Norgesferie

Sørlandets hemmelige perle

Seilskutebyen Sogndalstrand er Norges første vernede kulturlandsby. Gamle falleferdige hus er i dag hvitmalte skjønnheter. Stedet er i dag utvilsomt en av Sørlandets hemmelige perler.

SØRLANDSIDYLL: Sogndalstrand byr på ekte sørlandsidyll, gjerne på sykkel. Foto: Torild Moland
SØRLANDSIDYLL: Sogndalstrand byr på ekte sørlandsidyll, gjerne på sykkel. Foto: Torild Moland Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det virker utopisk i dag, der vi vandrer i en trivelig gate med hvitmalte sørlandshus, norske flagg og lilla petuniaer som henger i ampler på veggen. At dette for bare 40 år siden var en loslitt, bortglemt liten bygd som hadde sett sine bedre dager.

Det var da Eli Laupstad Omdal kom på besøk.

Starten på et eventyr

– Jeg kom hit første gang tidlig på 1980-tallet, og ble helt fascinert. For en plass! Visst var husene slitne, men det var en egen stemning, og det oste av historie og kultur. Det var rett og slett en god plass å være, minnes hun.

Så hadde det seg slik at Eli også møtte en mann fra samme distrikt, og i 1994 bestemte hun og mannen Jan Oddvar Omdal seg for å leie et av de nedslitte husene. Sammen med noen venner startet de Krambua kafé, en idealistisk dugnadsinnsats for å rette oppmerksomheten mot stedet. Krambua ble starten på et eventyr som har bidratt til å blåse nytt liv i en døende bygd.

Historisk sted

Med strategisk beliggenhet mellom Egersund og Mandal, har Sogndalstrand vært en viktig havn for kystfarende helt siden 1500-tallet. For 150 år siden var den lille bygda en av de viktigste ladestedene langs Sørlandskysten. Hundrevis av båter kom for å handle; her var 20 butikker, fire skjenkestuer, to brennevinsutsalg, post, bank, bedehus og spinneri. Men så tok sildefisket slutt, og nedturen begynte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer