Trigeminusnevralgi

- Som om noen slår meg i ansiktet med en baseballkølle

I dårlige perioder kan Lena Kristine verken snakke, spise eller ha vind i ansiktet - på grunn av intense ansiktssmerter.

TAKKER EKTEMANNEN: På grunn av invalidiserende smerter i ansiktet, klarer fembarnsmor Lena Kristine Kvile ikke å være i arbeid eller følge opp barna slik hun ønsker. Mye av den daglige oppfølgingen faller derfor på ektemannen Paul. FOTO: Privat
TAKKER EKTEMANNEN: På grunn av invalidiserende smerter i ansiktet, klarer fembarnsmor Lena Kristine Kvile ikke å være i arbeid eller følge opp barna slik hun ønsker. Mye av den daglige oppfølgingen faller derfor på ektemannen Paul. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg tror det er viktig å ikke gi seg over til alt som er vanskelig, men klare å holde på det som er bra. Selv om hverdagen min er smertefull, finnes det alltid gode øyeblikk, sier Lena Kristine Kvile (40).

Lena Kristine er en av cirka 800 000 nordmenn som lever med en usynlig sykdom. Daglig sliter hun med kraftige og invalidiserende smerter i ansiktet, som kan utløses av alt fra lett berøring til det å tygge mat.

Lena Kristine forteller at ansiktssmertene kom gradvis over en periode på 15 år. I starten trodde hun at det skyldtes problemer med bihulene, og fordi hun var allergisk mot penicillin oppsøkte hun aldri lege for å få det utredet.

– Jeg tenkte bare at det måtte gå over av seg selv, men sommeren 2017 ble smertene så intense at jeg rett og slett ikke holdt ut lengre. Jeg hadde aldri hatt så vondt i ansiktet før og innså at jeg måtte oppsøke lege, så vondt kunne da en bihulebetennelse ikke være!

Allerede hos legevakten får Lena Kristine en pekepinn på hva som kan ligge bak smertene hennes. Legen mistenker nemlig at hun har en tilstand som heter trigeminusnevralgi og ber henne kontakte fastlegen for videre utredning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer