Yummymummy:

- Som voksen ser jeg krystallklart at det var en voldtekt

Da Veronica var 14 år, ble hun voldtatt på fest av to gutter.

DET SANNE ANSIKT: Ugredd og naturlig på den ene siden, og sminket og fikset på den andre. Veronica er ikke redd for å vise frem sannheten bak fasaden. FOTO: Ørjan Barrie Hennes
DET SANNE ANSIKT: Ugredd og naturlig på den ene siden, og sminket og fikset på den andre. Veronica er ikke redd for å vise frem sannheten bak fasaden. FOTO: Ørjan Barrie Hennes Vis mer
Publisert

Nå gjør Veronica Simoné Fjeld (38) fra Stavanger braksuksess som komiker der hun tar opp alvorlige temaer som festvoldtekt og alkoholisme. I sitt «én-kvinne»-show», NATURLIGvis, lager hun komikk rundt synet på kvinnekroppen, alltid med et brodd av alvor.

– Du kan ikke le deg gjennom en festvoldtekt. En kan ikke lage humor av slikt. Jeg er nok mer standupkomiker og foredragsholder i ett, der samfunnsengasjementet lyser igjennom. Det som er fantastisk med showet er at jeg har klart å skape noe som går fra hysterisk «slå-deg-på-låret-latter» til et knappenål-stille publikum i salen som tar til tårer, forteller hun.

– Ikke rør mammakroppen

Hun elsker rampelyset og den allsidige jobben som TV-journalist. I 14 år har hun vært med i alle ledd av produksjonen til TV Vest. For noen år siden gjorde hun seg bemerket som Yummymummy på TV-kanalen.

– Jeg har alltid hatt et sunt kroppsbilde. Derfor forstod jeg ikke greia rundt det famøse Instagram-bildet som "fotballfrue" (red.anm: Caroline Berg Eriksen) la ut etter sin graviditet. Man kunne ikke forstå at den kroppen hadde båret frem et barn. Da la jeg ut et humoristisk bilde av meg selv, med helt lik caps. Rett etter fant jeg ut at jeg var gravid, og fikk lyst til å lage en dokumentarserie om hva som skjer når mamma fokuserer på utseendet hele tiden, forteller hun.

Det var da Veronica kalte seg Yummymummy og trente heftig fem dager i uken. Oppstart var seks uker etter fødsel.

– Jeg tenkte at jeg kanskje hadde misforstått noe siden jeg var så fornøyd fra før. Er det noe jeg går glipp av?

MIDTPUNKT: – Jeg stortrives som festens midtpunkt, men jeg har aldri sett på meg selv som en komiker, sier Veronica. FOTO: Ørjan Barrie Hennes
MIDTPUNKT: – Jeg stortrives som festens midtpunkt, men jeg har aldri sett på meg selv som en komiker, sier Veronica. FOTO: Ørjan Barrie Hennes Vis mer

Prosjektet hennes ble godt mottatt for det var midt i en debatt.

– Resultatet var at jeg ble kroppsopptatt, og begynte å se at den hadde noen valker. Jeg fikk ikke overskudd. Fra før var jeg ikke glad i å trene. Jeg hadde underskudd på søvn, alt var som i en kokong, og jeg grein hos helsesøster. Jeg holdt på med dette i to måneder. Nå tenker jeg at «ka faen» var det jeg gjorde. Jeg får aldri den tiden tilbake. Men jeg fikk satt fokus på den saken, og har bare blitt enda mer opptatt av den, forteller hun engasjert.

Det har bestandig dreid seg om kvinnekropp i media, men etter dette ble det også mammakropp.

– Jeg tenkte at nå er en grense nådd når det plutselig gjelder barselkroppen. Da tiltet det for meg, og jeg ble kreativ. Serien har blitt en av de aller mest sette på TV Vest.no, og blir fortsatt godt besøkt, sier hun.

LES OGSÅ:- Åpenheten har hjulpet meg videre

Ikke kroppsfiksert

Privat er Veronica samboer og mor til to jenter på fem og 11 år.

– De skal forhåpentligvis vokse opp uten å tenke på kvinnen som en kropp. Drømmen min er at de åpner et blad der kun de menneskelige egenskapene blir portrettert. Selv er jeg med på en revolusjon hvor vi viser uretusjert kropp. Egentlig vil jeg ikke det heller, for jeg vil ikke ha kroppsfokus, men har det som et virkemiddel, sier hun.

Hun vil skjønnhetstyranniet til livs, men vet at verdenshistorien jobber mot henne.

– Det har alltid eksistert, fra det helt primitive i folkegrupper, som store øreringer. Slik er vi mennesker. Men vi må kunne se mangfoldet i den vestlige verden, understreker hun. Hun ser med bekymring på fremveksten av en såkalt «idealkropp».

– Mange ungdommer vil endre kroppen. Det er så mye antidepressiva blant ungdom nå. Det er ikke bare på grunn av utseendet, men det er en viktig del. Denne generasjonen får alt i fleisen!

Veronica gjør det stort på Snapchat, og det er nettopp de unge hun vil nå og påvirke positivt.

– Unge jenter tar rumpeimplantat, fettsuger seg, tar fillere i leppene, og botox i panna. Dette er en enorm endring fra da jeg var liten, og uvettig bruk av penger. Jeg skjønner ikke hvor de får økonomien ifra, sier hun oppgitt.

Til scenen

Over Snapchat får hun meldinger fra 16-åringer som synes det er herlig å være inne på kanalen hennes, og gleder seg til å bli like kul mor som henne. Nå har Veronica blitt nominert til prisen «Folkets favoritt» og «Årets influencer: Livsstil» under Vixen Influencer Awards.

– Noen strikker, mens jeg poster på Snapchat, sier Veronica humoristisk og legger til:

- Jeg vil være en motvekt til rosabloggeres poseringer. Jeg tror det er viktig at de får den balansen.

Med Yummymummy-prosjektet fikk hun en offentlig stemme, som har utviklet seg til standup.

– Stemmen har jeg forvaltet gjennom sosiale medier, og nå tar jeg den til scenen. Men det er ikke lenger bare mammakroppen hun tematiserer, derfor bærer showet selve navnet hennes.

– Det er utrolig at jeg tør egentlig, sier hun og drar litt på det.

Veronica går «all in» på første forsøk. Det har gått over all forventning. 23 fullsatte show i Stavanger, og over natten et utsolgt i Bergen.

Bestemor er alkoholiker

På scenen snakker hun om både selvopplevd festvoldtekt, og morens alkoholisme.

– Jeg er ikke barn av en alkoholiker. Hun ble syk først som voksen. Men jeg tror sykdomserfaringen har gitt meg selvtillit. Du får et annet perspektiv på livet når du opplever sykdom, fortvilelse og sinne. Det gir noe positivt det også, sier hun alvorlig.

Hun understreker at hun ikke romantiserer alkoholisme.

– Andre hadde kanskje ikke taklet det likt. Det kommer nok litt an på mennesketype. Alkoholisme er en forferdelig sykdom som både dreper og tar familieforhold fra hverandre. Men vi har klart å stable oss på beina gjennom det, sier hun.

Selv bestemte Veronica seg tidlig for at morens sykdom ikke skulle definere henne.

– Mamma er syk. At bestemor er alkoholiker skal ikke gå utover mine barn.

Moren har alltid tatt seg en drink, men for syv år siden havnet hun for første gang på sykehus på grunn av alkohol.

– Hun var nær ved å drikke seg i hjel, forteller Veronica.

BRA FOKUS: – Mitt fokus er på det jeg er god på. Jeg har mye å si, men blir ikke drevet av liker-klikk, sier Veronica Simoné Fjeld.FOTO: Ørjan Barrie Hennes
BRA FOKUS: – Mitt fokus er på det jeg er god på. Jeg har mye å si, men blir ikke drevet av liker-klikk, sier Veronica Simoné Fjeld.FOTO: Ørjan Barrie Hennes Vis mer

Under showet er moren anonym. Samtidig holder hun seg unna sosiale medier.

– Det har vært litt skummelt, men mest av alt tøft å snakke om det. Jeg mener at i all tid hun er anonym, har pårørende en stemme. Det har vært viktig for meg at hennes skam ikke er min. Ved at jeg bryter det ned på denne måten, skammer hun seg også mindre, sier hun.

Moren har ikke sett datterens forestilling ennå. Hun skal se den, men sliter mye med angst som følge av senvirkninger. I dag er hun tørrlagt alkoholiker på andre året. Hun har lest og godkjent dette intervjuet.

– Hun har vært nykter en god stund, og det er bare helt fantastisk! Under hele perioden hun slet, klarte hun ikke å si ordet «alkoholiker». Selv ikke da hun drakk helt ekstremt mye og ble sykehusinnlagt for pumping. Hun var ingen fungerende alkoholiker som gikk på jobb. Det var tung alkoholisme. Derfor hadde vi bare sporadisk kontakt. Jeg tenkte at jeg ikke hadde en mor. Men når hun har vist seg å fungere igjen har det blitt en del av pakken å ha kontakt.

At de knapt hadde kontakt over en lengre periode, tenker ikke Veronica på som trist.

– Det er rart med det, men en har ikke de samme tankene som ved et normalt forhold. Hun forstod kanskje selv at hun ikke kunne være med barnebarna. Å være syk med alkoholisme er ikke noe som glir over. Da jeg var gravid, var hun skikkelig syk. Kampen begynte da: inn og ut av rusinstitusjoner. Mens før det, har hun vært alkoholiker uten kontakt med helsevesenet, forteller hun.

Veronica merker at åpenheten hjelper.

– Som mor og datter har vi dessuten vokst på det at jeg ikke gikk rundt grøten. Voksenlivet mitt har vært preget av dette. Dette er min pårørendehistorie, sier hun åpenhjertig.

Skulle anmeldt

Også flere fortellinger om livets alvor får plass i Veronicas offentlige historie. Som da hun ble voldtatt på fest. Veronica har fortsatt dagboken hun skrev som 14-åring, og bruker den under forestillingene. På den tiden fortalte hun ingen hva som hadde skjedd. Men hun var åpen i dagboken om at to gutter lå med henne da hun var full og på fest, og ikke klarte å gjøre motstand.

– Jeg skulle ønske at noen hadde funnet den. Jeg var nyinnflyttet på en plass og skulle ha det gøy, men så gikk det som det gikk. Det var folk inne i bildet som snakket med meg, fordi det verserte rykter, men det ble ikke anmeldt. Så tenkte jeg ikke mer over det som ung, sier hun.

Da hun gjorde research til «NATURLIGvis» funderte hun på om hun skulle ta det opp. For hva skulle budskapet være?

– Så leste jeg statistikk på at sovevoldtekt eller festvoldtekt ikke har avtatt, tvert imot. Og hvorvidt vi skal ha en samtykkelov i Norge har vært diskutert på Stortinget i flere år, mens det nylig gikk igjennom i Sverige. Det gjorde det aktuelt for meg.

Hun er veldig glad hun trosset frykten. Før hun skal på scenen kjenner hun seg både kvalm og uvel, men er så utrolig lykkelig etterpå. Mange av tilskuerne har opplevd situasjoner med festvoldtekt. I tillegg skrev en mann til henne, etter et show, at han endelig hadde snakket med sin 16 år gamle sønn om sex, og fortalte ham at å ligge med en dame som ikke kan gjøre rede for seg, ikke er rette tidspunkt.

– Mitt budskap er «snakk om kropp og sex», men det dreier seg om mer. Det var dumt at mitt forhold ikke ble anmeldt. Når du står oppi det, unnskylder du det. Jeg hadde heller ikke tydelige folk rundt meg som sa hva jeg skulle foreta meg. Jeg snakket ikke med mamma eller noen.

- Som voksen ser jeg krystallklart at dette var en voldtekt. De to forgrep seg i tillegg på meg da jeg var under den seksuelle lavalder. Hadde dette skjedd med mine unger hadde jeg uansett tatt det gjennom rettssystemet. Det er en samfunnsplikt å anmelde straffbare forhold! Mine gjerningsmenn er fortsatt på frifot.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer