Naturlegen

Sommerslapphet til besvær

Kjenner du deg slapp på tross av at sola skinner og sommeren er i anmarsj?

Publisert
Sist oppdatert

VÅR- OG SOMMERSLAPPHET er et pussig fenomen som faktisk rammer en god del mennesker. Hos de fleste er dette kun forbigående, men det gjelder ikke alle. For noen fortsetter slappheten utover sommeren. Den forverrer seg jo varmere været blir, og desto mer man oppholder seg i solen. I tillegg til slappheten opplever noen også andre symptomer: svimmelhet, svakhet i muskler og matthet i hele kroppen, muskelkramper, økt tørste og salthunger, lavt blodsukker, emosjonelle svingninger, tendens til lavt blodtrykk og puls, nedsatt matlyst, kvalme og sterk uvelfølelse når man oppholder seg lenge i solen.

Noen av symptomene kan forverre seg under og etter fysisk aktivitet i solen, der man svetter mye og blir opphetet. Derfor foretrekker mange å oppholde seg mest i skyggen på varme, solfylte dager.

 

NOEN OPPSØKER lege for dette, men oftest finner ikke legen noe galt på blodprøver. Man får i beste fall allmenne råd om å spise regelmessig og drikke godt for å unngå dehydrering, samt unngå mye soling og oppheting. Men den egentlige årsaken til problemet kjenner ikke legen, og pasienten har ikke fått noen egentlig hjelp.

Den egentlige årsaken vises nemlig ikke på blodprøver og skyldes i hovedsak nedsatt binyreaktivitet. Dette fører til dårlig råopptak av elektrolyttene (mineralene) natrium og kalium i nyrene, slik at for liten mengde av disse viktige stoffene går tilbake til kroppens celler. Lav natrium og kalium behøver ikke å vises på blodprøver, da inntaket gjennom kosten er normalt og derfor gir normale blodverdier. Problemet er altså at det foreligger økt utskillelse av disse to stoffene i urinen på grunn av redusert råopptak i nyrene.

 

NEDSATT BINYREFUNKSJON medfører ikke bare for lave verdier av natrium og kalium (kan måles gjennom hårmineralanalyser, se haaranalyser.com), men også for lav produksjon av de svært viktige binyrehormonene som påvirker hele kroppen og er avgjørende for bl.a. å opprettholde optimalt energinivå. Hos noen få kan binyrefunksjonen bli så lav at det oppstår binyrebarksvikt. Det resulterer i sykdommen Addison. Nedsatt binyrefunksjon er ofte en av årsakene ved tilstander som ME/ kronisk utmattelsessyndrom, dårlig temperaturregulering som gir mye frysninger, kuldefølelse og evt. nedsatt kroppstemperatur, uforklarlige fordøyelsesplager og diaré som fører til vekttap.

 Sviktende binyrefunksjon kan også gi langvarig blodtrykksfall og lav eller vekslende høy hjertefrekvens – som igjen kan være en bakenforliggende og medvirkende årsak til trettheten/utmattelsen mange med sykdommen hypotyreose opplever. De kan oppleve denne trettheten på tross av at de står på tyroksinbehandling med Levaxin.

 

Binyrehjelp

* Prøv et tilskudd av ginsengproduktet Gerimax tabletter, 1 – 2 tabl. daglig, morgen og middag i 3–4 måneder.

* Ta tilskudd av kalium, 100 mg x 3 daglig til mat i 2–3 måneder. Dette kan evt. kombineres med Gerimax, dersom Gerimax alene ikke bedrer tilstanden.

* Prøv spesialproduktet Adrenal Complex, 1–2 tabl. 3 g. daglig i 3 måneder. Bestilles på nettsiden www.sanohelseprodukter.no

* Ta noen behandlinger med fotsoneterapi hos en erfaren soneterapeut som kan stimulere både binyrene og alle hormonkjertlene til bedre funksjon. Dette kan evt. kombineres med bruk av Adrenal Complex.

 

Dr. Luneng

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer