Historier

Spørsmålene som reddet forholdet

Da Berta (38) fryktet at hun gikk mot sin andre skilsmisse, begynte hun å spørre ut mannen.

REDDET EKTESKAPET: Berta Lende Røed begynte å lage spørsmål som hun og mannen Thomas Røed kunne stille hverandre. Slik fant de tilbake til sitt gode forhold. Foto: Monica Larsen
REDDET EKTESKAPET: Berta Lende Røed begynte å lage spørsmål som hun og mannen Thomas Røed kunne stille hverandre. Slik fant de tilbake til sitt gode forhold. Foto: Monica Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I 2007 ble Berta Lende Røed (38) skilt fra sin første mann. De hadde gradvis glidd fra hverandre. Med barna i sentrum hadde det vært liten tid til å pleie hverdagskjærligheten.

Et av de store problemene var at de sluttet å prate sammen.

Seks år senere var hun etablert i et nytt forhold, på nytt med små barn. Og i ferd med å gå i samme fella igjen. Tiden ble spist opp av hverdagen, og tv-en og sofaen var bestevennene om kveldene.

LES OGSÅ: «Pappa, du smiler aldri lenger»

VIL HJELPE ANDRE: Berta lever og ånder for den gode samtalen, og håper også andre kan ha nytte av boksen med spørsmål.  Foto: All Over Press
VIL HJELPE ANDRE: Berta lever og ånder for den gode samtalen, og håper også andre kan ha nytte av boksen med spørsmål. Foto: All Over Press Vis mer

Fikk tilbake «teamfølelsen»

Men Berta hadde ikke lyst til å gjøre samme feil som forrige gang. Derfor begynte hun å notere ned spørsmål og temaer på små gule lapper. Disse begynte hun å hente fram når hun og mannen fikk litt tid for seg selv. 

– Spørsmålene ble ofte utgangspunktet for lange samtaler som gjorde oss begge veldig engasjerte og interesserte, og førte til mye latter og innimellom også litt tårer. Det var som å få tilbake «teamfølelsen», og vi kjente begge på at vi er heldige som er oss to sammen om dette livet, sier Berta.

– Alle trenger å bli sett og hørt, ikke minst av partneren sin. Vi trenger å oppdatere oss på hverandre, vise hverandre interesse og engasjement for å minne hverandre på hvorfor akkurat vi to er sammen, sier Berta.

Etter hvert ble det mange lapper med mange spørsmål, og da fikk Berta en idé:

Dette må da være noe andre også kan ha nytte av. 

Derfor lot hun noen venner prøve noen spørsmål. De ga bare positive tilbakemeldinger, og dermed bestemte hun seg for å satse.

LES OGSÅ: Derfor ble Cecilie og Espen sammen igjen

Kjæresteturer er ikke nok

Hun fikk støtte fra Innovasjon Norge og skapte konseptet FuelBox, en boks full av spørsmål i ti ulike temaer, som skal danne grunnlag for gode samtaler. En boks for dem som ønsker å utvikle forholdet sitt videre.

– Hver dag må parforholdet konkurrere med andre ting. Og det er fort gjort å miste hverandre. Mange er flinke og drar på kjæresteturer og lignende. Men det må være noe i hverdagen også. Og gode samtaler er enkelt, gratis og binder sammen, sier Berta, som er klar på at gode samtaler er nøkkelen til at forholdet skal blomstre.

– Særlig jenter savner ofte den hverdagslige praten. Men også mange menn savner å bli sett og hørt. Men det er viktig at det gjøres på rett måte. Menn kan frike ut av ordene «vi må prate». Gode samtaler går aldri ut på dato. Og hvis man vil at forholdet skal vokse, så må man vanne. Da handler det om å gi hverandre oppmerksomhet og dyrke nysgjerrigheten, sier gründeren.

Denne saken ble opprinnelig publisert KK 7!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer