Vis mer

Tinnitus

– Som å få livet tilbake

Anne-Lise Jenserud (67) var så plaget av øresus at hun var villig til å prøve hva som helst for å kunne jobbe og leve et normalt liv. Behandling ved en klinikk i Estland ble løsningen.

Publisert

Helt til hun var i begynnelsen av 50-årene hadde Anne-Lise Jenserud normal hørsel. Det var først etter en ferie i USA at problemene begynte for Lørenskog­kvinnen.

– Der borte fikk jeg influensa som jeg fortsatt slet med på fly­turen hjem. Jeg husker at tele­fonen ringte da vi kom hjem, og da jeg tok den hørte jeg ingenting, og spurte mannen min om vi hadde glemt å betale regningen, minnes Anne-Lise. Hun bestilte time til fastlegen da hun forsto at hun var døv på det høyre øret. Legen konstaterte at hun hadde fått ørebetennelse, og satte henne på en penicillinkur.

– Da smalt det! Jeg våknet en morgen og det var fullt kjør i øret. Det hørtes ut som et fossefall, og det bare fortsatte, sier hun.

Legen mente øresuset kunne være en allergisk reaksjon på penicillinkuren, men kunne ikke gjøre noe med det.

Les også: Yoga på jobben!

Tilbud om trygd
– Hvis det varte i mer enn tre måneder, så ville det aldri forsvinne, fikk jeg vite. Jeg fikk ­tilbud om høreapparat, time hos psykolog og å søke om å bli ­trygdet på halv tid. Jeg var 52 år gammel, og syntes det var uholdbart å bare gi opp håpet om at jeg skulle bli bedre, sier hun.

Anne Lise jobbet på kontor og snakket mye i telefonen i løpet av arbeidsdagen.

– Jeg kunne bare bruke det venstre øret, men selv om det var tøft å jobbe med alt bråket i det andre øret, så ville jeg fortsette. Det var verst om morgenen – og så var det veldig slitsomt å være på steder med mange lyder og mye folk, da fikk jeg et veldig trykk i øret, og det tetnet til. Så jeg begynte å unngå byturer og situasjoner hvor mange mennesker var samlet, forteller hun.

Anne-Lise var så desperat etter å bli kvitt bråket i øret, at hun forsøkte alt som ble foreslått for henne.

– Jeg prøvde både akupunktur, ørelys og homeopati, men ingenting fungerte for meg. Brølingen, duringen og bulderet bare fortsatte, sier hun.

Les også: Trine Lise slet med overgangsplager

Klinikk i Tallin
Etter to år med konstant øresus leste Anne-Lise en dag i VG om en klinikk i Tallinn i Estland som hadde gode resultater med behandling av tinnitus hos nordmenn.

– Jeg kastet meg på telefonen og bestilte tur med én gang. Det var mange som var skeptiske, inkludert legen min. Dette var en ny type behandling han ikke kjente til, så han hadde ingen tro på det, sier hun.

Bussen til Tallinn var full av forhåpningsfulle nordmenn.

– Det var folk med ulike varianter av øresus og svimmelhet. Vi ble veldig godt tatt vare på hele veien av arrangør Arne Hedemann, som er med hele tiden, også på alle behandlingen, sier Anne Lise.

Valencia Clinic ligger 20 minutter med buss utenfor ­Tallinn, i et hotellkompleks hvor pasientene bor under behandlingen.

– Jeg var der en uke, og fikk massasje og vitaminsprøyter for å få i gang blodsirkulasjonen før legebehandlingen, som blant annet går ut på å få en sprøyte. Vel hjemme fortsatte jeg med vitamindrikker i noen uker, og ganske snart merket jeg at ­bråket i øret begynte å roe seg, forteller hun.

I dag er bråket redusert til svak susing.

Jeg tenker ikke over det ­lenger, det er nesten helt borte. Jo raskere man kommer til ­klinikken, jo større er sjansene for å bli helt kvitt tinnitusen, sier Anne-Lise, som reiser tilbake til Tallinn én gang i året for å holde behandlingen ved like.

– Det er bare en kort flytur, og så pleier jeg å kombinere turen med shopping, rimelige spabehandlinger og god mat, sier hun, og nøler ikke med å anbefale behandlingen i ­Tallinn til alle som er plaget med tinnitus og ikke får hjelp fra det norske helsevesenet:

– Behandlingen jeg har fått har betydd enormt mye for meg. Istedenfor å bli trygdet jobbet jeg full tid helt til jeg ble 67 år. Mange tinnituspasienter blir deprimerte, møter veggen og må slutte å jobbe, sier hun.

Ikke bare er Anne-Lise kvitt tinnitusplagene, hørselen ­hennes er også blitt bedre.

– Fastlegen måler jevnlig hørselen min med audiograf og resultatene bekrefter dette. Jeg føler at jeg har fått livet mitt tilbake!

Vis mer

Les også: May Hilde skjønte hun hadde fått slag

 

Dette er tinnitus 
Tinnitus er ikke en sykdom. Tinnitus kan være en konsekvens av sykdom eller skade eller en bivirkning av behandling eller medisinering. Den vanligste årsaken er støy. Meniere er en sykdom som rammer både balanse­organet og hørselsorgane, og som har tinnitus som en del av sykdomsbildet. Problemer i kjeve og med tenner, samt hodeskader og skader i ­nakke kan resultere i kronisk ­tinnitus.

Tinnitus kan oppfattes som så dominerende at du føler at den stenger for det du vil høre. De som har invalidi­serende tinnitus plages slik at livskvaliteten er vesentlig ­redusert. Tinnitus er lettere å forebygge enn å behandle. Bruk ørepropper eller hørselsvern, og hold deg langt unna høyttalerne om du er på konsert. Ta pauser.
Kilde: HLF Tinnitusutvalget/Einar Sunde Eliassen

Vis mer


Behandlingen 
De åtte forskjellige daglige ­behandlingene ved klinikken i ­Estland går ut på å styrke alle deler av hørselssystemet fra tromme­hinnen til hørselssenteret i hjernen. Det er vannmassasje, ryggmassasje, spesialmassaje av ørets ­mekaniske deler, to vitamininjeksjoner, innsprøytning av medisin i nesen som blåses ut til mellom­øret, urtemikstur og piller, sier Arne Hedemann

Han organiserer ­behandlings­­reisene fra Norge til Tallinn. Hedemann har selv fått ­behandling for sin tinnitus der. Han anslår at mer enn tusen nordmenn har fått behandling i ­Tallinn siden år 2000. Det er den russiske øre-­nese-hals-spesialisten og nesekirurgen dr. Eduard Lachev som utfører behandlingene.

- Den statistikken vi fører er fra pasientenes egne uttalelser ­siste dag av behandlingen, og da ­rapporterer to av tre at de blir bedre eller helt bra. 90 prosent får bedre hørsel, sier Hedemann.
Les mer på oresus.no

 

Stadig flere får tinnitus 
17–18 prosent av befolkningen i Norge har tinnitus i en eller annen grad. Om lag 85 000 nordmenn er så plaget at de har vansker med å mestre hverdagen.

– Tusenvis har tinnitus i invalidi­serende grad. Mange av disse mister nattesøvnen og konsentrasjonsevnen og blir ute av stand til å mestre arbeid og ­familieliv. Dette kan lede til angst og depresjoner. Vi ­kjenner dessverre eksempler på folk som har begått selvmord på grunn av tinnitus. ­Lidelsen rammer alle, og vi ­registrerer dessverre en økning av rapporterte tilfeller blant ungdom, sier generalsekretær Anders Hegre i Hørselshem­medes Landsforbund (HLF).

Vis mer

HLF jobber opp mot myndigheter og tjenestetilbydere for å bedre tilbudet for dem som er rammet av tinnitus, og for at det skal forskes mer på ­lidelsen. 

– God kunnskap hos fast­legen er viktig. Enkel og god audiologisk rådgivning og ­informasjon om tinnitus kan hindre mange i å bli kronisk rammet. I dag er kunnskapen for lav. Vi samarbeider med St. Olav sykehus i Trondheim og Legeforeningen for å lage en etterutdanningsmodul i ­tinnitus for fastlegene, sier ­Hegre.

Det har i den senere tid kommet ulike «apper» for smarttele­foner og nettbrett som henvender seg til tinnitusrammede.

– Vi vil med den kunnskap vi har i dag ikke anbefale noen av disse for egenbehandling, sier Hegre. 

Ikke dokumentert
HLF anbefaler heller ikke behandlingen ved Valecia Clinic i Tallinn.

– Selv om vi alltid er glade for dem som finner en måte å få hjelp for sin tinnitus på, kan vi ikke ­anbefale denne behandlingen. Statens helsetilsyn har pekt på at behandlingsmetodene og ­resultatene ved Valencia Clinic ikke er dokumenterte, at det er registrert alvorlige bivirkninger av behandlingen, og at klinikken ikke er registrert hos ­estiske helsemyndigheter, sier Hegre.

HLF har valgt å legge vekt på denne advarselen fra ­Helsetilsynet og markedsfører derfor ikke tilbudet i Estland.  HLF vil heller ikke anbefale laserbehandling og ørelys som behandling mot tinnitus.

– Dette er metoder uten ­dokumenterte resultater, sier Anders Hegre. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer