Årets Medmenneske 2015

Stem fram Årets medmenneske 2015

Vi har plukket ut fem knallsterke kandidater som både imponerer og berører.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «Hvem fortjener prisen som Årets medmenneske 2015?» spurte vi dere lesere, og dermed rant det inn med nominasjoner til vår årlig kåring av Årets kvinner.

Nå står vi igjen med fem knallsterke kandidater vi er superstolte av å kunne presentere, som alle har berørt og imponert oss – og som det nå er opp til dere lesere å stemme fram til Årets medmenneske 2015 i KK.

Vinneren intervjues i vårt store nyttårsnummer sammen med de øvrige Årets kvinner, som kåres av en egen jury.

AVSTEMNINGEN ER FERDIG!

(NB! Fristen for å stemme er klokken tolv fredag 30. oktober.)

Sender klær til trengende verden over, og har bygd opp barnehjem og skole i Afrika.

1.Tina Marie Asphaug (26), Fosen

FINNER STYRKE I SMERTEN: - Klarer man å finne en styrke i smerten ved å møte mennesker som har opplevd helt grusomme ting, kan man også finne en drivkraft til å stå på videre, mener Tina Marie.   Foto: PRIVAT
FINNER STYRKE I SMERTEN: - Klarer man å finne en styrke i smerten ved å møte mennesker som har opplevd helt grusomme ting, kan man også finne en drivkraft til å stå på videre, mener Tina Marie. Foto: PRIVAT Vis mer

Nominert for: Sitt verdensomspennende arbeid med veldedighetsorganisasjonen Amadia International.

Tina Marie startet i 2011 helt på egen hånd med å sende klær og utstyr til de såkalte «glemte» barnehjemmene, fortrinnsvis i Øst-Europa. I dag har Amadia en ledelse og et team på til sammen 60 mennesker spredt rundt om i Norge, samt at de har et team i Ukraina og Uganda. Basen er i Trondheim.  

Hver måned sender de kilovis med klær og utstyr til trengende verden rundt. Sendte nylig en trailer til Lesbos med over ti tonn klær og utstyr, nå skal snart trailer nummer to gå av gårde – til Athen.

I Uganda driver de en skole med flere hundre elever, samt et barnesenter i Uganda. Her driver de også forebyggende og rehabiliterende arbeid mot seksuelle overgrep av barn og ungdom.

Da syriske flyktninger skyllet inn over den greske øya Lesvos, dro Tina Marie sammen med tre andre frivillige fra Amadia ned for å hjelpe til.

Drivkraft: – Det som driver meg er takknemmeligheten fra barna. Hvor lite som skal til for å hjelpe og å gjøre en forskjell.

Tina Marie er samboer og mamma til en jente på fire år. I tillegg til arbeidet med Amadia, jobber hun som miljøarbeider ved siden av.

Hjelper rusavhengige og andre vanskeligstilte

2. Ellen Bakke (48), Strømmen

USTOPPELIG: Ellen Bakke kjemper fortsatt med angst - men har nektet å la den stoppe henne i å hjelpe andre som har det vanskelig.  Foto: PRIVAT
USTOPPELIG: Ellen Bakke kjemper fortsatt med angst - men har nektet å la den stoppe henne i å hjelpe andre som har det vanskelig. Foto: PRIVAT Vis mer

Nominert for: Tross for at hun selv sliter med angst, startet Ellen opp «Hjelpende hender» i 2012, en frivillighetsorganisasjon rettet mot rusavhengige og andre vanskeligstilte i Akershus og Oslo.

Hver fredag serverer hun hjemmelaget mat i Lillestrøm kirke til dem som trenger et varmt måltid, sammen med sine 25 gode hjelpere. Hun har også startet gjenbruksbutikk der prisene er satt slik at alle skal ha råd til å handle. De som spør om å få klær, får det. Også møbler til rusavhengige, er noe Ellen hjelper til med.

Gjennom et samarbeid med Kiwi, fyller «Hjelpende hender» opp kjøleskapene til dem som sliter med rus og til andre som trenger det, spesielt fattige familier med barn. I høytidene sørger Ellen og hennes hjelpere for det lille store ekstra, som foruten ekstra god mat, også kjører ut julegaver, påskeegg og is til 17. mai. De har også arrangert sommerfest for rusavhengige.

På hjemmesiden takker Ellen alle de får lov til å hjelpe.

Ellens drivkraft: – Den gleden og takknemligheten folk viser for ting som burde være en selvfølge, som mat og klær. Og det å erfare at samtaler, klemmer og å bli holdt rundt, er noe som kan gjøre hverdagen mye bedre for folk.

Ellen er samboer og har tre barn fra 12 til 24 år. Eldstedatteren er også nestleder i organisasjonen. Ellen er utdannet hjelpepleier.

Hjelper kreftsyke ungdommer

3. Anne Fi Troye (55), Oslo

PRØVER Å LETTE: Etter å ha mistet datteren i kreft, har Anne Fi arbeidet utrettelig for å gi andre kreftrammede ungdommer en litt lettere hverdag. Foto: PRIVAT
PRØVER Å LETTE: Etter å ha mistet datteren i kreft, har Anne Fi arbeidet utrettelig for å gi andre kreftrammede ungdommer en litt lettere hverdag. Foto: PRIVAT Vis mer

Nominert for: Sitt arbeid med Corneliastiftelsen, som hun startet i 2010.

Stiftelsen har som formål å ta vare på hverdagen til de unge kreftpasientene, og er landsdekkende.

Det var etter å ha mistet sin egen datter Cornelia til kreften i 2005, bare femten år gammel, at Anne Fi erfarte at de unge kreftpasientene falt mellom alle stoler i sykehusverdenen.

Allerede mens datteren fortsatt levde, gikk hun i gang med å pusse opp fem rom på Radiumhospitalet, forbeholdt de unge og døende. Nå ti år senere er over fem hundre laptopper, ipads, og mobiltelefoner delt ut, så de unge kan holde kontakten med venner og skole under behandlingsforløpet.

Som trivselstiltak er ni ungdomsrom pusset opp, mat levert på sykehuset når de unge selv vil spise, familie og venner fraktet til høytider. Anne Fi arrangerer også fagdag for helsepersonell så en kreftdiagnose kan oppdages tidligere. Blant annet. Tilsammen har stiftelsen hjulpet over tusen unge pasienter.

Drivkraft: - Kreftdiagnosen kom brått på, Cornelia var bare femten år. Tiden under behandling ble sjelsettende, de unge kreftpasientene falt mellom alle stoler i sykehusverdenen. Noe måtte gjøres!

Anne Fi Troye er gift og har tre voksne barn i alderen 23–31 år. Hun er daglig leder i Cornelia stiftelsen. 

Engasjerer seg for flyktninger

4. Mona Bentzen (55), Oslo

ENGASJERT: Da Mona i 2011 engasjerte seg i flyktningearbeid, oppdaget hun at asylsøkere med avslag ble deportert til krig, nød og forfølgelse og ofte måtte flykte på nytt. Foto: PRIVAT
ENGASJERT: Da Mona i 2011 engasjerte seg i flyktningearbeid, oppdaget hun at asylsøkere med avslag ble deportert til krig, nød og forfølgelse og ofte måtte flykte på nytt. Foto: PRIVAT Vis mer

Nominert for: Gjennom Facebook-gruppa «REFUGEES WELCOME TO NORWAY», har hun skapt en plattform for nordmenn som ønsker å hjelpe med å gi flyktninger en verdig velkomst og asylprosess.

Da flyktninger fra Syria, Eritrea, Afghanistan, Irak og flere andre land i større omfang enn tidligere kom til Norge denne sensommeren, og ofte måtte vente flere dager for å få registrert seg ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen, var det uten tilbud om mat, dusj eller en seng å sove i.

«Slik møter det offentlige Norge utslitte og sårbare mennesker som har flyktet fra de verste krigsområdene i verden. Sånn kan vi ikke ha det!» skrev Mona og med-bidragsyter Hilde Hagerup i en kronikk i Aftenposten.

Det som startet som en liten lukket vennegruppe på Facebook, har i dag vokst seg til en gruppe med nærmere 86.000 medlemmer over hele landet.

Monas drivkraft: – I sommer fant jeg en gruppe utslitte, sultne og redde flyktninger utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo. De lå rett på gulvet i dagevis uten dusj og tannpuss, ble fratatt mobil og bagasje og levde på loff og syltetøy. Flyktninger skal føle seg velkommen og vi skal gi dem en verdig behandling.

Mona er kunstner, journalist, dokumentarfilmskaper og menneskerettighetsforkjemper.

Startet «Dråpen i havet» og dro ned til Hellas for å hjelpe

5. Trude Jacobsen (44), Bærum

MÅTTE BIDRA: Det var etter en ferietur i sommer, at fembarnsmamma Trude fikk høre om andre som hadde dratt helt fra Canada til Hellas for å hjelpe. Siden ble det umulig for henne å ikke bidra. Foto: PRIVAT
MÅTTE BIDRA: Det var etter en ferietur i sommer, at fembarnsmamma Trude fikk høre om andre som hadde dratt helt fra Canada til Hellas for å hjelpe. Siden ble det umulig for henne å ikke bidra. Foto: PRIVAT Vis mer

Nominert for: Sitt arbeid med å hjelpe flyktninger som kommer til den greske øya Lesvos, og for å ha vekket et stort engasjement for flyktninger med Facebook-gruppen «Dråpen i havet».

Da Trude hørte om de hundrevis av flyktningene som daglig kom i land på øya Lesvos, dro hun resolutt ned. I fire dager jobbet hun natt og dag med å ta imot våte og utslitte mennesker. Tilbake i Norge har hun organisert innsamling av klær og nødhjelp, samt koordinering av nye frivillige som ønsket å reise. Facebook-gruppen «Dråpen i havet» teller i dag 28.500 medlemmer.

Trudes drivkraft: – Når man først har vært der nede og sett hvor stor den humanitære krisen er, er det nesten umulig å ikke fortsette å hjelpe. Som mor selv, er det vanskelig å se hvordan disse barna på flukt har det, og hva de må gjennomgå.

Trude er samboer, mamma til fem barn i alderen 1- 20 år, og jobber i Canal Digital.

Hvem fortjener prisen Årets medmenneske 2015? (Avsluttet)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer