Cellulitter

Sommerklar uten cellulitter!

Eva (48) hadde slitt med cellulitter helt siden hun var ung, på tross av at hun var slank og aktiv. Men det tok bare halvannen time å bli kvitt dem – ved hjelp av laser.

Slanke kvinner, fete kvinner, vegetarianere og kjøttspisere, kroppsbyggere og modeller – alle får cellulitter, eller appelsinhud som det også kalles. Man regner med at ca. 85 prosent av voksne kvinner får cellulitter – dette ansees som en normaltilstand. Men noen opplever problemet med «ruglete» hud sterkere enn andre.

Hos Eva Badendyck (48) fra Oslo poppet cellulittene fram i ung alder. Forklaringene på problemet den gang var at hun levde usunt. Hun måtte takke seg selv for at hun gikk rundt som en slagghaug. For å bli kvitt problemet ble hun rådet til å faste, løpe en mil om dagen, drikke masse vann, kutte ut diverse matvarer og kjøre på med hampvott i dusjen. 

INGENTING Å SKJULE: Etter at appelsinhuden forsvant, er det fritt fram for korte sommerkjoler.
INGENTING Å SKJULE: Etter at appelsinhuden forsvant, er det fritt fram for korte sommerkjoler. Vis mer

Les også: Bli kvitt magefettet

– Jeg fulgte mange av rådene, men hjalp det noe? Nei. Jeg hadde appelsinhud fra knærne og opp i korsryggen. Det var ikke pent, og skjørtene ble lengre og lengre, og etter hvert ble trivselen størst i langbukser. Å sole seg i bikini om sommeren krevde etter hvert stor motivasjon. Da cellulittene begynte å dukke opp, veide jeg 52 kilo, spiste lite karbo­hydrater og var aktiv, forteller Eva.

Kremer hjalp ikke
Så kom vidunderkremene på markedet. Nå var det bare å smøre seg med krem, så ville diverse ingredienser sette fart på blodomløp, og vips så skulle appelsinhuden bli borte.

– Noen kremer kjøpte jeg, andre fikk jeg, fordi jeg den gang jobbet med markedsføring innen helse. Jeg ga alle kremene like gode sjanser til å bevise sin fortreffelighet. Brukte hver av kremene i to måneder, før jeg byttet til noe annet som angivelig skulle være bedre. Etter halvannet år med smøring, hadde jeg fått bedre muskler i armene. Men cellulittene ble ikke borte, forteller Eva.

FØR
FØR Vis mer
ETTER
ETTER Vis mer
FØR
FØR Vis mer
ETTER
ETTER Vis mer

Les saken: – Jeg la om livsstilen i tideLaserlipolyse
Skepsisen var stor da hun ble forespeilet at det er mulig å fjerne cellulitter permanent på bare én behandling. Men etter å ha vært til konsultasjon hos kirurg og medisinsk ansvarlig Nikolai Paus Grova ved Skin Medical Clinic på Skøyen, lot hun seg overtale til å prøve – med Allers på slep.

Laserlipolyse (også kjent som Cellulaze og Smartlipo) er en ny metode i Norge, men den er godt dokumentert og har vært brukt i utlandet i en årrekke. Den første maskinen kom til Norge i 2009, og siden 2011 har Grova behandlet bortimot 600 kvinner med ulik grad av cellulitter, med meget gode resultater.
 
– Dette blir spennende, sier Eva, litt salig etter å ha fått en kombinasjon av beroligende og smertestillende. Lokalbedøvelse blir sprøytet inn i vevet, før Grova går i gang med «bestikket» som skal fjerne cellulittene til Eva en gang for alle. Han lager to små hull med en sprøytespiss i huden der laseren skal trenge gjennom for å smelte bort «strengene» som trekker huden ned i bindevevet – og som er selve cellulitten.

Etter hvert som Nikolai «laserer» strengene, kan jeg se hvordan gropene i lårene til Eva jevner seg ut. Laseren jobber 0,5 millimeter under huden, og lyset fra den synes gjennom huden. Der lårene og rumpa til Eva før var ruglete og ujevn, glattes den nå ut etter hvert som kirurgen «staker» seg fram.

UNDER HUDEN: Kirurg Nikolai Paus Grova stikker bare to små hull i huden før han starter laserbehandlingen.
UNDER HUDEN: Kirurg Nikolai Paus Grova stikker bare to små hull i huden før han starter laserbehandlingen. Vis mer

Les også: NY forskning: 5:2-dietten virker!

Flere årsaker
– Årsaken til cellulitter eller dumper er stramme bindevevsbånd i fettet, som over tid blir mindre elastiske og dermed holder huden «nede». Fettet rundt vil da bule opp, og man har en cellulitt. Forverrende faktorer kan være røyking, alder, hormoner, arv og store vektforandringer. Det er ganske innlysende at man ikke kan smøre bort dette problemet, sier Grova.


– Vanligvis vet man ikke hvorfor man har fått cellulitt. Trøsten er at de aller fleste har det i en eller annen grad. Eva ligger på gjennomsnittet – tre på en skala som går til fire. Det innebærer at behandling må gjøres kirurgisk. 

Cellulitt i mild og moderat grad lar seg behandle permanent med Triactive – den såkalte «cellulittmaskinen» som gjør tre operasjoner i ett: ultralyd, laser med vakuum og radiofrekvens, forklarer kirurgen.

Nye kan dukke opp
– Jeg har det helt topp jeg, sier Eva, mens Grova jobber med laseren under huden hennes.  

– Cellulitt i nivå 3–4 må behandles kirurgisk og gjerne i kombinasjon med Triactive. Denne behandlingen er godt dokumentert og har langtidseffekt på over tre år, sannsynligvis enda lenger, forklarer Grova.

– Snakker vi ikke om permanent fjerning?

– Jo. Der vi har ødelagt de fibrøse båndene vil ikke cellulittene komme tilbake, men det kan komme nye cellulitter i andre områder, for­klarer kirurgen.  

Kompresjonsbukse
90 minutter har gått. Beina til Eva er ferdig behandlet, og hun er surret inn som en mumie fra rumpa til knærne. Utenpå får hun en kompresjonsbukse som det anbefales at hun bruker de neste 14 dagene. Hvis hun vil, kan hun gå på jobb dagen etter dersom hun har lett arbeide. Eva har lagt inngrepet til en langhelg og bruker denne til å gjøre lett arbeide i hagen. Hun har ingen smerter, men er noe hoven og misfarget.

Det er stor forskjell når etter­bildene tas et par måneder senere. «Månelandskapet» er jevnet ut, og huden er stram og fin.  

– Jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Eva Badendyck med et smil.
– Nå gleder jeg meg til å kunne gå i bikini!

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: