Spre Asken

Stadig flere velger å spre asken etter avdøde

– Hos oss har vi sett en dobling fra 2014 til 2016, sier ekspert. Her er reglene du må forholde deg til.

SPRE ASKEN: Stadig flere velger kremasjon, og ønsker å spre asken etter avdøde i naturen. Men det er noen regler du må forholde deg til. Foto: NTB Scanpix
SPRE ASKEN: Stadig flere velger kremasjon, og ønsker å spre asken etter avdøde i naturen. Men det er noen regler du må forholde deg til. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når noen vi er glad i dør er det fortsatt mest vanlig her til lands at vi velger å gravlegge dem i en kiste på en kirkegård. Likevel ser det ut til at det er stadig flere som velger kremasjon. Det regnes at det velges kremasjon ved cirka 40 prosent av alle dødsfall i Norge. 

LES OGSÅ: - Mennesker er så forskjellige, det synes jeg begravelser bør være også

Med flere kremasjoner er det også naturlig at det er flere som ønsker å få asken sin spredd for vinden, framfor å gravlegges. Dette er noe mange av oss har sett på film en eller annen gang, der den avdøde blir ett med naturen. 

Men hvordan fungerer egentlig dette i det virkelige liv, sånn rent juridisk? 

Ifølge Kjersti Nielsen, som er førstekonsulent ved juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, er det flere regler vi må forholde oss til. Og dette beskrives i Gravferdsloven § 20, andre ledd.

– Den sier følgende om askespredning: Fylkesmannen kan etter søknad fra person som har fylt 15 år, gi tillatelse til at den som skal sørge for vedkommendes gravferd sprer asken for vinden. Tillatelse kan også gis etter vedkommendes død når det godtgjøres at avdøde ønsket askespredning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer