<strong>SPRE ASKEN:</strong> Stadig flere velger kremasjon, og ønsker å spre asken etter avdøde i naturen. Men det er noen regler du må forholde deg til. Foto: NTB Scanpix
SPRE ASKEN: Stadig flere velger kremasjon, og ønsker å spre asken etter avdøde i naturen. Men det er noen regler du må forholde deg til. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spre Asken

Stadig flere velger å spre asken etter avdøde

– Hos oss har vi sett en dobling fra 2014 til 2016, sier ekspert. Her er reglene du må forholde deg til.

Publisert
Sist oppdatert

Når noen vi er glad i dør er det fortsatt mest vanlig her til lands at vi velger å gravlegge dem i en kiste på en kirkegård. Likevel ser det ut til at det er stadig flere som velger kremasjon. Det regnes at det velges kremasjon ved cirka 40 prosent av alle dødsfall i Norge. 

LES OGSÅ: - Mennesker er så forskjellige, det synes jeg begravelser bør være også

Med flere kremasjoner er det også naturlig at det er flere som ønsker å få asken sin spredd for vinden, framfor å gravlegges. Dette er noe mange av oss har sett på film en eller annen gang, der den avdøde blir ett med naturen. 

Men hvordan fungerer egentlig dette i det virkelige liv, sånn rent juridisk? 

Ifølge Kjersti Nielsen, som er førstekonsulent ved juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, er det flere regler vi må forholde oss til. Og dette beskrives i Gravferdsloven § 20, andre ledd.

– Den sier følgende om askespredning: Fylkesmannen kan etter søknad fra person som har fylt 15 år, gi tillatelse til at den som skal sørge for vedkommendes gravferd sprer asken for vinden. Tillatelse kan også gis etter vedkommendes død når det godtgjøres at avdøde ønsket askespredning.

- Slik tillatelse kan også gis for aske etter barn når nærmeste etterlatte ønsker det. Fylkesmannen kan sette vilkår for tillatelsen, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: De mest spilte sangene i begravelser

Må bevise at den avdøde ønsket det selv

Hvis du ønsker å spre asken til den avdøde må du altså søke om tillatelse hos Fylkesmannen der du bor. Men hvor mange er det egentlig som velger å gå gjennom denne prosessen?

– Vi har bare tall for Oslo og Akershus, men her fikk vi 198 henvendelser/søknader i fjor. Og hittil i år har vi mottatt 92 henvendelser/søknader, forteller Nielsen.

LES OGSÅ: Stadig flere norske familier velger åpen kiste til sine kjære

<strong>LOVER OG REGLER:</strong> Ønsker du å spre asken etter avdøde? Du kan ikke spre asken hvor enn du vil, og du må søke om tillatelse. Foto: NTB scanpix
LOVER OG REGLER: Ønsker du å spre asken etter avdøde? Du kan ikke spre asken hvor enn du vil, og du må søke om tillatelse. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ola Asp som er daglig leder ved Vestfold Krematorium, sier til KK.no at det helt klart har blitt vanligere å spre asken her til lands. 

– Hos oss har vi sett en dobling fra 2014 til 2016, mens på landsbasis viser tallene en økning på 15 prosent, forteller han.

Men de pårørende kan ikke bare bestemme deg for å spre asken hvis den avdøde selv ikke hadde et ønske om dette.

– Det er alltid slik at én person påtar seg ansvaret for hva som skal skje med den avdøde, og det er denne personen som er ansvarlig for gravferden som må søke om askespredning. Så fremst man kan bekrefte at dette var noe den avdøde ønsket selv, sier Asp.

Og dette må bevises enten skriftlig, eller ved at man har vitner på at dette var et ønske.

– Men den avdøde kan også selv sørge for å få sin aske spredd, ved å søke om dette mens man ennå lever, legger han til.

LES OGSÅ: Hvem får ansvaret for barnet ditt når du dør?

Du får ikke en gravstein

Når du har fått innvilget søknaden om askespredning, betyr det likevel ikke at du kan spre asken hvor enn du ønsker. Også her må du forholde deg til lover og regler.

<strong>VERDIG ASKESPREDNING:</strong> Når asken spres på havet senkes urnen i vannet der den først vil flyte en stund, før den til slutt synker ned mot bunnen. Foto: Vestfold Krematorium
VERDIG ASKESPREDNING: Når asken spres på havet senkes urnen i vannet der den først vil flyte en stund, før den til slutt synker ned mot bunnen. Foto: Vestfold Krematorium Vis mer

– Tillatelser kan gis i sjøen, men ikke på steder med mye fritidstrafikk eller der det er strender eller mye bebyggelse i området. Videre kan det gis tillatelser i elver, vassdrag og øvrig ferskvann, i høyfjellet samt i skogområder med tilstrekkelig øde preg, forteller Kjersti Nielsen.

Når asken spres på havet har det vist seg å ikke være så lurt å tømme asken rett ut i lufta forteller Ola Asp.

Derfor er det vanlig at dette foregår ved at urnen senkes i vannet, der den først vil flyte en stund før den til slutt synker ned mot bunnen.

– Etter at askespredningen er utført, må du også gi en tilbakemelding til krematoriet slik at de kan holde en oversikt over hvor mange som utføres, legger han til. 

Men du bør være obs på, at hvis du velger å spre asken i stedet for å gravlegge urnen på en kirkegård, så vil du ikke kunne få et gravsted å gå til. (Pst..vet du egentlig hvor mye en begravelse koster?)

– Nei, det kan du dessverre ikke få. Det er jo noen som ønsker for eksempel å spre halvparten av asken på havet, og så gravlegge den andre halvparten. Men heller ikke dette er mulig å få. Du må velge mellom å spre asken, eller å gravlegge urnen, forklarer Asp.

LES OGSÅ: Hallvard Flatland: - Jentene hadde skrevet ferdig talen til begravelsen min

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer