Tvangssterilisering i Norge

Steriliseringsloven som skulle forhindre «mindreverdiges» forplantning

I 1934 ble det innført en ny lov i Norge som gjorde at en rekke personer som ble ansett som mindreverdige av samfunnet, ble sterilisert. Over 40 000 personer ble sterilisert som følge av loven.

TVANGSSTERILISERING: Loven ble innført i en tid da legen ble sett på som den som hadde rett. Illustrasjonsfoto: NTB
TVANGSSTERILISERING: Loven ble innført i en tid da legen ble sett på som den som hadde rett. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Med ønsket om å la slitne mødre slippe flere graviditeter, men også et politisk mål om å forhindre at «mindreverdige» satte barn til verden, dukket det i 1934 opp en ny steriliseringslov i Norge.

Med bakgrunn i denne loven ble over 40 000 personer sterilisert, i mange tilfeller under tvang.

Derfor ble steriliseringsloven innført

Stortinget vedtok i 1934 «Lov om adgang til sterilisering» som blant annet åpnet for «seksualinngrep på sinnssyke og personer med særlig mangelfullt utviklede sjelsevner» i tilfeller hvor det «ikke er håp om helbredelse eller vesentlig bedring og det er grunn til å anta at vedkommende ikke vil bli i stand til ved eget arbeide å sørge for sig og avkom, eller at en sykelig sjelstilstand eller en betydelig legemlig mangel vilde bli overført på avkom».

Tilsvarende lov med adgang til eugenisk eller sosialt begrunnet tvangssterilisering av «sinnssyke» og «åndssvake» ble innført i alle nordiske land i løpet av 1930-årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer