Blogg Sophie Elise

Sophie Elises mamma - Hun er den samme jenta på innsiden

Lise Steen-Johansen forstår ikke hvorfor datteren ønsket å endre på utseendet sitt. Men samtidig er hun stolt over at Sophie Elise nekter å la seg forme av andres kritikk.

SOPHIE ELISE OG MAMMA LISE: – Vi har ofte lange samtaler, Sophie og jeg, sier Lise Steen-Johansen om datteren og superbloggeren, som hun omtaler som snill og omsorgsfull. Foto: Vibeke Montero
SOPHIE ELISE OG MAMMA LISE: – Vi har ofte lange samtaler, Sophie og jeg, sier Lise Steen-Johansen om datteren og superbloggeren, som hun omtaler som snill og omsorgsfull. Foto: Vibeke Montero Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Sophie Steen Isachsen (20) er en av Norges mest leste bloggere. 

20-åringen fra Harstad har skapt seg et stort navn gjennom sophieelise.blogg.no og tv-programmer som «Bloggerne» på TV 2 Bliss. I tillegg har hun gitt ut to singler.

Allerede som 16-åringen var suksessen et faktum for ungjenta. Men veien opp og frem i bloggbransjen har ikke bare vært enkel, noe mamma Lise Steen-Johansen (43) vet alt om. 

I et åpenhjertig intervju i ukens KK snakker Lise ut om hvordan det har vært og er å være mor til en av landets mest omtalte jenter.

Les hele intervjuet nedenfor!

LES OGSÅ: Sjekk Sophie Elises nye frisyre

Visste ikke hva blogg var

Noen ganger piper en tekstmelding i mobilen til Lise hjemme i Harstad. Det kan være datteren i Oslo som skriver at det kommer et nytt innlegg på bloggen hennes. Mamma og pappa må gjerne lese det, men de trenger ikke si noe om det til henne etterpå. Da blir det bare rart og pinlig.

– Når hun sender sånne meldinger, handler det ofte om at hun har skrevet noe særlig hyggelig og fint om oss i familien, smiler Lise.

OSLO  20141125.
Blogger Sophie Elise Isachsen ankommer TV2 sin vårlansering på Latter i Oslo tirsdag kveld.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
OSLO 20141125. Blogger Sophie Elise Isachsen ankommer TV2 sin vårlansering på Latter i Oslo tirsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix Vis mer

Moren til en av Norges mest leste og uten tvil mest omtalte bloggere, har ikke alltid smilt over datterens blogginnlegg. Da bilder og tekster begynte å strømme ut over nettet fra jenterommet i Harstad for drøyt fire år siden, var Sophie bare 16 år. Lise visste ikke helt hva en blogg var. Utseende, kropp, plastiske operasjoner, sex og festing har vært sentrale temaer på bloggen til datteren. 

Lise er mer den typen som synes man skal være glad for den kroppen man har. Og hun kunne aldri tenke seg å dele private, intime øyeblikk med ukjente mennesker. Når KK ringer for å spørre om et intervju, ber hun høflig om vi kan ringe tilbake senere. For akkurat nå er hun er på vei ut for å fiske. 

Fiske? Moren til rosablogger Sophie Elise? 

LES OGSÅ: Sophie Elise: – Jeg har alltid elsket å fikse på utseendet

- Hun er den samme jenta på innsiden

Hvordan er det egentlig å være mor til en jente som provoserer så mange med utfordrende tekst og bilder? Og hvordan støtter man et barn som tar valg man ikke kan forstå?

– Hvis Sophie hadde forandret seg etter hun begynte å blogge, og hvis jeg ikke lenger hadde kunnet kjenne igjen den glade, snille, omsorgsfulle og fordomsfrie datteren min, hadde det vært vanskelig, sier Lise. 

– Men hun er den samme jenta på innsiden. Det er tross alt det viktigste for meg. 

Verken hun eller mannen Jan Olav Isachsen, faren til Sophie Elise, skjønte hva som var i ferd med å skje da datteren fortalte at hun hadde begynt å blogge i 2011.

– Jeg tenkte at hun hadde en liten krets av ungdommer som leste ting hun la ut. 

Så smalt det i media for første gang.

– Plutselig var det en stor sak i landsdekkende aviser om at Sophie brukte noe de kalte «barbiedop», som gjorde at hun ble brun. Da forsto jeg at dette slett ikke handlet om noen liten krets av mennesker. 

Lise begynte å lese det datteren skrev før det ble publisert. Noen ganger ba hun Sophie om å la være å publisere bilder, eller ba henne endre teksten. Stort sett synes hun det Sophie har skrevet har vært greit. Det er verre med det andre har skrevet om Sophie.

– Det vanskeligste er alt det stygge andre har skrevet om henne i kommentarfeltet på bloggen hennes. Hun sier at hun ikke bryr seg om det, men det er klart at alle blir påvirket av så mye negativ tilbakemelding gjennom flere år. Sophie lar selv alltid andre få gjøre som de vil, og har aldri vært en som snakker stygt om folk. Jeg synes det er trist at hun til de grader har fått oppleve det motsatte selv.

LES OGSÅ: Nå ser ikke Sophie Elise slik ut lenger

Artikkelen fortsetter under bildet.

MISTET VENNER: Foreldrenes har mistet noen av sine venner etter at Sophie Elise begynte å blogge, men Lise har aldri bedt henne om å slutte. Hun støtter datteren sin. Foto: Vibeke Montero
MISTET VENNER: Foreldrenes har mistet noen av sine venner etter at Sophie Elise begynte å blogge, men Lise har aldri bedt henne om å slutte. Hun støtter datteren sin. Foto: Vibeke Montero Vis mer

– Det er hennes valg

Å få en kjent blogger i familien, med en stil som skiller seg sterkt fra en gjennomsnittlig 16-17-åring, har vært krevende. Noen av foreldrenes venner ble borte. Medlemmer av egen familie har tatt avstand.  

Likevel har Lise aldri bedt datteren slutte.

– Vi har støttet Sophie hele veien, jeg kan nesten ikke se hva annet vi skulle gjort. Dette er hennes valg, og hun har tross alt skapt sin egen business og klart seg bra.

Lise påpeker at det aller meste Sophie Elise skriver om er helt dagligdagse ting.

– Det handler om filmkvelder med venner, shopping, kjærester og andre ting de aller fleste unge driver med og kan kjenne seg igjen i.

INNGREPENE: Sophie Elise har alltid vært åpen om at hun har operert nesen og brystene sine.  Foto: NTB scanpix
INNGREPENE: Sophie Elise har alltid vært åpen om at hun har operert nesen og brystene sine. Foto: NTB scanpix Vis mer

Men brystimplantater på 18-årsdagen og operasjon for å forminske nesen?  Lise reagerte som de aller fleste tenåringsforeldre antagelig ville gjort.

– Vi snakket mye om hvorfor hun ønsket å endre på utseendet sitt. Jeg kunne selvsagt ønske at hun var fornøyd med den hun var. Og kan fortsatt ikke forstå valget. Men hun var fylt 18, og det var fint lite vi kunne gjøre. At hun legger ut bilder av seg selv med svært dype utringinger eller dytter rumpa opp foran kameraet synes jeg heller ikke noe om. Og jeg har problemer med å forstå hvorfor hun ønsker å dele private ting med så mange mennesker. Vi har ofte lange samtaler, Sophie og jeg. Jeg kjenner henne godt, og hun er en voksen jente nå som må få leve sitt liv. At det har vært vanskelig for oss i perioder tror jeg hun har vært lei seg for. Men hun nekter å la seg forme av andres kritikk, og det er jeg for så vidt glad for. Og stolt over.

I det daglige tenker Lise lite over datteren som kjent person. Hun tror det kanskje har vært mer krevende for Sophies lillesøster.

– Da Frida dro på utveksling i år, sa hun at hun synes det er deilig å komme til et sted der ingen vet at hun er søsteren til Sophie Elise. Jeg kan forstå det. 

– I perioder har Sophie og bloggen tatt mye plass hjemme hos oss, særlig med tanke på at det har vært konflikter med familie. Men Sophie har den samme rollen hjemme som hun alltid har hatt.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen disse superstjernene?

Viktig om ungdom og blogging

Lise er langt fra den eneste moren i landet som nå opplever at barna deler mye av sitt privatliv på blogger og sosiale medier. Guro Skåltveit i Datatilsynet mener det er veldig viktig at foreldre tar ansvar for barnas nettbruk.

NYTT NUMMER: KK nr 44 er i salg fra fredag 30. oktober. Foto: Jakob Kirk
NYTT NUMMER: KK nr 44 er i salg fra fredag 30. oktober. Foto: Jakob Kirk Vis mer

– Så lenge barna er under 15 år, skal foreldre gi samtykke og skrive under for eksempel hvis skolen ønsker å bruke bilder av barna på skolens nettside. På samme måte bør foreldre tenke hjemme: De har samtykkeansvar, sier hun.

Hun understreker at alle barn, også de under 15, har krav på et privatliv. 

– Foreldre skal ikke snoke, men jobbe aktivt for at de får en åpen dialog med barnet der de utøver nettvett sammen. 

Hun anbefaler Datatilsynets egen nettside dubestemmer.no som utgangspunkt for samtale om nettvett.

Alt som publiseres på en blogg eller egen konto på sosiale medier kan slettes, men det hjelper pent lite hvis andre allerede har lagret informasjonen, påpeker Skåltveit.

Sophie Elise har lest uttalelsene til moren og godkjent at saken blir publisert. 

Denne reportasjen er også publisert i KK nr. 44, som er i salg fredag 30. oktober!

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer