(Til 4 personer)
2 kg spare ribs
2 fedd hvitløk
2 tykke skiver ingefær
2 stilker vårløk
Saus:
2 ss salte svarte bønner (salted/fermented black beans)
2 ss soyasaus
2 ss sukker
1-2 dl vann
2-3 ss vegetabilsk olje
Her er det viktig å få tak i ordentlige spare ribs, ikke det ribbestykket med masse fett og kjøtt som enkelte norske slaktere tilbyr. Spare ribs er nesten bare ribbeina på en gris, renset for overflødig kjøtt og delt i to eller tre på tvers.
Svarte, salte bønner fås på boks i asiatiske spesialbutikker. Hvis det er umulig å få tak i dem, kan du bruke hermetiske, brune bønner og plusse på sauseoppskriften med et par ekstra spiseskjeer soyasaus og en klype salt.
Legg de svarte bønnene i vann og skift vannet hvert tiende minutt tre ganger. Bønnene vil ellers bli altfor salte (dette gjelder ikke brune bønner). Fjern det du kan se av løse bønneskall og mos bønnene grundig med gaffel.
Skjær spare ribsene fra hverandre.
Bland bønnemosen med soyasaus, sukker og vann. Sett til side. Finhakk hvitløk og skjær ingefæren i skiver. Varm en wok eller en dyp panne, ha i vegetabilsk olje og rørestek hvitløk og ingefær til du kjenner duften av dem begge. Ha i spareribs og rørestek på høy varme til de er godt brunet. Ha i sausen, reduser til middels varme og rørestek i ti minutter.
Server med hvit ris.
