Steforeldre

Stemor til tenåring: - Jeg prøver ikke å være en mamma

Dette er viktig for å lykkes i rollen som steforelder.

HELDIG: Iryna Scharrer (40) mener hun har vært veldig heldig som får være stemor til Lara (17). Her er hun på tur med mannen sin Thomas Scharrer (45) og stedatteren og familiens hund Bruno. FOTO: Privat
HELDIG: Iryna Scharrer (40) mener hun har vært veldig heldig som får være stemor til Lara (17). Her er hun på tur med mannen sin Thomas Scharrer (45) og stedatteren og familiens hund Bruno. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

21. januar i år ble Joe Biden innsatt som USAs nye president, og Kamala Harris ble USAs første kvinnelige visepresident. På TV-skjermen kunne vi se at hun klemte sin mann og sine to stebarn. USAs visepresident er stemor, men ikke mor til egne barn, og hun er ikke alene om å ha den rollen.

I fjor bodde over 80.000 skilsmissebarn i Norge sammen med en forelder og en steforelder, iføge tall fra Statistisk Sentralbyrå. Iryna Scharrer (40) har vært i rollen i tre år og er i dag stemor til ei jente på snart 18 år, men hun har ingen egne barn.

- Jeg har vært veldig heldig, og det er kanskje flere grunner til det. Stedatteren min er snart 18 år og kom inn i livet mitt for tre år siden. Jeg har mye positivt å si om henne, og jeg tror også det hjelper at foreldrene hadde et skånsomt brudd og har et godt samarbeid. Hun er ei veldig snill, intelligent, frisk og glad jente, sier Iryna Scharrer (40).

Ren bonus?

Bonusmødre, bonusfedre, stemødre, stefedre, stebarn og bonusbarn er betegnelser som blir brukt om hverandre. For mange er både barna og foreldrenes nye kjærester en stor bonus, men det kan også være utfordrende. Men noen voksne velger det livet: De er ikke foreldre til egne barn, men velger likevel å leve sammen med en kjæreste som har barn fra før og stiller opp for barn som ikke er deres egne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer