Seksuelt overgrep mot barn:

- Som niåring tok marerittet enda en ny vending. Da begynte jeg til stadighet å bli solgt til flere voksne menn som voldtok meg som en simpel vare

Overgrepsutsatte Angelica Kjos (27) delte sin sterke historie om en barndom fylt med seksuelle overgrep og vold.

SEKSUELT OVERGREP MOT BARN: Overgrepsutsatte Angelica Kjos delte sin sterke historie om en barndom fylt med overgrep og vold fra scenen på Kulturhuset i Oslo i november. Foto: Redd Barna/Lene Moen Vik
SEKSUELT OVERGREP MOT BARN: Overgrepsutsatte Angelica Kjos delte sin sterke historie om en barndom fylt med overgrep og vold fra scenen på Kulturhuset i Oslo i november. Foto: Redd Barna/Lene Moen Vik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da organisasjonen Redd Barna inviterte til frokost med tema om hvordan vi kan snakke med barn og unge om seksuelle overgrep fikk publikum høre den rystende historien til overgrepsutsatte Angelica Kjos (27). Hun ble i hele oppveksten utsatt for seksuelle overgrep og vold av voksne mennesker som i utgangspunktet skulle være omsorgspersoner og en trygghet for henne.

I disse dager skriver Angelica, som kom til Norge fra Irak som fireåring, på en fagbok sammen med psykolog Atle Austad, som publiseres i 2018. Hun håper at hun kan bli en stemme for andre overgrepsutsatte, og at hun kan bidra til å gjøre voksne mer bevisst på hvordan man skal forholde seg til barn som er blitt utsatt for overgrep.

- Jeg har lyst til å ta dere med på en litt kort reise som forteller dere litt om hva jeg ble utsatt for som barn: Som niåring tok marerittet enda en ny vending. Da begynte jeg til stadighet å bli solgt til flere voksne menn som voldtok meg som en simpel vare. Ofte fikk jeg tabletter i munnen og en sprøyte som jeg i ettertid har forstått var et eller annet dop som satte meg ut. Jeg ble svimmel og ute av stand til å foreta meg så mye. De betalte penger for å voldta meg. Et familiemedlem organiserte det hele, og han fikk pengene. Jeg husker jeg var vitne til at jeg kostet 1000 kroner per voksen mann som voldtok meg, sa hun fra scenen på Kulturhuset i Oslo.

- Det var uansett vanlig at jeg besvimte mens de holdt på, da smertene ble så overveldende at jeg ikke holdt ut. Eller kanskje var det kombinasjonen av smerten og det at jeg ble dopet ned, som gjorde at jeg ble borte. Jeg ble i alle fall borte fra bevisstheten mens det pågikk. Jeg husker da jeg våknet var det vanlig at mennene sto rundt meg. De var alle kliss nakne. De pleide å se på meg og de pleide å le av meg. Jeg vet ikke hvorfor de lo av meg, men det kjentes veldig sårt og vondt.

- Jeg følte meg verdiløs og som en ekkel brukergjenstand for dem. Jeg følte meg skamfull. I en alder av 15 år hadde jeg vært utsatt for overgrep av minst 15 konkrete personer jeg husker - også kvinner. Fra jeg var 15 til jeg fylte 23 år opplevde jeg enda flere overgrep. Også av kjærester jeg hadde. Hvordan et vanlig liv som de fleste andre kjente til, visste jeg ikke hva var. Jeg trodde alle ble utsatt for det jeg gjorde. Jeg trodde livet var slik.

Den sterke historien til Angelica Kjos er dessverre ikke unik. Hver eneste dag opplever barn og unge overgrep av familiemedlemmer og mennesker i nær omkrets, og mange av dem blir ikke trodd når de åpner opp om hendelsene. For mange voksne er det også vanskelig å vite hvordan man skal forholde seg til det barna forteller.

- Det er ofte man snakker om magefølelse når man snakker om dette med seksuelle overgrep. «Man kjenner det på magefølelsen om det er noe i veien», kan mange tenke. Problemet er at magefølelsen ikke nødvendigvis er det beste kompasset. Barn kan bli utsatt for overgrep uten at noen andre voksne kan kjenne det på sin magefølelse, og derfor må vi som voksne alltid ha nok kunnskap i bunnen. Vi må ha nok kunnskap om seksuelle overgrep, hvordan det arter seg, og hvordan vi kan se at barn er utsatt, sa Silje Vold, spesialrådgiver i Redd Barna fra scenen.

LES OGSÅ: Dette kjennertegner overgriperen: - Ikke alle som forgriper seg seksuelt på barn er pedofile. For noen handler det om å bryte regler

TRODDE ALLE BARN OPPLEVDE DET SAMME: - Problemet i barndommen min var at jeg trodde at alle barn ble utsatt for seksuelle overgrep og vold. Det var ikke noe jeg forsto da at var ulovlig. Foto: Redd Barna/Lene Moen Vik
TRODDE ALLE BARN OPPLEVDE DET SAMME: - Problemet i barndommen min var at jeg trodde at alle barn ble utsatt for seksuelle overgrep og vold. Det var ikke noe jeg forsto da at var ulovlig. Foto: Redd Barna/Lene Moen Vik Vis mer

Trodde alle barn i Norge opplevde det samme som henne

Dette er også veldig viktig for overgrepsutsatte Angelica Kjos å få frem. Hadde de voksne hun snakket med da hun var yngre tatt mer tak i situasjonen da hun var barn, hadde ting kanskje sett annerledes ut for henne i dag.

- Problemet i barndommen min var at jeg trodde at alle barn ble utsatt for seksuelle overgrep og vold. Det var ikke noe jeg forsto da at var ulovlig. Det gjorde jo også at jeg gikk rundt og trodde at alle ble utsatt for det samme som meg, og at det var normalt. Da noen fortalte meg første gang at dette var ulovlig, så tok det veldig lang tid før jeg forsto at det ikke var min skyld.

Hun insisterer på at voksne må tørre å spørre barna rett ut, og kalle det for det det er.

- Fortell barna at det er hemmeligheter som de ikke skal bære alene, og vær den trygge voksne som barn trenger. Det er bedre å spørre én gang for mye, enn en gang for lite. Da lærerne spurte meg hva som foregikk hjemme, spurte de bare én gang. Jeg har tenkt i ettertid at dersom de hadde spurt meg flere og flere ganger om det, så hadde jeg nok begynt å tenke over hvorfor de spør meg så mange ganger. Da hadde jeg kanskje også klart å fortelle historien tidligere, og fått et bedre liv tidligere, sa den modige 27-åringen fra scenen.

Vi tok en prat med Angelica etter foredraget, og spurte henne om hvorfor hun velger å være så åpen om sin sterke historie.

- Jeg ønsker å bryte tausheten og vise at de som er utsatt for seksuelle overgrep, og andre vanskelige hendelser, ikke er alene. I tillegg ønsker jeg å vise at det skjer oftere og nærmere enn vi tror. Vise at det er håp om at flere kommer etter og forteller sine vonde hemmeligheter, og at det er mulig å få et godt og verdig liv på tross av det jeg har opplevd, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Andrea Voll Voldums mor åpner opp om tiden etter den skjebnesvangre natten i Hemsedal: - Jeg skjønte at noe forferdelig var skjedd

- Er det én ting som ikke er enkelt, så er det å si ifra!

Tale Maria Krohn Engvik (38) driver den populære Snapchat-kontoen «Helsesista», som for helsesøsteren var en måte for henne å komme barna og ungdommene i møte på en plattform som de engasjerer seg i. Nå har kontoen over 40 000 følgere, og under foredraget på kulturhuset fortalte Tale om hvordan hun jobber - og at hun daglig opplever at barn og ungdom åpner opp om seksuelle overgrep.

- Betegnelser som «seksuelle overgrep» og «vold» - hva betyr egentlig det? Man må forklare barna hva dette betyr, og jeg er veldig opptatt av å gi barn og unge kunnskap, mot og kraft slik at de kan vite hva som er riktig og hva som er galt, og ikke minst gi dem mot og kraft nok til å tørre å si ifra, sa helsesøster Tale fra scenen.

Hun innrømmer at hun før også tenkte at det holdt å si til barna at det bare var å si ifra dersom de opplevde overgrep. Men så enkelt er det jo nødvendigvis ikke for alle barn.

- Jeg har vært helsesøster i syv år, og før kunne jeg lett si sånn: «hvis du opplever vold eller seksuelle overgrep, så si ifra til en trygg voksen som du stoler på». Så enkelt. Men er det én ting som ikke er enkelt, så er det å si ifra. Det er kanskje det vanskeligste man kan be noen om å gjøre! Jeg har utrolig respekt for de barna som faktisk tør det.

LES OGSÅ: Overgrepsutsatte June Holm hyller #Metoo-kampanjen som bidrar til mer åpenhet. Ekspertene er enig.

ENGASJERT: Tale Maria Krohn Engvik (t.h.) driver den populære Snapchat-kontoen «Helsesista», og deltok på frokosten på Kulturhuset i Oslo i begynnelsen av november. Foto: Redd Barna/Frida Marie Grande
ENGASJERT: Tale Maria Krohn Engvik (t.h.) driver den populære Snapchat-kontoen «Helsesista», og deltok på frokosten på Kulturhuset i Oslo i begynnelsen av november. Foto: Redd Barna/Frida Marie Grande Vis mer

- Det er ikke din feil og du trenger ikke å bære på hemmeligheten alene

Derfor synes «Helsesista» at det er utrolig givende å møte barna på sosiale medier, for der viser det seg at det er lettere for barna å åpne opp om det de er blitt utsatt for, enn det kan være «i det virkelige liv».

- Jeg har lært hvor lett det er for barn å fortelle meg ting via Snap. De tar bilder eller filmsnutter hvor de forteller hva som har skjedd eller hva de opplever. Rett ut. Aldri i livet har jeg opplevd det som helsesøster på en skole, at noen har kommet inn til meg på kontoret, og fortalt det rett ut. Det forteller meg at den måten å kommunisere på gjør at det er mye lettere å åpne seg og at de har en enorm tillit til meg.

Når hun får en sånn type snap vet hun ingenting annet om identiteten til barnet eller ungdommen på den andre siden enn brukernavnet. Men som helsesøster har hun meldeplikt også når hun kommuniserer på denne plattformen.

- Jeg prøver da å vise at jeg har sett personen ved å si: «takk for at du valgte å si det til meg. Jeg forstår at det er vanskelig, og det er så viktig at du forteller det til din helsesøster eller en lærer som du liker. Nå har du øvd deg på meg. Jeg tror at du klarer det, og jeg heier på deg». I noen tilfeller sier barnet eller ungdommen at de skal gjøre det. Det har skjedd flere ganger, og jeg har også fått tilbakemeldinger på at de har gjort det, fortalte Tale til publikum.

Overgrepsutsatte Angelica Kjos ønsker at barna og ungdommene der ute, som opplever overgrep og misbruk, skal vite at det aldri er dere ansvar, og at det finnes hjelp å få. På spørsmål fra KK om hva hennes tips og råd til overgrepsutsatte barn er, med tanke på det å skulle si ifra til en voksenperson, svarer hun:

- Det er aldri ditt ansvar å bære en så vond hemmelighet, det finnes hjelp å få der ute og det er mange voksne der ute som bryr seg om deg. Det er ikke din feil og du trenger ikke å bære på hemmeligheten alene. Gå til en voksen som du har tillit til. Hvis vennen din forteller deg at de opplever dette, er det riktig å ikke bære denne hemmeligheten alene, men å gå til en voksen og få støtte og hjelp. Du er sterk når du ber om hjelp, og forteller du det til noen kan du få støtte, hjelp og du blir sett og hørt. Om den voksne ikke gjør noe, etter at du har fortalt om din vonde hemmelighet, så si det til en annen trygg voksen som du stoler på. Det er mulig å få det bra igjen - det har jeg selv erfart, sier Angelica til KK.

Fra 6. til 8. november holder NRK Super temadager om seksuelle overgrep mot barn. De har blant annet laget animerte kortfilmer i samarbeid med Redd Barna, om seksuelle overgrep, kropp og grenser for målgruppen 6-8 år. Les mer om det her.
Sjekk også ut Redd Barnas kampanje #JegErHer via Reddbarna.no.

LES OGSÅ: Meninger: «Kjære kunnskapsminister, noe må gjøres med seksualundervisningen i skolen!»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer