Kultur

Sterke bilder

Den legendariske krigsfotografen Robert Capas bilder stilles ut i Oslo.

Publisert
Sist oppdatert
- Robert Capa kunne fotografere tanken, og fanget verden med sine bilder, sa den amerikanske forfatteren John Steinbeck om krigsfotografen Robert Capa. Nå kan du se hans bilder i Oslo.

Robert Capa ble født i Budapest i 1913, men måtte allerede som ganske ung forlate Ungarn av politiske årsaker. Store deler av sitt liv tilbragte Capa på reisefot, og fotograferte krigs- og konfliktsituasjoner verden over. Utstillingen Images of War åpner i dag i Toghallen på Nobels Fredssenter i Oslo. Hele 90 av Capas bilder er samlet, og gir ifølge kjennere en helt unik framstilling av krigsfotografens arbeid.

- Dette er en utstilling det er umulig ikke å bli grepet av. Man må ikke være Capa-kjenner eller fotografiekspert for å få noe ut av bildene. Robert Capa er en legendarisk fotograf som har inspirert generasjoner av fotografer. Han var alltid midt oppi situasjonene, men klarte alltid å se menneskene, sier informasjonskonsulent Kirsti Svenning ved Nobels fredssenter.I 1947 startet Robert Capa Magnum fotobyrå sammen med blant annet Henri Cartier-Bresson. Byrået ble raskt kjent for sine svært dyktige fotografer. Utstillingen i Oslo vil vise en stor samling av den legendariske krigsfotografens bilder. I forbindelse med åpningen vil Capa-biografen Richard Whelan besøke Fredssenteret. Han er den fremste kjenneren av Capas liv og arbeid og kurator for Robert Capa and Cornell Capa Archives i New York.

- Capa dro til Spania for å fotografere borgerkrigen sammen med kjæresten, som også var fotograf. Under oppholdet ble Capas kjæreste drept, og i sorg dro Capa videre til Kina og fortsatte sitt arbeid der, forteller Svenning.

Noen av Capas mest kjente bilder stammer fra andre verdenskrig; herfra er det bilder fra London, Paris og landgangen på Omaha Beach i Normandie på D-dagen. Utstillingen viser også en rekke bilder fra Sovjetunionen, Kina og Israel.

- Robert Capa døde da han gikk på en landmine i Vietnam i 1954, bare 42 år gammel. Vi viser det aller siste bildet på den siste filmrullen han tok – det gjør et sterkt inntrykk. Capa gjorde en uvurderlig innsats for å gjøre publikum bevisste på krigens grusomheter, han sa selv at han var en krigsfotograf som håpet å bli arbeidsledig. Nå finnes dessverre krigsjournalistikken fortsatt, men Capa var helt unik, avslutter Kiristi Svenning.Utstillingen Images of War presenteres i samarbeid med fotobyrået Magnum. Du kan se Robert Capas bilder på Nobels fredssenter fra 1. mars til 13. april.Et av Robert Capas sterkeste bilder er tatt under den spanske borgerkrigen - idet denne mannen blir skutt og drept, tok Capa sitt berømte fotografi. Foto: Robert Capa
Et av Robert Capas sterkeste bilder er tatt under den spanske borgerkrigen - idet denne mannen blir skutt og drept, tok Capa sitt berømte fotografi. Foto: Robert Capa Vis mer
Capa var spesielt kjent for å se menneskene i alle situasjoner. Foto: Robert Capa
Capa var spesielt kjent for å se menneskene i alle situasjoner. Foto: Robert Capa Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer