DNA-testing

Søsknene Maria og Henrik fant hverandre gjennom en DNA-hjemmetest

Ett år senere fikk den utrolige historien om de adopterte søsknene enda en ny tvist.

FANT HVERANDRE GJENNOM DNA-TEST: Adopterte Maria og Henrik hadde begge nesten gitt opp håpet om å finne slektninger, da de sendte inn en DNA-test. FOTO: Privat
FANT HVERANDRE GJENNOM DNA-TEST: Adopterte Maria og Henrik hadde begge nesten gitt opp håpet om å finne slektninger, da de sendte inn en DNA-test. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Selv om tobarnsmamma Maria Hyo Joo Johansson (39) hadde en bra oppvekst med mange barndomsvenner, har hun alltid følt seg litt spesiell og hatt et sterkt ønske om å passe inn.

Som toåring ble hun nemlig adoptert fra Sør-Korea til Sverige. Her vokste hun opp i den lille byen Staffanstorp i Skåne, hvor det ikke var mange andre barn som så ut som henne.

Under oppveksten førte flere hendelser til at Maria ble nysgjerrig på sitt biologiske opphav, spesielt når hun kranglet med adoptivforeldrene.

– Da tenkte jeg mye på hvor ulike vi var i væremåten og at de ikke forstod meg fordi jeg er adoptert. Hvordan jeg tenker og mine evner deler jeg ikke med mine adoptivforeldre og det fikk meg til å undre meg over hvor jeg hadde det fra.

– Adoptivforeldrene mine har riktignok alltid vært veldig åpne om adopsjonen min fra jeg var liten. De fortalte at mine adopsjonsdokumenter hadde lite informasjon og at de ikke inneholdt navn på noen slektninger eller opplysninger om hvor jeg vokse opp. Det eneste jeg visse var at jeg som spedbarn ble forlatt på gata i storbyen Busan i det sørlige Sør-Korea, hvor en politimann fant meg og førte meg til et barnehjem.

Skeptisk til bruk av DNA-tester

Det første steget for å finne ut noe om foreldrene sine tok hun for åtte år siden. Samboer Mathias skulle på en to ukers jobbreise til Sør-Korea og Maria valgte å bli med. Her fikk hun mulighet til å kontakte organisasjonen GOAL som hjelper adopterte med å finne slektninger i Korea.

– Den første uka i Seoul var alt nytt og spennende, men den andre uken var vanskelig. Da forstod jeg at jeg så ut som alle andre, men at jeg var ikke som dem og at jeg ikke kunne komme i kontakt med folket på grunn av språket, sier hun.

Turen til Sør-Korea ga dessverre ikke noe resultat for Maria og tiden gikk. En dag kom hun i kontakt med en kvinne som tipset henne om å gjøre en DNA-test for å finne slektninger.

Maria forteller at hun lenge var svært skeptisk til denne metoden, men etter en stund føltes det som om at dette var hennes eneste håp. I begynnelsen av 2017 sender hun derfor inn en DNA-test til MyHeritage med håp om å finne en fjern slektning.

LES OGSÅ: Stadig færre barn adopteres fra utlandet

Fikk uventet melding

Ett år går og Maria begynner å akseptere at drømmen om å møte en slektning nok aldri kommer til å oppfylles, da tikker det plutselig inn en melding til henne via MyHeritage: «Det virker som at du er søsteren min!»

– Jeg var alene hjemme og var på vei ut for å hente barna mine i barnehagen. Akkurat i det øyeblikket ble jeg helt kald og jeg kjente hjerteslagene mine slå hardt, jeg skjønte ingenting og trodde absolutt ikke på det, forteller hun.

Meldingen Maria fikk kom fra Henrik Erngren Othén. Det skulle vise seg at han bare var ett år eldre enn Maria og i likhet med henne adoptert og oppvokst i Sverige.

Henrik hadde også tilbrakt de første årene av sitt liv på barnehjem, men ikke det samme barnehjemmet som Maria. At de begge derfor skulle bli adoptert til Sverige, var ganske utrolig.

DET FØRSTE MØTET: To måneder etter at de fikk DNA-treff via MyHeritage møttes Maria og Henrik for første gang. FOTO: Privat
DET FØRSTE MØTET: To måneder etter at de fikk DNA-treff via MyHeritage møttes Maria og Henrik for første gang. FOTO: Privat Vis mer

Tok en ny test for å være sikre

Etter denne første meldingen hadde Maria og Henrik nærmest daglig kontakt. For å være helt sikre på resultatet besluttet de seg for å gjøre ytterligere en DNA-test. Denne kunne med 99,99 prosent sikkerhet fastslå at de virkelig er søsken.

To måneder senere møttes de to søsknene for første gang.

– Jeg ble veldig rørt og gråt mye da jeg holdt rundt Henrik for første gang. Det var helt utrolig å få se og kjenne Henrik på ordentlig etter en intensiv periode med masse kontakt. Det var fortsatt vanskelig å forstå at dette fantastiske hadde skjedd meg og at jeg skulle finne en helbror i Sverige. Henrik var utrolig omtenksom, rolig og morsom under vårt første møte og jeg merket raskt en del likheter mellom oss, forteller hun.

Historien får en ny tvist

Men den utrolige historien om de adopterte søsknene fra Sør-Korea er ikke slutt. I oktober i fjor får de nemlig en ny melding via MyHeritage fra en kvinne bosatt i USA.

Lindsey er to år yngre enn Maria og ut fra hennes DNA-profil er hun mest sannsynlig Henrik og Marias halvsøster.

– En måned etterpå møttes vi for første gang i Stockholm og dette treffet er en av mine beste opplevelser i livet. Vi hadde fem dager sammen og det var helt fantastisk, det var utrolig hvor lett det var å være sammen. Etter dette har vi hatt nesten daglig kontakt med hverandre via en felles chat, forteller Maria.

Nå sparer søsknene penger slik at de sammen kan reise til Sør-Korea neste år. Håpet er å finne deres felles mamma.

– Jeg er ubeskrivelig takknemlig over at DNA-foretak som MyHeritage finnes, fordi de gir oss mulighet til å finne slektninger når man ikke har noen dokumenter å gå etter. I mitt tilfelle hadde jeg ikke hatt mulighet til å finne slektninger og nå har livet mitt blitt beriket med to fine søsken. Det gir meg alltid en sånn herlig følelse å prate om dem. Jeg ser frem imot å bli gammel sammen med dem og oppleve mye sammen!

LES OGSÅ: - Ingen adopterer bort sitt nyfødte barn om de ikke må

STERKE BLODSBÅND: Henrik, Maria og Lindsey lot seg overraske over hvor raskt de fant tonen. Nå har de tre søsknene nesten daglig kontakt via en felles chat. FOTO: Privat
STERKE BLODSBÅND: Henrik, Maria og Lindsey lot seg overraske over hvor raskt de fant tonen. Nå har de tre søsknene nesten daglig kontakt via en felles chat. FOTO: Privat Vis mer

Stor interesse for DNA-testing

Heidi Sitara Fjeldvig hos Slekt og Data, Norges største organisasjon for slektsforskning, holder blant annet kurs om bruk av DNA i slektsforskning. Hun forteller at interessen for DNA-testing har økt mye de siste to årene.

– Dette skyldes nok mye den aggressive markedsføringen som har vært ført, blant annet på TV både i Norge og utlandet, og da spesielt i forbindelse med populære programmer som «Who do you think you are» eller «Hvem tror du at du er» i Norge, sier hun.

Av de store selskapene som tilbyr DNA-tester for hjemmemarkedet er Ancestry det største, dette er et amerikansk selskap som har solgt cirka 15 millioner tester.

Deretter kommer 23AndMe, MyHeritage og FamilyTreeDNA. Ved å registrere seg hos en av disse kan man bygge seg eller laste opp slektstre av nære og fjerne slektninger.

– Som et eksempel kan jeg opplyse om at jeg har match på MyHeritage med cirka 3067 personer i Norge, 1659 personer i USA, 866 i Sverige og 116 i Storbritannia. Dette vil selvfølgelig variere fra person til person. Noen kan ha mye mer, mens andre har færre, sier Fjeldvig.

Må være oppmerksom på etiske utfordringer

Men selv om DNA-testing kan være et morsomt verktøy for å lære mer om sin egen bakgrunn, bør man ifølge Fjeldvig være oppmerksom på at det også er noen etiske utfordringer knyttet til dette.

– Jeg er av den mening at alle som tester slektninger, eller som velger å teste seg selv, må ta dette med etikk på stort alvor. Det skjer kanskje at man avdekker forhold som har vært ukjent eller holdt hemmelig, enten hos beste- eller oldeforeldre, eller for nålevende.

– Dette kan i stor grad gripe inn og endre livet for mange mennesker som oppdager at de ikke har riktig far, er adoptert eller andre forhold som av ulike årsaker ikke har vært kjent, sier hun.

ETISKE UTFORDRINGER: Dersom man ønsker å benytte seg av DNA-tester for å finne slektninger, bør man ifølge Heidi Sitara Fjeldvig være oppmerksom på at det kan avdekke forhold som kanskje ikke alle ønsker å vite. FOTO: Privat
ETISKE UTFORDRINGER: Dersom man ønsker å benytte seg av DNA-tester for å finne slektninger, bør man ifølge Heidi Sitara Fjeldvig være oppmerksom på at det kan avdekke forhold som kanskje ikke alle ønsker å vite. FOTO: Privat Vis mer

Før man tar en slik test bør man derfor ifølge Fjeldvig alltid stille spørsmål om hvorvidt personen som testes er forberedt på at slike forhold kan komme frem av testresultatet og om de ønsker å bli gjort kjent med slik informasjon.

– Men det gjelder ikke bare testpersonen selv, det vil også kunne berøre andre personer i familiekretsen, og som aldri har gitt sitt samtykke til å avdekke forhold som har eller ikke har vært kjent. Det er derfor svært viktig å ha et gjennomtenkt forhold til dette, og ha evnen til å behandle uventet og sensitiv informasjon med diskresjon og respekt.

– På mine kurs snakker jeg alltid mye om dette, og viktigheten av å være bevisst på det ansvaret man tar på seg når man tester andre enn seg selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer