Narsissisme

Sosiale medier kan gjøre det lettere å spotte narsissistene

Uhemmet skryt og «dissing» av andre kan være et tegn på narsissisme.

NARSISSISME OG SOSIALE MEDIER: I dag deler vi nesten alt på sosiale medier, og det kan gjøre det lettere å spotte narsissistene. Foto: Shutterstock / iko
NARSISSISME OG SOSIALE MEDIER: I dag deler vi nesten alt på sosiale medier, og det kan gjøre det lettere å spotte narsissistene. Foto: Shutterstock / iko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se på meg, nå har jeg akkurat postet en ny #selfie, med #nofilter selvsagt, fordi #skjønnhetenkommerinnenfra.

I dag er det ganske normalt å brette ut livet sitt på sosiale medier og spy ut selfier i alle retninger. Vi er i overkant opptatt av å dele alt vi gjør, og ikke minst dele bilder av oss selv fra våre beste sider. (Psst: Vi ønsker å finne ut hvordan ansiktet vårt ser ut gjennom å ta selfies)

Selvopptattheten har nesten blitt normen. Men er det mulig at denne delekulturen gjør oss til narsissister?

– Det skaper ikke flere anlegg for narsissisme, derimot kan det eksponere trekkene slik at man lettere ser dem, sier Svenn Torgersen, som er professor emeritus i klinisk psykologi, ved Universitetet i Oslo og en kjent forsker innenfor personlighetspsykologi, til KK.no.

Og kanskje kan såkalte «skrytestatuser» være noe å legge merke til. 

En studie fra 2015 utført ved Brunel University, viser for eksempel at narsissisten ofte er de på vennelista di som legger ut flest selfier fra treningssenteret, og skrytestatuser om hvor flinke de er til å spise sunt. Ja, #DagensWorkout.

For de fleste handler det om usikkerhet

Greit, så skaper kanskje ikke delekulturen flere narsissister, men ifølge Svein Øverland, psykologspesialist og ekspert på unges psykiske helse og bruk av sosiale medier, kan det gjøre oss mer selvopptatte og gi oss et dårligere selvbilde.

EN GJENG NARSISSISTER? En studie viser at narsissisten ofte er de som legger ut flest selfier fra treningssenteret. Foto: Shutterstock / oneinchpunch
EN GJENG NARSISSISTER? En studie viser at narsissisten ofte er de som legger ut flest selfier fra treningssenteret. Foto: Shutterstock / oneinchpunch Vis mer

– De fleste som deler bilder av seg selv opplever ikke at de er bedre enn andre, heller det omvendte. De prøver snarere å overbevise seg selv eller andre om at de er gode nok. Uhemmet skryt og «dissing» av andre vil derimot kunne være tegn på narsissisme, sier han til KK.no.

– Selvopptattheten fører til at vi blir mer utrygge og dermed mer opptatt av å dele for å overbevise oss selv og andre om at vi ikke er helt håpløse, legger han til.

LES OGSÅ: Ungdommens uskrevne regler for sosiale medier: - Hvis du skifter profilbildet ditt for ofte kan du bli stemplet som «attention whore»

Han minner om at det er forskjell på selvtillit og selvbilde - selvtillit viser til hva vi tror vi kan, mens selvbildet viser til hva vi opplever vi er verdt. Man kan ha lavt selvbilde selv om man objektivt nesten er perfekt, men en narsissist vil oppleve seg selv som perfekt uten å ha noe objektiv grunn til det.

Det finnes lite forskning på dette, men i 2015 fant den finske psykologen, Lennart Matikainen, at for bloggere var motivasjonen et ønske om kunnskap og påvirkning, identitet og mulighet til å uttrykke seg selv og opplevelsen av et fellesskap. 

– Det er rimelig å anta at det er det samme med sosiale medier generelt. Med andre ord tror jeg ikke at det er narsissisme, men heller usikkerhet og forsøk på å overbevise seg selv og andre som er poenget, i tillegg til faktorene fra Matikainen, forteller Øverland. 

LES OGSÅ: Slik tar Kardashian-klanen strøkne selfies

USIKKERHET: – Selvopptattheten fører til at vi blir mer utrygge og dermed mer opptatt av å dele for å overbevise oss selv og andre om at vi ikke er helt håpløse, mener psykologspesialist. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
USIKKERHET: – Selvopptattheten fører til at vi blir mer utrygge og dermed mer opptatt av å dele for å overbevise oss selv og andre om at vi ikke er helt håpløse, mener psykologspesialist. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer

Forskjell på kvinnelige og mannlige narsissister

For mange av oss kan det altså være at sosiale medier har gjort oss så selvopptatte at vi blir usikre på oss selv, men slik er det ikke for narsissisten. Så hvordan kan man egentlig spotte en narsissist?

De vil være på toppen, og prøver samtidig å dytte andre ned

– Det mest typiske trekket er å føle seg «berettiget». De har rettigheter de ikke vil gi andre, ønsker særbehandling, men tar lite hensyn til andre. De vil være på toppen, og prøver samtidig å dytte andre ned. De er rett og slett egoister uten særlig ekte medfølelse med andre, forklarer Torgersen.

Selvopptatthet og selvbeundring er også typiske trekk for narsissisten, men det er noen forskjeller på kvinner og menn.

– Menn er mer direkte dominerende, av og til feier de rett og slett andre unna. De søker ofte prestisje og selvbeundring gjennom å nedlegge flest mulig damer, sier han og forklarer videre:

– Kvinner er mer manipulerende og søker ofte beundring for utseendet sitt. De kan direkte eller indirekte prøve å få andre, særlig kvinner, til å føle seg uattraktive, kjedelige og uten appell. Kvinners behov for å bli dyrket av kavalerer legger man fort merke til. 

LES OGSÅ: Dette kjennetegner psykopaten

Kan ha narsissistiske trekk uten å være narsissist 

Dersom du kjenner igjen noen av disse trekkene hos deg selv eller andre, så er det ikke nødvendigvis grunn til å få panikk. Det er nemlig vanlig å kunne ha narsissistiske trekk uten å være narsissist. Hvem liker vel ikke å bli beundret av og til?

SE PÅ MEG: Kvinnelige narsissister søker ofte beundring for utseendet sitt, og kan prøve å få andre kvinner til å føle seg uattraktive og kjedelige. Foto: Shutterstock / F8 studio
SE PÅ MEG: Kvinnelige narsissister søker ofte beundring for utseendet sitt, og kan prøve å få andre kvinner til å føle seg uattraktive og kjedelige. Foto: Shutterstock / F8 studio Vis mer

– Ja, det dreier seg om trekk av alle grader. Over et visst nivå som ikke er lett å definere, kan man snakke om en personlighetsforstyrrelse. Følgelig vil man kunne innordne alle på en skala av narsissistiske trekk, som kroppshøyde, sier Torgersen.

Øverland forteller at narsissisme kan deles inn i to typer. Det ene er et personlighetsstrekk der man er mer selvopptatt enn andre, kombinert med en overvurdering av egen fungering eller viktighet. Det andre er den mer ekstreme varianten «narsissistisk personlighetsforstyrrelse». 

– Sistnevnte kan også gi seg utslag i kriminalitet, gjennom at man mener seg hevet over loven eller er så smart at man tror man slipper unna med det. Narsissisme uansett type fører ofte til at man ikke ser på andre som så betydningsfulle som seg selv og derfor ser ned på andre, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer