Kultur

Søte drømmer

Vitenskap om drømmer er rar, fin og fantasifull.

Publisert
Sist oppdatert

Vitenskap om drømmer

 • Regi: Michel Gondry

 • Med: Gael García Bernal, Charlotte Gainsbourg, Emma de Caunes, Miou-Miou, Alain Chabat

 • Sjanger: Komedie/drama

  Karakter: kkkkkk

  De fleste av oss har opplevd å våkne opp en groggy morgen og tenkt "Hvor i all verden kom den drømmen fra?". Slike tanker er utgangspunktet for den særegne regissøren Michel Gondrys nye eventyr, Vitenskap om drømmer.Nydelige Gael Garcia Bernal spiller hovedrollen som Stephane, hvis drømmer stadig invaderer hans våkne timer. Stephane har hodet i skyene og er en drømmer av rang - stadig er det vanskelig både for ham selv om oss som seere og skille mellom drømmetilstand og virkelighet. Når Stephane forelsker seg i den søte nabojenta Stephanie (Charlotte Gainsbourg), kompliseres livet ytterligere for vår helt.Regissør Gondry har tidligere laget blant annet den snurrige og særdeles vakre Evig solskinn i et plettfritt sinn. Vitenskap om drømmer er på samme tid mer håndgripelig og mer absurd enn forgjengeren, men handler om mye av det samme: hvordan det oppleves å være rar i en verden hvor det normale regjerer. Og om hvordan man skal klare å åpne opp sin egen pussige verden for et annet menneske. Filmen griper også fatt i det gjenkjennelige fenomenet at drømmer blir en velkommen distraksjon og en flukt fra en grå hverdag.Det er vanskelig å beskrive denne filmen, som krydres med animasjon og fantasifulle drømmescener. At Gondry har bakgrunn fra den aller mest kreative delen av musikkvideobransjen, er åpenbart. Filmen er en visuell fest, og helt annerledes enn det meste du har sett. Det er en enorm detaljrikdom i bildene, og en imponerende presishet i replikkene.Garcia Bernal er knallgod som den tidvis nesten maniske Stephane, han er rørende i all sin annerledeshet, og noen ganger usympatiske i sin ufiltrerte holdning til omgivelsene. Gainbourg er som en skjør liten blomst, perfekt i rollen som kunstneriske, nesten nerdete Stephanie. Sammen bærer de to en filmperle som er morsom, rørende, utfordrende og nyskapende.

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer