Uventet Barnedød

- Sorgen over å miste et barn går aldri over, men man lærer seg å leve med den.

Nå gleder Line og mannen seg over Pernille, som ble født et år etter Isaks død.

- Sorgen over å miste et barn går aldri over, men man lærer seg å leve med den.
Publisert
Sist oppdatert

Trondheim april 2006. Da Line Negård skjønte at hun var gravid, tok hun det med knusende ro. Hun hadde mistet et barn under svangerskap tidligere. Hun hadde lovet seg selv at om hun skulle bli gravid igjen, skulle hun ikke ta gledene på forskudd. Alt kunne skje.

Under svangerskapet fikk Line god oppfølging. Terminen var 8. desember, men ingenting skjedde før overtidskontrollen 22. desember. Ultralyden viste ikke tegn til noe unormalt, men fødselen måtte i gang, så Line ble lagt inn.

Da legen skulle ta vannet, oppdaget hun at fostervannet var misfarget. Line ser ennå for seg det stressede uttrykket til legen. Hun var omtåket, men forsto at det var alvorlig. Katastrofealarmen gikk. På et øyeblikk var rommet fylt av leger og sykepleiere. «Det går bra, vi har kontroll,» beroliget legen henne med.

Da hun våkner senere, lurer hun på hvor Isak er, og om det har gått bra. Ingen vet noe, bortsett fra at barnet ble tatt med keisersnitt. Line må vente på legen.

SMÅ MINNER: – Vi snakker ofte om Isak, sier Line.
SMÅ MINNER: – Vi snakker ofte om Isak, sier Line. Vis mer

Les også: Tobarnsmoren Lena har ALS: - Jeg har tenkt mye på døden, men er ikke redd.

Noe var galt
På vei fra oppvåkningen til barselavdelingen møtte hun mannen Stig Morten. Han hadde fått hilst på sønnen og snakket med en barnelege. Han visste det var kritisk.

På barselavdelingen får Line se et bilde av sønnen. Hun vet ikke om han vil overleve natten. Legene hadde brukt 40 minutter på å få ham stabil, og hjertet hans hadde ikke slått da de tok ham ut av magen. Han lå lenge uten oksygen og trengte hjelp til å puste.

– Vi levde i en sjokktilstand, sier Line.

På nyfødtintensiven ordnet sykepleierne en seng til Line ved siden av Isak. Line så på den vakre sønnen sin som lå koblet til masse ledninger med en usikker framtid i vente.

De nybakte foreldrene levde i alarmberedskap. Etter en uke slapp Isak å bruke oksygenmaske. En milepæl var nådd. Kunne de puste lettet ut nå? «Ta tiden til hjelp», sa legen. Men Isak ble aldri bedre. Bilder viste at hjernen var opphovnet.

– Tiden var preget av redsel, men vi tok en dag om gangen og tenkte ikke framtid. Vi fokuserte på å ta vare på tiden vi fikk.

HARDT SKADET: Isaks hjerte slo ikke da han kom ut av magen, og det tok legene 40 minutter å stabilisere ham. På nyfødtintensiven ordnet sykepleierne en seng til Line ved siden av Isak.
HARDT SKADET: Isaks hjerte slo ikke da han kom ut av magen, og det tok legene 40 minutter å stabilisere ham. På nyfødtintensiven ordnet sykepleierne en seng til Line ved siden av Isak. Vis mer

Les også: Mistet mamma til alkoholen, men døtrene hadde heldigvis hverandre

Dødsdom
«Dette er ikke noe liv – verken for dere eller for Isak. Hjernen er ødelagt og nesten ingen funksjoner fungerer.» Isak hadde levd i nesten tre uker da beskjeden kom. Line og Stig Morten hadde begynt å se for seg en framtid med Isak. Kanskje en framtid som ble annerledes, men uansett skulle de takle det.

– Vi var innstilt på at han hadde et handikap, og at det var noe vi skulle takle, sier Stig Morten.

Beskjeden brakte dem rett i kjelleren. Hva nå? De bestemte seg for at de ville ha Isak hjemme en helg. Han skulle få se hjemmet han skulle ha vokst opp i, rommet som skulle ha blitt hans. Alt annet ble uviktig.

– Stig Morten og jeg hadde et døgn alene hjemme hvor vi bare gråt. Det var godt og vondt samtidig. Jeg var egentlig panisk når det gjaldt å gå fra Isak, for hva om det ble siste gang jeg så ham, sier Line.

PERMISJON: Line og Stig Morten opplevde å få ha Isak hjemme hos seg to ganger. Her er han 4 uker gammel.
PERMISJON: Line og Stig Morten opplevde å få ha Isak hjemme hos seg to ganger. Her er han 4 uker gammel. Vis mer

Les også: Rita var så besatt av å spise sunt at hun ble syk

Isak-tiden
«Han har nok bare et par uker igjen å leve.» Den siste tiden kom den nærmeste familien innom sykehuset for å se Isak for første og siste gang. Det ble tatt mange bilder. Bilder som skulle forevige de siste minnene.

– Vi kaller denne tiden «Isak-tiden». Vi levde i en boble, hvor alt det ytre var ubetydelig.

Den siste uken skjønte foreldrene at det gikk mot slutten, sønnen ble svakere og tynnere. Han levde på overtid. Line husker godt siste dagen han levde. Instinktivt forsto hun at slutten nærmet seg. Isak forsvant mer og mer. Etter at Line hadde stelt ham og kost med ham om morgenen, dro hun og Stig Morten ut for å ta en pustepause. Så kom telefonen fra sykehuset. «Dere må komme med en gang.»

På rommet sto en pleier med Isak. Line fikk ham plutselig i armene sine.

– Så var det over. Isak var død og verden stoppet opp, sier Line stille og ser ned på albumet hun har funnet fram.

Store deler av begravelsen var planlagt på forhånd: Isak fikk ha på seg den blå kosedressen foreldrene hadde kjøpt til ham. 50 prosent mamma og 50 prosent pappa, sto det på dressen.

– Å gå fram ham den siste gangen, var som å gå fra en bit av seg selv, sier Line stille.

Tidlig bestemte Line seg for at hun ikke skulle bli bitter. Dette skulle ikke få ødelegge livet hennes, selv om det kom til å bli tøft. Da paret ble anbefalt å reise bort en tur, bestemte de seg for å gjøre det.

– Det var bra for oss å komme bort. Oppleve noe annet. Bare være oss, sier de.

Å komme tilbake på jobb var krevende. Line var innstilt på at hun skulle være i permisjon i ett år, og plutselig var hun tilbake.

– Jeg hadde vanskelig for å se glede i noe, sier Line ærlig.

BLE GRAVID PÅ NYTT: Pernille (nesten 7 år) kom til verden ett år etter at Isak døde. – Når du har opplevd å miste et barn to ganger, vil du alltid være på vakt. Heldigvis er Pernille en sunn, frisk og glad jente!
BLE GRAVID PÅ NYTT: Pernille (nesten 7 år) kom til verden ett år etter at Isak døde. – Når du har opplevd å miste et barn to ganger, vil du alltid være på vakt. Heldigvis er Pernille en sunn, frisk og glad jente! Vis mer

Les også: - Livet blir hva man gjør det til

Ny glede
Før de fikk Isak, var de innstilt på at de bare ville ha ett barn. Da han døde, så de annerledes på det. De ville prøve igjen.

– Legen sa at sjansen for at det samme kunne skje igjen, var minimal. Han rådet oss til å prøve igjen.

Line hadde termin med Pernille (snart 7 år) på Isaks dødsdag, 27. januar. Hun fikk framskyndet fødselen.

– Jeg fikk keisersnitt 14 dager før. Da Pernille kom og jeg hørte henne skrike, ble jeg så lettet.

Åtte år har gått siden de fulgte Isak ut av tiden. Hjemme på Tiller i Trondheim tenker fortsatt foreldrene på ham hver dag. Han er en like naturlig del av hverdagen som Pernille og storesøster Silje (17), Stig Mortens (38) datter fra et tidligere forhold.

– Vi er ikke like ofte på graven. Isak er ikke der. Han er her, med oss. Det hender jeg «snakker» med ham, sier Line (39).

Lenge var Line redd for at Isak skulle bli glemt. Det er ikke tilfelle.

– Hvert år feirer vi bursdagen hans med pølsefest. Både vi og andre snakker ofte om Isak. Livet går, brutalt nok, videre, etter hvert. I starten er det en møysommelig prosess, men vi har sett framover og gledet oss over det vi har.

FORTSATT MED: Selv om det har gått nesten 8 år siden Isak døde, er han fortsatt en naturlig del av hverdagen til familien Negård i Trondheim. – Vi er takknemlige for tiden vi fikk beholde ham, sier Line.
FORTSATT MED: Selv om det har gått nesten 8 år siden Isak døde, er han fortsatt en naturlig del av hverdagen til familien Negård i Trondheim. – Vi er takknemlige for tiden vi fikk beholde ham, sier Line. Vis mer

Les også: – Jeg gir ikke opp håpet


Lines råd: 
Vær så åpen som du klarer, det hjelper å snakke om det. Finn et fellesskap (oppsøk LUB, Landsforeningen for uventet barnedød) med andre som har opplevd det samme. Involver søsken, uansett alder. Barn forstår mer enn voksne tror.


Hjelp å få
Landsforeningen for uventet barnedød (LUB) er en forening til støtte og hjelp for dem som mister barn plutselig og uventet, enten barnet har fått leve en stund eller døde ved fødselen eller i svangerskapet. De har lokallag rundt omkring i hele landet. Se hjemmesiden: lub.no

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer