Rolf

Stopp i systemet

Mange går altfor sjeldent på do, og avføringsmidler er blitt storselgere. Hvorfor er det slik?

Publisert
Sist oppdatert

SÅ MANGE SOM 2 AV 10 plages jevnlig av forstoppelse – det vil si at de går på do sjeldnere enn to ganger i uken. Ofte sitter man lenge og trykker hardt på for å få tømt seg. Det er dobbelt så mange kvinner som menn som har dette problemet, og problemet forsterkes ofte med alderen. Hele ti prosent velger derfor å bruke avførende midler for å få tømt seg regelmessig.

 

DET KAN VÆRE MANGE ÅRSAKER til dette utbredte problemet:

* inaktivitet (gjelder særlig eldre)

* for lite væskeinntak i løpet av dagen

* for lite fiber og rå mat som frukt og grønnsaker i kosten

* for høyt inntak av melk og melkeprodukter som skaper tarmkrampe og nedsatte tarmbevegelser på grunn av kalsiumdominans

* medikamentbivirkninger fra smertestillende medisiner, blodtrykksmedisiner, hjertemedisiner, vanndrivende medisiner, og medisiner mot psykiske plager, epilepsi, revmatisme m.fl.

* kosttilskudd med høyt innhold av kalsium eller jern

* for liten mengde gallesyrer til tynntarmen som da kan gi lys og hard avføring

* kvinner med høyt nivå av østrogen og kobber i kroppen sliter ofte med både forstoppelse og hodepine, og hos menstruerende kvinner forverres forstoppelsen ofte før mensstart, når østrogen- og kobbermengden øker

* mineralforstyrrelser i kroppen som påvirker tarmmuskulaturen og hemmer dens normale bølgebevegelser, for eksempel magnesiummangel

 

PLAGES DU MYE, bør du analysere om du kan ha én eller flere av disse årsakene til ditt forstoppelsesproblem. Det vil da lønne seg å gjøre noe med årsaken(e) først, framfor å gripe til avførende midler – som svært ofte virker vanedannende, som kan skape avhengighet og som ikke løser årsakene til forstoppelsen.

 

Dr. Luneng

 

To pasienthistorier

Jeg har ofte pasienter som kun går på do en gang i uken eller i verste fall bare annenhver uke. To av disse møtte til time hos meg. De bedyret at de hadde prøvd alt, vært utredet hos spesialister og gjort alle vanlige tarmundersøkelser uten å finne årsaken til eller løsning på plagene.

Kalsiumoverskudd: Den ene kvinnen hadde gått opp i vekt og var svært uvel i magen. Hun følte seg som en ballong. Mineralanalysen viste et betydelig kalsiumoverskudd i kroppen. Etter behandling med et kalsiuminnskrenket kosthold kombinert med kalsiumsenkende mineraler ble hun gradvis bedre, og etter noen uker gikk hun på do annenhver dag.

Lave mineralnivåer: Den andre kvinnen slet i tillegg med vekttap, muskelsvakhet og energitap. Forstoppelse med vekttap skal normalt ikke kunne gå an. Mineralanalysen viste lavt nivå av magnesium, natrium og mangan. Disse lave mineralnivåene medførte en meget slapp tarmmuskulatur, og tarmen hadde nærmest opphørt å fungere. Etter to måneders behandling med rett kost og mineraltilskudd begynte tarmen å fungere igjen, og hun har nå daglige toalettbesøk.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer