Julefeiring

Stian (36) ofrer julefeiring med familien for å hjelpe andre

- Julen handler om å være der for hverandre.

#SAMMENIJULA: Sammen med Røde Kors arrangerer Stian Brødsjø en stor felles julefeiring for ensomme, enslige, fattige, eldre og alle andre som ønsker å delta. Foto: Privat
#SAMMENIJULA: Sammen med Røde Kors arrangerer Stian Brødsjø en stor felles julefeiring for ensomme, enslige, fattige, eldre og alle andre som ønsker å delta. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For de fleste er julaften en tid for familie, gaver, god mat og kvalitetstid sammen med dem man er glad i. For Stian Brodsjø (36) har julen vært litt annerledes de siste årene. Han har valgt å jobbe frivillig for Røde Kors, og sammen med flere andre arrangerer han julefeiring i Oslo for ensomme, fattige, enslige, eldre og alle andre som ønsker å delta. 

LES OGSÅ: Kommentar: En hyllest til alle som er alene på julaften

- Det er helt fantastisk å ha muligheten til å være med å bidra, og jeg har valgt å jobbe frivillig i julen fordi jeg ønsker å gjøre noe annet enn det vanlige. Julen handler om å være der for hverandre, gi av seg selv, og skape positiv påvirkning. Det føler jeg virkelig at jeg får gjort på Røde Kors sin julefeiring, forteller Stian.

Julefeiringen arrangeres i år for tredje år på rad, og Stian har vært med siden starten. Røde Kors, i samarbeid med Frogner menighet, bruker det herskapelige huset Frogner Menighets Hus Schafteløkken, som tilhører Frogner kirke i Oslo. Sammen inviterer de alle som ønsker å delta til en tradisjonsrik julefeiring med pinnekjøtt, ribbe og laks. I tillegg synger de julesanger og går rundt juletreet. 

Det er som en tradisjonell feiring hjemme, men med en storfamilie som man ikke kjenner fra før.

- Det er rørende og spesielt å se mennesker som finner sammen og utveksler kontaktinformasjon. For to år siden var det noen eldre damer som fant sammen og planla å møtes i ettertid. Det er jo det vi prøver å oppnå, og det klarte vi. Det er veldig fint, sier han. 

LES OGSÅ: - I fjor oppga 125 000 personer at de gruet seg til jul

 

FRIVILLIG: Stian Brødsjø jobber i år frivillig i julen for tredje år på rad.  Foto: Privat
FRIVILLIG: Stian Brødsjø jobber i år frivillig i julen for tredje år på rad. Foto: Privat Vis mer

Blir som en stor familie

De frivillige arrangerer festen, serverer og sitter rundt bordet med gjestene. 

- Det er utrolig hyggelig, og Stian er uvurderlig for oss. Julefeiringen er langt fra en deppe-fest hvor alle er triste og ensomme. Folk stråler og har det veldig gøy, sier Jorunn Pedersen, som er koordinator/prosjektleder for besøkstjenesten til Oslo Røde Kors.

Julefeiringen til Røde Kors ønsker å være den feiringen mange drømmer om, og som man forestiller seg at alle andre har. 

- Det er som en tradisjonell feiring hjemme, men med en storfamilie som man ikke kjenner fra før. Det er veldig populært å jobbe frivillig i julen, og mange ønsker å gjøre noe meningsfullt. Flere frivillige forteller at det har vært deres beste jul noensinne, sier Pedersen.

- Det er ofte mennesker fra flere kulturer som deltar, og vi ønsker å vise hvordan en norsk julefeiring pleier å være. Vi får muligheten til å møte mange spennende mennesker, og jeg får virkelig julestemning, sier Stian.

Feiringen er gratis og åpen for alle som ønsker. Alt fra ensomme, aleneforeldre, familier, studenter, eldre, enslige ungdom og voksne, og personer med utenlandsk opprinnelse velger å delta på feiringen. 

LES OGSÅ: Ensomhet er farligere enn røyking og mange nordmenn opplever sosial isolasjon

FELLES JULEFEIRING: På fjorårets julefeiring med Røde Kors var det rundt 70 personer som deltok. Foto: Røde Kors.
FELLES JULEFEIRING: På fjorårets julefeiring med Røde Kors var det rundt 70 personer som deltok. Foto: Røde Kors. Vis mer

Verdt å gi opp feiring med familien

- Det er veldig verdt å gi opp egen julefeiring for dette. Jeg har aldri hatt så mye igjen for å feire jul sammen med familien, som jeg får av å feire med alle gjestene til Røde Kors. Det er en stor glede å se den gleden andre får. Det veier opp for alt annet, og å feire med min egen familie kan jeg gjøre i romjulen, sier Stian.

Han forteller at tilbakemeldingene har vært veldig gode, og at gjestene føler seg ivaretatt og velkommen. Ettersom feiringen er for alle, blir ikke gjestene satt i bås og stigmatisert.

LES OGSÅ: Marie og datteren har 2500 kroner til forbruk

Vil du være med?

Hvem som helst kan melde seg på Røde Kors sin julefeiring, og det er helt gratis.

Påmelding er senest 14. desember. Du kan melde deg på telefon 488 68 694 eller e-post: besokstjenesten.oslo@redcross.no. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer