.

LES OGSÅ: Hva gjør du når barnet ditt skiller seg ut? 

- En hel generasjon av leger som var med på å sykeliggjøre høyde

Hva tenker du om det som kommuniseres til jentene med en slik behandling, at de er for høye?

– Det skal vi leger ikke gjøre. Noen har påpekt at det var en hel generasjon av leger som var med på å sykeliggjøre høyde, men det gjør vi ikke lenger, sier Júlíusson, og understreker at siden 2013 har legene ikke anbefalt hormonell behandling, men at man i dag i unntakstilfeller heller begrenser høyden med et kirurgisk inngrep av vekstlinjene.

Anne Marie sier det slik: 

– Jeg er høy, jeg er ikke for høy. Jeg tenker at vi er vekstpriviligerte. 

Men prisen hun har betalt for mobbingen, har vært høy. Ved en anledning skal hun ha blitt slått med istapper i ansiktet. Da løp hun alle de tre kilometerne hjem. Verst var likevel den psykiske mobbingen. Og den iskalde utestengelsen.

– Jeg ble mer og mer sjenert, innesluttet og forsiktig. Jeg gikk med knyttede never ut hele ungdomsskolen. Jeg dagdrømte om at noen skulle komme og redde meg ut. At noen kunne si at dette bare var en fantasi, at nå begynner livet ditt, forteller Anne Marie.

Da hun fylte 20 var det lite igjen av jenta som en gang tok så mye plass. 

– Jeg følte jeg hadde mistet meg selv og all kunnskapen jeg en  gang hadde hatt, forteller hun.

Men aller verst var dette:

– Jeg følte at jeg ikke var verdt noe mer.

Hun gikk inn i en depresjon den gangen. Det var gjennom langvarig terapi hun kom seg opp fra knestående.

LES OGSÅ: Ea sendte brev til alle eksene sine

Vil ha klær for høye damer

I 2009, 26 år gammel, kjente hun for første gang en styrke i seg selv som var urokkelig.

MED BARNDOMSVENNINNEN: 12 år, 1,83 høy - og glad. Mot slutten av barneskolen fikk hun tre gode venninner i klassen sin, her er en av dem. – Livet er ikke svart hvitt, sier Anne Marie. Foto: Privat
MED BARNDOMSVENNINNEN: 12 år, 1,83 høy - og glad. Mot slutten av barneskolen fikk hun tre gode venninner i klassen sin, her er en av dem. – Livet er ikke svart hvitt, sier Anne Marie. Foto: Privat Vis mer

Det er med mobbehistorien i bagasjen at nettopp det aller første møtet mellom Anne Marie og noen av medlemmene i Damer med Høye Hæler blir et møte hun aldri glemmer.

Hun sto alene på Egertorget og ventet den gangen, som vanlig ragende et hode høyere enn alle andre. Men med ett ser hun et ansikt på sin egen høyde. Så et til. Og enda et. Fra hele Norge kommer de, med høyden som eneste felles utgangspunkt.

Sammen er de 11 damer, alle over 1,80 høye. Og for først gang sitt liv er hun ikke lenger den eneste som skiller seg ut. 

– Det var litt uvirkelig. Den følelsen både av at så mange fremmede damer stilte opp slik på impuls, og styrken ved å gå i flokk nedover Karl Johan, var veldig god. Det var stort, forteller en glad Anne Marie.

Og her vi sitter i Frognerparken, gjentar historien seg.

For slik er det blitt: Når Anne Marie spør om hjelp, som når KK ønsker foto av flere av medlemmene i Høye Damer i Høye Hæler, da stilles det opp. En snau time tok det henne å hanke inn sju skyhøye damer fra ymse kanter av landet. Og nå toger de inn, den ene høyere enn den andre, og med ett er KKs utsendte, med sine 1,56 meter, Frognerparkens laveste punkt.

Sju raske samtaler senere, kan deres historier oppsummeres slik: 

Flere av damene er også blitt mobbet for sin høyde. Men de fleste er i dag stolte over alle sine centimeter. Nesten alle er racere til å sy sine egne klær!

Alle sliter med å finne klær og sko som passer og etterlyser en butikk i Norge hvor man får kjoler og bluser som har livet og sømmene på riktig sted for dem som er over 1,80, bukser som er lange nok – og strømpebukser som ikke stopper allerede ved knærne.

Anne Marie oppsummerer tiden som klubbleder for landets høyeste damer slik:

– Det har gått over all forventning. Det er et utrolig samhold. 

Alle ønsker å hjelpe til. Er det krise – som når noen skal i bryllup og trenger å låne et par sko – stiller folk opp. Det er den gode sirkelen. Når alle gir, så får man så mye tilbake.

For fire år siden ble Anne Marie selv mamma til en jente, også hun født lengre enn gjennomsnittet. Er det noe hun er opptatt av, er det å formidle sin høydestolthet til datteren.

LES OGSÅ: Er selvtilliten på bånn? 

– Tør å eie din egen kropp!

Hun har hørt flere historier om foreldre som har kommet på helsestasjonen med sitt høye barn og blitt møtt av helsesøster med at «dette vi følge med på». 

– Jeg synes det er skremmende. Som foreldre til høye barn er det utrolig viktig hva man forteller barnet, understreker Anne Marie.

I dag er innsikten fra den tunge tiden i terapi blitt verdifull. 

– Mentalisering var noe av det viktigste terapien lærte meg. Det er lett å tenke at alle tenker negativt om deg, men stort sett tenker ikke folk det du tenker at de tenker. Jeg tror mange forveksler fascinasjon og beundring med negativitet, mener Anne Marie.

Hennes aller viktigste budskap til sine høyreiste klubbmedlemmer, er dette:

– Tør å eie din egen kropp! Man måler ikke et menneskes verdi i centimeter.

Så hvor stor sprengkraft kan et par høyhælte sko egentlig ha? 

- Ganske stor. Nå hører jeg om flere som har målt seg på nytt og blitt et par centimeter høyere – fordi de ikke går lute lenger. Nå eier de kroppen sin. Det er så mye rørende historier. Det er mange som deler mye med meg på godt og vondt, sier Anne Marie og forteller historien om Guri som etter å ha meldt seg inn i HDIHH for aller første gang turde å ta på seg høye hæler, i en alder av 56.

Som 12-åring var Anne Marie 183 cm og måtte kjøpe klær i voksenavdelingen

Og som på dager der det letteste bare er å ta litt mindre plass og la de høye hælene bli igjen hjemme, alltid tenker på hva Anne Marie ville ha gjort – og tar dem på.

– Da gråter jeg. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle ha så stor effekt på så mange. Det største er fellesskapet. Det ikke lenger å føle seg så annerledes.  

LES OGSÅ: Tobarnsmoren var konstant pålogget

Denne saken er også publisert i KK 38, som er i salg fra 18. september. 

Interessert i å få vite mer om de ulike facebookgruppene? Sjekk dem ut her:

De Høyes Klubb
Høye Damer i Høye Hæler

Til forsiden