Blodpropp:

Stine var bare 22 år da hun døde av blodpropp

Stine (22) var aktiv, sunn og frisk, men kunne ikke reddes da hun ble rammet av blodpropp.

FIKK BLODPROPP: Stine var sporty og aktiv, men døde likevel av blodpropp bare 22 år gammel. Nå vil familien hennes økes bevisstheten rundt blodpropp. FOTO: Privat
FIKK BLODPROPP: Stine var sporty og aktiv, men døde likevel av blodpropp bare 22 år gammel. Nå vil familien hennes økes bevisstheten rundt blodpropp. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Vi unner ingen andre å oppleve det vi har gjort. Hvis vi kan redde én kvinne ved å fortelle om Stine, er det verdt det, sier Stines far Even Bolstad til KK.

16. april i år mistet han og kona Ellen Bolstad datteren Stine Bolstad, som fikk blodpropp, bare 22 år gammel. Bolstad sier at blodpropp kan ramme alle, uansett alder og fysisk form, og symptomene kan være diffuse.

– Føler du deg dårlig, kjenner skarpe smerter i brystet, hoster og får hurtig puls, hold deg i ro og ring 113, sier han og presiserer at det er bedre å ringe én gang for mye enn én gang for lite.

Sin egen datter får de ikke tilbake, men de håper at flere liv kan reddes hvis folk vet hvilke symptomer de skal være obs på. Hevelse i en arm eller et ben, plutselig tung pust, hjertebank, svimmelhet, brystsmerter, synsforstyrrelser og nummenhet i arm eller ben er symptomer som skal tas på alvor, ikke overses.

Familien har tatt kontakt med LHL

Stines familie har et brennende engasjement for å hindre at flere skal dø av blodpropp, og har kontaktet Landsforeningen for hjerte og lungesyke (LHL) for å få ut dette budskapet:

– Stine døde på grunn av blodpropp i lungene. I likhet med mange andre unge jenter brukte også Stine p-piller. Slik vi ser det er det alt som tilsier at p-pillene er årsaken til Stines dødsfall. Det er allment kjent at bruk av p-piller hos unge kvinner øker risikoen for blodpropp. Men vet vi egentlig nok om det? Vet vi når risikoen er høyest? Hvilke symptomer skal man være på vakt for?, spør Stines familie, før de fortsetter:

- Dette er spørsmål vi ønsker at alle unge kvinner skal kunne få svar på før de tar i bruk p-piller. Dessverre drives det ikke nok målrettet arbeid med å sørge for at denne livsviktige informasjonen kommer ut via skole, fastlege, helsestasjon for ungdom og sosiale medier. Vi ønsker å bidra til en endring på dette, skriver Stines foreldre på LHLs (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) nettsider.

På Stines minneside kan de som ønsker det bidra med et selvvalgt beløp. Even Bolstad håper å samle inn nok midler til å utarbeide informasjonsmateriell, samt handlingsplan for oppfølging av ovennevnte arenaer og instanser.

UNG: Stine var under utdanning med livet foran seg da hun ble rammet av blodpropp. FOTO: Privat
UNG: Stine var under utdanning med livet foran seg da hun ble rammet av blodpropp. FOTO: Privat Vis mer

Idrettsjenta Stine

Stine ble født 22. oktober 1998, og Fredrik ble en stolt storebror. Familien bor i Solbergelva, utenfor Drammen. Faren forteller om en aktiv jente, som drev med idrett hele livet. Hun begynte med allidrett som femåring, senere ble det fotball, bandy og håndball.

– Idrettslaget Solberg var heldig og fikk dannet et jentelag i bandy her, sier Even Bolstad.

– Stine utmerket seg i det lokale idrettsmiljøet og var motoren på banen. Hun spilte på U17 landslaget i bandy allerede som 13 åring, og fikk også med seg både Nordisk og et VM for landslaget i bandy, sier faren.

Faren forteller videre at Stine som ung voksen også satte pris på turer, han nevner spesielt toppturene i Åndalsnesfjellene. Hun valgte å gå inn i det militæret. Etter å ha vært vanlig menig, valgte hun retningen ledende flysoldat i Luftforsvaret. Hun var målrettet og tøff, og danket ut gutta da hun søkte på en stilling flere hadde lyst på.

I desember 2020 sluttet Stine i Luftforsvaret for å studere på NTNU. Først forberedende, så var planen å starte på studiet logistikk og ledelse høsten 2021. Slik gikk det dessverre ikke.

Fikk beskjed om hjertestans

Da Stine sluttet i Forsvaret, byttet hun fastlege. Fordi hun var plaget med kviser, byttet hun også p-pillemerke, og håpet det skulle hjelpe på huden. Kjæresten hennes bodde i Åndalsnes, og de to så hverandre så ofte det var mulig.

Mamma Ellen snakket med Stine mandag 12. april. Hun fortalte da at hun følte seg ganske sliten, og bare skulle slappe av. Onsdag 14. april skulle Stine gå tur med en venninne, men orket ikke. Hun følte seg ikke i form og avlyste turen. Stine ville heller gå en tur alene.

Det som skjedde videre den onsdagen har Stines tidligere arbeidskollega og da romkamerat Sindre fortalt til Stines familie, og gjengis her etter godkjenning fra Sindre:

– Det var helt tilfeldig at jeg satt i stua den kvelden. Jeg hørte noe bråk i oppgangen, men i en blokk med studenter var ikke det uvanlig, så jeg sjekket det ikke ut. Da Stine kom inn i leiligheten vår i fjerde etasje, hørte jeg at hun var mer andpusten enn vanlig. Jeg spurte om hun hadde det bra, men fikk et diffust svar tilbake. Da jeg reiste meg opp og, så jeg Stine med blod rennende fra et kutt over øyet. Jeg plasserte henne i en stol og ringte legevakten, siden jeg mistenkte hjernerystelse. Vi fikk time hos legevakten litt senere, måtte vente i leiligheten.

- Etter 20 minutter ble Stine bevisstløs og fikk hjertestans. Jeg fikk henne ut av stolen og ned på gulvet og startet hjerte- og lungeredning, noe jeg hadde øvelse i, blant annet fra Forsvaret. Jeg fikk start på hjertet igjen og ringte 113. Jeg måtte løpe ned til naboen under og be ham åpne for ambulansepersonellet, mens jeg tok hånd om Stine. I det de første ambulansearbeiderne kom inn døra, fikk Stine en ny hjertestans. 20 minutter etter første hjertestans var Stine på vei til sykehuset. Jeg kjente ikke Stines familie, men søkte opp broren Fredrik på 1881, og ringte ham.

Faren til Stine minnes det grusomme sjokket den kvelden da broren hennes kom med den tunge nyheten:

– Klokka 21:30 kom Fredrik inn i stua og sa det hadde skjedd noe alvorlig med Stine. Vi fikk kjapt kontakt med sykehuset. Legen sa at tilstanden var kritisk, og ba oss komme, forteller Even Bolstad.

Klamret seg til håpet

Mor, far, storebror og bikkja fikk en lang kjøretur den natten. De plukket opp Stines kjæreste på Dombås. De ankom St. Olavs Hospital torsdag 14. april klokka 05:15 og ble informert om at Stines tilstand var kritisk, men stabil. Hun lå koplet til en lunge- hjerteredningsmaskin, og legene forventet at hun kunne vekkes søndag eller mandag. Familien ringte til Stines bestevenninne, og hun og Stines romkamerat kom også til sykehuset.

– Det var godt å ha ungdommene der, sier Even Bolstad beveget.

– Vi gikk for å spise litt, og da vi kom tilbake til Stine ved 19-tiden den torsdagen, hadde blodproppen gjort blodgjennomstrømningen så dårlig at hjernen var skadet. Da skjønte vi at vi kom til å miste Stine.

Datteren levde fortsatt, og foreldrene skulle få beskjed hvis blodtrykket steg. På grunn av hunden, kunne ikke familien bo på sykehushotellet. Men Lerkendal hotell ligger også nær sykehuset.

Klokka 04:00 fredag morgen kom telefonen fra sykehuset. Familien dro dit. Da var Stine hjernedød. Fredag klokka 13:30 ble det tatt en CT, som viste at det overhodet ikke fantes blodgjennomstrømning i hjernen lenger. Foreldrene ble spurt om donasjon, og begge visste at Stine ville være donor. Hun hadde vært hjelpsom og omsorgsfull hele livet, og nå kunne hennes organer være med på å redde andres liv.

Stine ble erklært død fredag 16. april 2021.

Veien videre

– Vi meldte fra om dødsfallet på Facebook, slik at alle Stines venner skulle få vite det samtidig. Begravelsen ble følelsesladet. I etterkant har vi snakket og grått mye, og det kommer vi fortsatt til å gjøre. Vi klarer også å minnes den flotte jenta vår med glede, sier Even Bolstad.

– Ved å engasjere oss i LHL føler vi at vi gjør noe meningsfullt, noe Stine ville satt pris på at vi gjorde. Vi håper på stor oppslutning om innsamlingsaksjonen, slik at flere blir kjent med hvilke symptomer de skal reagere på, hva de selv kan gjøre og hva de som er til stede kan bidra med.

ÅPENHET: – Vi unner ingen andre å oppleve det vi har gjort. Hvis vi kan redde én kvinne ved å fortelle om Stine, er det verdt det, sier Stines far. FOTO: Privat
ÅPENHET: – Vi unner ingen andre å oppleve det vi har gjort. Hvis vi kan redde én kvinne ved å fortelle om Stine, er det verdt det, sier Stines far. FOTO: Privat Vis mer

Legens uttalelse

Avdelingssjef og professor ved Avdeling for blodsykdommer ved St Olavs Hospital, Henrik Hjorth-Hansen, sier at han må svare på generell basis på om hva Stines blodpropp kan skyldes.

Han sier at foreldrene har fått beskjed om at bruk av p-piller kan være en mulig årsak til blodproppen og dermed dødsfallet. Pasienten brukte østrogenholdig p-pille ifølge reseptformidler. Det er en risikofaktor for lungeemboli og blodpropp i venesystemet.

– Før det skrives ut resept på p-piller, bør legen forhøre seg om det er mye blodpropper hos nærmeste slektninger. Noen familier har genfeil som fremmer blodpropp i venesystemet og p-piller virker synergistisk negativt ved slik genetisk predisposisjon. Betydelig overvekt er en faktor som kan veies inn. Man bør være på vakt overfor familiens sykelighet når man velger prevensjon. Såkalt gestagen prevensjon, for eksempel p-stav, er ikke predisponerende, sier Henrik Hjorth-Hansen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer