Julefeiring

Stadig flere inviterer fremmede hjem på julaften

Der det er hjerterom er det tross alt husrom.

#SAMMENIJULA: Synne A. Clemetsen og hennes familie inviterer i år noen fremmende hjem på julaften. - Jeg har tenkt i mange år på ulike muligheter for å være tilstede for mennesker i samfunnet som synes høytider av alle slag er en utfordrende tid i hverdagen. Foto: Skjermdump: Finn.no
#SAMMENIJULA: Synne A. Clemetsen og hennes familie inviterer i år noen fremmende hjem på julaften. - Jeg har tenkt i mange år på ulike muligheter for å være tilstede for mennesker i samfunnet som synes høytider av alle slag er en utfordrende tid i hverdagen. Foto: Skjermdump: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vil du feire jul hos oss?» 

I løpet av høsten og førjulstiden har en rekke slike annonser sirkulert på sosiale medier og gjort oss varme om hjertet. Kanskje har du lekt litt med tanken selv, men som med de fleste av oss blir det bare med tanken. 

Og kanskje er det nettopp derfor vi lar oss inspirere av de som faktisk inviterer ukjente mennesker inn i sin julestue. 

LES OGSÅ: - Vi har hentet mange forfrosne mennesker ut fra kjellertrapper, forlatte containere og andre tilfeldige steder

– Vi har egentlig snakket i et par år om å gjøre dette, og da jeg for litt siden kom over en slik annonse på Finn.no så bare bestemte vi oss for å snekre sammen et utkast, sier Roger Rasmussen til KK.no. 

Sammen med kona Preethi Rasmussen har han to barn på seks og fire år, og i år ønsker de å åpne hjemmet sitt for noen som av ulike årsaker trenger noen å feire sammen med. 

VELKOMMEN: Roger Rasmussen og kona Preethi ønsker å åpne hjemmet sitt for noen som trenger noen å feire sammen med. Foto: Privat
VELKOMMEN: Roger Rasmussen og kona Preethi ønsker å åpne hjemmet sitt for noen som trenger noen å feire sammen med. Foto: Privat Vis mer

– Min kone er fra India og vi reiser jo dit på ferie av og til, da får man en «reality check» når man ser at ikke alle har det så godt som man selv har det. I tillegg er et av våre barn født med et syndrom og har derfor et stort hjelpebehov, og dette er noe som endrer ditt perspektiv på livet, forteller han.

For mange står tradisjonene sterkt i jula, og kanskje liker man best å feire på samme måte hvert eneste år. Men hos familien Rasmussen er ingenting fastlåst, deres julefeiring er ukomplisert og avslappet.

– Jeg er fra Nord-Norge og hun er fra India, så kulturforskjellen gjør at det blir enklere å åpne opp for det, fordi vi ikke er så bundet i tradisjoner. I tillegg har vi heller ikke masse besteforeldre og familie her, så vi har plass rundt bordet, sier han.

LES OGSÅ: Unge voksne er blant de som er mest ensomme

Har selv kjent på ensomheten

Familien Rasmussen er langt ifra de eneste som ønsker å invitere fremmede på julebesøk i år, det kan se ut som stadig flere nordmenn strekker ut en hånd i høytiden. En av dem er Synne A. Clemetsen, og hennes familie med små og store barn og en ivrig hund. 

– Jeg har tenkt i mange år på ulike muligheter for å være tilstede for mennesker i samfunnet som synes høytider av alle slag er en utfordrende tid i hverdagen. Av ulike grunner har det aldri blitt med noe mer enn tanken, forteller hun til KK.no.

De siste årene har hun lagt merke til at stadig flere gjør alvor av slike tanker, og at Finn.no rett og slett har blitt en tilgjengelig portal for å bringe mennesker sammen. 

LES OGSÅ: En hyllest til alle som er alene på julaften

ANNONSER: Familien Clemetsen og familien Rasmussen er to av de mange som har annonsert ledige plasser rundt bordet på julaften. Foto: Faksimiler, Finn.no
ANNONSER: Familien Clemetsen og familien Rasmussen er to av de mange som har annonsert ledige plasser rundt bordet på julaften. Foto: Faksimiler, Finn.no Vis mer

– Dette synes jeg er veldig flott, og det har også gjort det lettere å både tilby og å søke etter det man har behov for. Når muligheten lå så nærme, så jeg ingen grunn til å ikke gripe den, sier hun.

Hun forteller åpenhjertig at hun selv har kjent på ensomhet og utilstrekkelighet i samfunnet, og vet hvordan det er å være i en dysfunksjonell familie, og at dette er mye av bakgrunnen for at hun ønsket å gjøre noe slikt i år.

– I de periodene hvor forventningene i samfunnet er lagt opp til at vi alle skal ha det så bra, være glade og lykkelige, så styrkes skillet mellom den ideelle familien og den mindre ideelle familien. Dette gjelder da selvfølgelig julaften, men også dager som nyttår, påske og 17. mai. Det kan være vondt å se alle de «perfekte» familiene om du selv ikke er en del av den pakken, forteller hun.

LES OGSÅ: 6 ting som gir livet mer mening

Tiltak som gleder og inspirerer

Clemetsen vil gjerne stifte nye bekjentskaper og håper at hun kan glede noen med dette tiltaket, men hun ønsker primært at fokuset skal være der det hører hjemme – nemlig i selve initiativet, og ikke på at det er så flott å ta det initiativet. 

– Når det er sagt er det også flott at det kommer omtale på denne type initiativ, slik at flere kan bli inspirert til å gjøre det samme, akkurat sånn som jeg har blitt. Det fine er at det finnes mange måter å rekke ut en hånd på, og selv om man ikke blir inspirert til å gjøre akkurat det samme, kan man bli inspirert til å gjøre noe, påpeker hun.

GLEDER SEG: Familien Rasmussen ser frem til en hyggelig julefeiring med nye bekjentskaper. Foto: Privat
GLEDER SEG: Familien Rasmussen ser frem til en hyggelig julefeiring med nye bekjentskaper. Foto: Privat Vis mer

Og det er ikke tvil om at slike tiltak inspirerer. Kanskje gir det oss en form for bekreftelse på at folk stort sett har hjerterom, og at vi bryr oss om hverandre – selv om vi ikke alltid viser det i hverdagen.

– Det samme skjer jo hvert år. Jeg vet ikke om det har noe med teknologien å gjøre, at terskelen for å skrive sånt er lavere siden vi deler mer i dag enn tidligere. Men jeg synes det er fint. Vi som bor i Norge har det jo veldig bra, mange av oss har jo stort sett bare luksusproblemer, men så finnes det noen mennesker som har det tungt og vanskelig, sier Roger Rasmussen.

Han tror at selv om mange kan ha behov for samvær resten av året også, så har vi kanskje litt enklere for ta slike initiativ i julehøytiden.

– Julen er forbundet med familie og sosialt samvær, også har man mer tid til overs da. Livet er jo ekstremt hektisk, forteller han. 

En knapp uke etter at han la ut annonsen har han allerede fått noen henvendelser, mange av disse henvendelsene er hyggelige kommentarer fra folk som synes dette er et godt tiltak. 

– I nåværende øyeblikk er det over 970 som har sett annonsen, og hittil har fire tatt kontakt om at de er interesserte. Finn.no er jo en stor markedsplass, men så spørs det jo hvem man egentlig når ut til? Spør han.

Men besøk blir det uansett, det er han ikke i tvil om. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer