True crime

- Stephen var en uskyldig mann med en lys fremtid

Nyttårsaften i 2012 ble den britiske 22-åringen drept på fullmånefest i Thailand.

NYTTÅRSFEST: Det var under en fullmånefest på nyttårsaften, på øya Ko Pha Ngan i Thailand, at den 22 år gamle briten Stephen Ashton ble skutt og drept den aller siste dagen i 2012. FOTO: NTB scanpix
NYTTÅRSFEST: Det var under en fullmånefest på nyttårsaften, på øya Ko Pha Ngan i Thailand, at den 22 år gamle briten Stephen Ashton ble skutt og drept den aller siste dagen i 2012. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den aller siste dagen i 2012 feiret den britiske 22-åringen Stephen Ashton oppstarten til det nye året med å delta på fullmånefest på øya Ko Pha Ngan i Thailand.

Etter at han mistet faren John som følge av kreft i hjernen høsten 2011, hadde Stephen bestemt seg for å ta en pause fra sitt travle hverdagsliv som aksjemegler i London. Han la derfor ut på en lang reise til Thailand med gode venner, og planen var å være på reisefot i ett år.

Men dessverre skulle det vise seg å bli et fatalt valg.

Under fullmånefesten på Ko Pha Ngan oppsto det en konflikt mellom to rivaliserende thailandske gjenger, og Stephen havnet midt i kryssilden. Han ble skutt og drept av den da 26 år gamle lokale mannen Ekkapan Kaewkla.

DREPT: Britiske Stephen Ashton ble bare 22 år. Han ble skutt og drept under en nyttårsfeiring i Thailand i 2012. FOTO: NTB scanpix
DREPT: Britiske Stephen Ashton ble bare 22 år. Han ble skutt og drept under en nyttårsfeiring i Thailand i 2012. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Til å begynne med benektet Kaewkla ugjerningen, ifølge den britiske avisen Evening Standard, men skal siden ha kommet med en offentlig unnskyldning til familien.

Den da 26 år gamle mannen ble dømt til 33 år og 13 måneders fengsel, skrev den thailandske lokalavisen Samui Times da dommen falt sommeren 2014.

Morens personlige brev ble lest opp under rettssaken

Under rettssaken ble et personlig brev, skrevet av 22-åringens mor Diane Ashton, lest opp for tilhørerne i salen.

«Alle som tyr til våpenkriminalitet er feige og en fare for samfunnet. Det var uunngåelig at noen kom til å bli drept eller hardt skadd den kvelden Ekkapan Kaewkla avfyrte våpenet sitt på den folksomme stranden, som var full av unge menn og kvinner som var samlet for å feire nyttårsaften. Handlingene hans viser at han er en fare for samfunnet og de tusenvis av turistene som besøker øya Ko Pha Ngan - som er så avhengig av inntektene som turismen innbringer. Ekkapan Kaewkla drepte sønnen min den kvelden. Stephen var en uskyldig 22 år gammel mann, som hadde en lys fremtid foran seg. Dødsfallet har hatt stor innvirkning på familien og alle vennene han hadde rundt seg, som savner ham forferdelig mye hver eneste dag. For resten av livet er vi nødt til å forholde oss til sorgen et slikt tragisk tap innebærer».

Hun avsluttet brevet med å hylle sin 22 år gamle sønn.

«Stephen var full av livslyst, han var talentfull, hardtarbeidende og en respektabel mann. Han var alt Ekkapan Kaewkla ikke er».

I etterkant av dødsfallet opprettet Stephens lillesøster Emily Ashton et minnefond på nettet, for å samle inn penger til hjernekreftforskning. Dette var et tema som opptok Stephen, som følge av farens død.

«Stephen feiret nyttårsaften ved å danse på stranden i Ko Pha Ngan, da han ble skutt og drept av en kule som traff ham i forbindelse med et oppgjør mellom to rivaliserende thai-gjenger. (...) Stephen var full av livslyst og som alltid hadde drømt om å reise. Etter farens død bestemte han seg for å følge denne drømmen. (...) Han var høyt elsket av familie og venner, som savner ham hver dag», skrev Emily på minnesiden på vegne av seg selv og moren Diane Ashton.

Familien har valgt å beholde Facebook-siden til Stephen Ashton, slik at venner og familie kan se på gamle bilder og poste hilsener for å minnes den avdøde 22-åringen, som gikk bort så altfor tidlig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer