Transperson

- Som mann kunne jeg ikke være den forelderen datteren min fortjente

Da Christine Marie Jentoft fikk barn, skjønte hun at hun ikke kunne leve som mann lenger.

CHRISTINE MARIE JENTOFT: har levd som kvinne i fem år. Hun er glad for at det nå er mulig å endre juridisk kjønn bare ved å levere inn et skjema. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg
CHRISTINE MARIE JENTOFT: har levd som kvinne i fem år. Hun er glad for at det nå er mulig å endre juridisk kjønn bare ved å levere inn et skjema. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

6. august 2016 var en dato som endret mye for Christine Marie Jentoft (29).

 – Da fikk jeg mitt nye kjønn i posten, ler hun.

Da Christine ble født ble hun definert som gutt, men for fem år siden tok hun steget ut av skapet for å leve som den personen hun egentlig er: En kvinne. (PSST! Les også: -Jeg vil normalisere det å være en transperson)

Det at regjeringen i fjor sommer besluttet å åpne for at mennesker skal kunne endre juridisk kjønn basert på egen definisjon av egen identitet, var en stor seier for henne.

– Det var veldig bekreftende og veldig hyggelig å endelig bli anerkjent som den kvinnen jeg er av det landet jeg bor i, sier hun.

Som blogger, samfunnsdebattant og Miss Gay Norway 2015 har Christine lenge vært en motstander av at den tidligere praksisen, hvor man har vært nødt til å diagnostiseres og steriliseres for å kunne endre kjønn.

– Å få en psykiatrisk diagnose tilsier jo at det er en sykdom som du må jobbe med. Men man er ikke psykisk syk, sier hun, og påpeker samtidig at mange transpersoner likevel ender opp med psykiatriske diagnoser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer