Valter Skarsgård

Stellan Skarsgårds yngste sønn åpner opp om morens alkoholisme

– Det har satt sine spor.

VALTER SKARSGÅRD: Yngstesønnen til Stellan Skarsgård og My Skarsgård snakker ut om å vokse opp med morens alkoholisme. Her fra filmen «Svartsjön» fra 2016, der Valter spilte hovedrollen. FOTO: Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅN/NTB
VALTER SKARSGÅRD: Yngstesønnen til Stellan Skarsgård og My Skarsgård snakker ut om å vokse opp med morens alkoholisme. Her fra filmen «Svartsjön» fra 2016, der Valter spilte hovedrollen. FOTO: Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅN/NTB Vis mer
Publisert

Den svenske skuespilleren Stellan Skarsgård og sønnene hans har blitt en av Sveriges fremste eksportartikler. I 32 år var «Mamma Mia»-skuespilleren Stellan gift med legen My Skarsgård, og sammen fikk de seks barn.

Sønnene Alexander, Bill og Gustaf har fulgt i sin fars fotspor og gjort det stort i Hollywood, og også yngstesønnen Valter er stadig å se på skjerm og lerret. Datteren Eija har satset på modellyrket, mens broren Sam har gått i morens fotspor, og er utdannet lege.

BRØDRENE SKARSGÅRD: Gustaf, Bill og Alexander på premieren av skrekkfilmen «It» i 2017, der Bill spilte karakteren Pennywise. FOTO: NTB
BRØDRENE SKARSGÅRD: Gustaf, Bill og Alexander på premieren av skrekkfilmen «It» i 2017, der Bill spilte karakteren Pennywise. FOTO: NTB Vis mer

Fikk kreft

Men alt var ikke som det skulle i den etter hvert fremgangsrike familien. Barnas oppvekst var nemlig sterkt preget av morens alkoholisme. My Skarsgård har selv fortalt at hun i mange år led av alkoholisme.

FIKK KREFT: Stellan og My Skarsgård på premiere av filmen «Ronin» i Los Angeles i 1998. Samme år fikk My diagnosen kreft, og alkoholismen hennes skal ha tiltatt som en resultat av sykdommen. FOTO: Eric Charbonneau ® Berliner Studio/BEImages/NTB
FIKK KREFT: Stellan og My Skarsgård på premiere av filmen «Ronin» i Los Angeles i 1998. Samme år fikk My diagnosen kreft, og alkoholismen hennes skal ha tiltatt som en resultat av sykdommen. FOTO: Eric Charbonneau ® Berliner Studio/BEImages/NTB Vis mer

Det var etter at hun fikk diagnosen livmorhalskreft på slutten av 90-tallet at hun begynte å døyve frykten med alkohol og at misbruket skjøt fart.

– Jeg drakk et glass vin før de andre, og senere et på kjøkkenet. Jeg passet på at jeg hele tiden fikk nok, men ikke foran familien. Ingen trodde det var så ille, sa My i et intervju med Dagens Nyheter.

Da hun gjestet det svenske talkshowet «Malou etter tio» utdypet hun alvorligheten av misbruket:

– Jeg holdt nesten på å dø av alkoholmisbruk, sa My Skarsgård.

– Preger hele livet

I podkasten Nemo möter en vän, letter yngstesønnen Valter Skarsgård (26) på sløret om oppveksten og morens alkoholisme. På spørsmål om hvordan alkoholmisbruket påvirket ham, svarer Valter:

– Utrolig mye, hele personligheten min selvsagt, sier han og utdyper at morens misbruk varte så å si hele oppveksten.

SIN FARS FOTEFAR: Skuespiller Valter Skarsgård på Sundance Film Festival i 2018. FOTO: Jack Dempsey/INVISION/TT/NTB
SIN FARS FOTEFAR: Skuespiller Valter Skarsgård på Sundance Film Festival i 2018. FOTO: Jack Dempsey/INVISION/TT/NTB Vis mer

Foreldrene skilte seg i 2007. My er i dag tørrlagt, og jobber som alkohol- og rusterapeut, og flere av barna hennes har deltatt på kursene hun holder. Valter deltok faktisk før han hadde smakt en dråpe alkohol selv, fremkommer det i podkasten, videreformidlet av baaam.se:

– Mitt forhold til alkohol og sånne ting … jeg er absolutt ikke avholds. Jeg kan drikke iblant, men jeg er på vakt. Har jeg vært på for eksempel Way out West (svensk festival, red anm.) og vært full to-tre dager på rad, blir jeg sånn: «gud, nå kan jeg ikke drikke på to måneder for nå kjenner jeg at det begynner å skli ut». Jeg er utrolig oppmerksom og veldig bevisst, noe som er veldig bra.

Drakk fra han var 12 år

Også storebroren Gustaf, kjent fra blant andre «Vikings», har vært åpen om sitt forhold til alkohol. Da han gjestet «Skavlan» i 2017 fortalte han at han begynte å drikke som 12-åring. Da han senere deltok på morens alkoholkurs fikk han en aha-opplevelse:

– Da slo det meg: «Det har ikke gått en måned uten at jeg har vært full fra jeg var tolv». Da var jeg 30, sa Gustaf.

I podkasten forteller lillebror Valter at morens misbruk ga ham et lite glamorøst syn på det å drikke:

– Jeg så faresignalene ganske tidlig. Jeg har nok et ganske realistisk syn på alkohol, sier Valter Skarsgård i podkasten.

Han forteller videre hvor viktig støtten fra søsknene var mens han vokste opp:

– Pappa jobbet hele tiden, mamma var i den tilstanden hun var i på den tiden. Det er klart at man vokser opp uten trygghet, og som barn trenger man jo det. Og da hadde jeg søsknene mine, men søsteren min er jo bare tre år eldre enn meg, sier han.

– Lært noe

Valter utdyper at den utfordrende oppveksten også har sine lysglimt:

– Men man har lært noe av det også. Jeg er så takknemlig for den familien jeg har nå og hvordan ting er i dag, så jeg vet ikke om jeg nødvendigvis ville ha endret på noe, men det er klart at det har satt sine spor.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer