Rus

Steinar Schipper (38) var rusavhengig: - Jeg møtte opp som full nisse på julaften

Nå har han vært rusfri i to og et halvt år og blitt tobarnspappa.

TOBARNSFAR OG RUSFRI: Nybakt pappa og nybakt student. Livet smiler til Steinar Schipper, Kristine og lille Viljar i høstsola. Første gang han ble pappa, var Steinar voksen, men ikke moden nok til å være far. Foto: Sondre Steen Holvik
TOBARNSFAR OG RUSFRI: Nybakt pappa og nybakt student. Livet smiler til Steinar Schipper, Kristine og lille Viljar i høstsola. Første gang han ble pappa, var Steinar voksen, men ikke moden nok til å være far. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er en sval høstdag i Grimstad. De fleste turistene har forlatt sørlandsbyen. En røslig kar går med raske skritt mot universitetsblokka. Med blå skjorte, jeans og piggsveis skiller han seg ikke ut blant horden av lett nervøse førsteårsstudenter. 

Ikke før han snur seg, ser du at han er atskillig eldre enn sine medstudenter. 

Steinar Schipper er 37 år, nybakt pappa og nybakt student. 

LES OGSÅ: Ida Maria (31) drakk seg nesten i hjel: - Tre år av livet mitt er helt borte

Ble kjørt hjem av politiet som niåring

Veien dit har vært tung. Romjul 2012. Lysene på plommetreet lager gjenskinn i rutene. Det er tidlig lørdagskveld, og mobilen min ringer uvelkomment. Et nummer jeg ikke kjenner. 

Underlig tidspunkt. Innholdet i samtalen skal vise seg å være enda underligere. Den merkeligste telefonen jeg har fått i løpet av mine to tiår som journalist.

– Det er meg!

Meg?

– Ja, er ikke du journalist – det står i katalogen. Du er journalist? Stemmen hans er rusten. Setningene ikke helt sammenhengende. 

– Du må nesten forklare hva du vil, sier jeg. 

– Jeg vil bare fortelle min side av saken. Politiet har vel allerede ringt deg?

– Nei, men hva vil du fortelle? Hva er det du tror at politiet har fortalt meg? 

Saken er en rutinemessig bagatell i politiloggen. I fylla hadde han fått sladd på bilen, havnet på taket og rundt igjen. Han fortsatte kjøringen i 15 mil til, med knuste ruter, før han ble tatt. Jeg avtaler å treffe ham neste dag.

Han er nesten glattbarbert på hodet. Tatoveringene skyter ut fra T-skjorta. Bordet er overstrødd med tomflasker og ølbokser. På ei hylle full av action-dvd’er står et bilde av en liten gutt. Sønnen. Sønnen han er redd han ikke får se når han ikke kan kjøre lenger. Froland ligger utenfor folkeskikken og bussrutene.

Han er fortsatt ikke edru. Forteller at han fortsatte å drikke gjennom natta. Han måtte drikke for ikke å ruse seg på andre stoffer. 

Logikken er komplett uforståelig for et «vanlig » menneske. Jeg kan ikke intervjue ham så lenge han er full, men lar ham fortelle historien sin om en trøblete oppvekst, fraværende far, snill mor. Småforbrytelser. 

Alkohol og rus. Nå vil han på avrusning. Før jeg går, avtaler vi å holde kontakten. 

Steinar Schipper, samboer Kristine Kittelsen, eks Anja Blixt. Philip (9) og Viljar 4 uker. Foto: Sondre Steen Holvik Foto: Sondre Steen Holvik
Steinar Schipper, samboer Kristine Kittelsen, eks Anja Blixt. Philip (9) og Viljar 4 uker. Foto: Sondre Steen Holvik Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

Samme leilighet to og et halvt år senere: En liten pjokk snøfter fornøyd fra babybagen. Langer ut en lubben hånd etter Tigergutt og Tussi som holder ham med selskap. En mor nynner på «Nøtteliten». 

I sofaen sitter far og holder rundt kaffekruset – «verdens beste far». Nå er det to gutter som trenger Steinar Schipper (38). Han er blitt far på nytt. Veien dit har vært lang. 

Steinar Schipper drakk seg full første gang som 14-åring. Allerede fem år før hadde han blitt kjørt hjem av politiet etter å ha nasket i butikkene i Arendal. 

LES OGSÅ: Maria (39) utviklet spiseforstyrrelse da hun bare var ni år gammel

Dømt seks ganger

Det ble ikke med engangsepisoder for Steinar. Han rakk å gjøre sitt første innbrudd før han var konfirmert. Utbyttet etter telefonkiosk-brekket var 12 kroner. Han fikk likevel blod på tann. Hasj og alkohol førte til amfetamin, heroin, piller. Seks dommer og tre fengselsopphold for narko- og vinningsforbrytelser. Men aldri vold.

– Jeg lurte meg selv til å tro at det jeg gjorde, ikke gikk ut over andre enn meg selv. Jeg lurte meg selv og trodde jeg kunne lure andre. Jeg trodde ikke at læreren merka det når jeg møtte rusa opp til konferansetime for Philip. Jeg tenkte at mine innbrudd ikke var så ille, folk hadde jo forsikring. Jeg trodde at Philip var for liten til å merke at jeg var rusa. Den eneste jeg lurte, var meg selv.

Steinar sukker.

Han forteller sin historie uten filter. Nøkternt og detaljrikt. Ingen store ord; Åpen, ærlig og villig. De tre ordene som har vært mantraet gjennom året med rusbehandlingen på Sørlandet sykehus. 

Gjennom terapien skulle han brytes ned og bygges opp. Ta ansvar for eget liv og kjenne på skammen. Nå har han vært rusfri i to og et halvt år. Nå begynner et nytt kapitel. Mannen som tidligere har droppa ut av alle skoler, skal begynne å studere ved Universitetet i Agder. Om tre år er han forhåpentlig vernepleier og vil bruke livet til å hjelpe andre. 

Hva skammer du deg mest over? 

– At jeg ikke strakk til som far. Jeg møtte full opp som nisse på julaften! Og at jeg utsatte Philip for situasjoner som kunne blitt farlige. 

Det er det skammeligste. Det blir ikke verre enn det.

Steinar Schipper var voksen, men langt fra moden, da han ble far til Philip. Da sønnen var ett år, flyttet han fra samboeren og guttungen. 

– Jeg ville feste og ruse meg. Jeg ville ikke ta ansvar, binde meg – være familiefar. 

Anja Blixt, Philips mor, nikker gjenkjennende.

LES OGSÅ: Tuva var 13 år da hun kom hjem full for første gang

Student og rusfri

Hun har stått last og brast med sin ekssamboer gjennom hele avrusningsprosessen. Kjørt Steinar på avrusning og til legetimer. Til og med når han får ny kjæreste, kjører Anja ham på besøk til henne.

– For meg er det viktig at Philip har både en far og en mor. Men det var ikke alltid like lett å sende en liten gutt på besøk. Var far ruset når han hentet, måtte han gå uten guttungen. 

Du ville aldri nekte Steinar samvær?

– Egentlig ikke. Jeg vet hvilke kvaliteter som bor i ham. En edru Steinar er en fantastisk fin far. Jeg har merket store endringer på Philip etter at faren ble rusfri. Han er mye gladere.

Steinar innrømmer at han ikke klarte å holde seg edru alle pappa-helgene. Skammen sitter i øynene hans. Han ser ned i bordplata.

– Rus er ren egoisme. Du tenker ikke på andre. Du tenker bare på deg selv – og på neste rus.

Steinar elsker livet som rusfri. Snuser inn babylukten til Viljar. Spiller fotball med Philip. Nyter en iskald cola i sommervarmen. Svetter over pensumbøkene – han som knapt nok har lest baksida på en melkekartong de siste 20 årene.

Steinar Schipper, samboer Kristine Kittelsen, eks Anja Blixt. Philip (9) og Viljar 4 uker. Foto: Sondre Steen Holvik Foto: Privat
Steinar Schipper, samboer Kristine Kittelsen, eks Anja Blixt. Philip (9) og Viljar 4 uker. Foto: Sondre Steen Holvik Foto: Privat Vis mer

– Jeg hadde aldri trodd at en drikk kunne være så god som iskald cola om sommeren. Før gikk det i øl, øl og mere øl, men jeg drakk jo aldri for å nyte. Jeg drakk for å ruse meg. 

Høsten 2013 har Steinar Schipper permisjon fra rusbehandlingen. Han skal på reunion med den gamle ungdomsskoleklassen. Før han reiser, legger han ut et innlegg på klassens facebookside. Vil forklare hvorfor han ikke kommer til å drikke på festen.

Kristine Kittelsen har knapt sett Steinar siden skoledagene. De var aldri i samme omgangskrets. Mens Kristine hoppet paradis og så barne-tv med småsøsknene sine, gjorde Steinar brekk og ruset seg. 

Kristine legger merke til ham med en gang. Det er noe ved øynene hans som tiltrekker henne, og hun nøler ikke med å si ja når han inviterer henne på en kopp kaffe noen dager senere.

Hvordan turte du det? Han hadde vel et visst rykte?

– Folk forandrer seg. Han så snill ut. Jeg hadde akkurat avsluttet et langt samboerforhold og var ikke på utkikk etter kjæreste, men da jeg satte meg ned og snakket med Steinar, var det akkurat som å komme hjem. Jeg var aldri i tvil, egentlig, at det var ham jeg ville satse på. Ham jeg ville ha barn med. Han er tålmodig og trygg, deilig å være sammen med. 

Og fortida hans skremmer deg ikke?

– Den er nettopp det – fortid. Den er dessuten med på å gjøre Steinar til den mannen jeg er glad i.

Kristine smiler og bysser sin førstefødte. Hun er vokst opp i et hjem med kristne verdier, og tror på tilgivelse og å gi mennesker en ny sjanse. Slik er familien hennes også.

– Jeg gruet meg veldig til å treffe familien hennes. De er veldig sammensveiset og mye sammen, bursdager, høytider, helger og hverdager. De er tette. Jeg har alltid trukket meg unna, skygget banen. Ville være alene med rusen, ikke bli sett. Men da jeg møtte dem, ble jeg tatt imot på en måte jeg aldri har opplevd før. Jeg kan nesten ikke tro at det er mulig, sier Steinar.

LES OGSÅ: Vivi Askeland (58): - Jeg vil vise at hjemløse også er mennesker

- Jeg ante ikke hvordan de rundt meg hadde det

20. juni i år ble Steinar og Kristine foreldre til lille Viljar. Denne gangen var Steinar veldig klar for papparollen. 

– Jeg kan ikke gjøre om igjen de tingene jeg utsatte Philip for. Jeg kan bare sørge for at det ikke skjer igjen, og det er bare opp til meg. Nå skal jeg være til stede både psykisk og fysisk for de to guttene mine. 

Lett har det ikke vært, å bli rusfri. Han kjenner ikke lenger suget etter rusen, men han kjenner ofte på skammen.

– Den tøffeste delen av behandlingen var den såkalte familieuka. Da er de nærmeste til stede, og du må sitte og lytte til deres historier. Du får ikke si noe, ikke forklare, ikke unnskylde deg eller komme med bortforklaringer. Du må lytte. Og så må du be om unnskyldning. Det er tøft å sitte å høre på angsten til mor. Høre om nettene hun lå våken og lurte på om jeg fortsatt levde. Jeg ante ikke at jeg utsatte henne for så mye. Så sløv og egoistisk var jeg – jeg ante virkelig ikke hvordan de rundt meg hadde det.

Og framover?

– Jeg skal studere. Det er helt nytt for meg å se framover. Jeg har aldri tenkt på neste dag, noen ganger ikke brydd meg om jeg levde eller døde. Philip var det eneste som holdt meg oppe. Det skal bli fint å se litt framover, men ikke for langt. Men det skal bli fint å bruke alt jeg har lagt bak meg til noe positivt. Det er drivkraften. 

Har du drømmer? 

– Jeg drømmer om et A4-liv. Det er det jeg drømmer om.

Steinar tar fotballen under armen og sin eldste sønn i hånden.

Kvelden er fortsatt lys, og fotballbanen venter.

LES OGSÅ: Trine-Lise Key Grimsrud (52) var så utbrent at hun fikk «blackout» i 9 timer

Denne saken ble også publisert i KK 41. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer