Kultur

Stormvarsel

Nicholas Cage på vei mot stupet i værmeldingsdrama.

Publisert
Sist oppdatert
Det fins ikke dårlig vær. bare dårlige klær, sies det. Noen vil være uenige. Det stormer skikkelig av og til. Pøser ned, faktisk. Livet er dritt. Voksenlivet er blottet for enkelhet. Når du tror du har tryna skikkelig, kan skruen alltid vris til litt ekstra. Det kan alltid blir verre.

Velkommen til værmelder David Spritz' verden - det er ikke nødvendigvis et forlokkende sted. David gjør det superbra profesjonelt, og ikke fullt så bra privat. Han har en eks-kone som hater ham, en tjukk, deprimert datter og en tenåringssønn som allerede som 15-åring røyker litt mer marihuana enn godt er. I tillegg har David enorme mindreverdighetskomplekser overfor faren, en prisbelønt forfatter som spilles på utsøkt vis av den alltid fantastiske Michael Caine.

The Weather Man er en merkelig film som vakler mellom komedie og dramaet som sjanger, den virker humoristisk i tonen før man lett humrende gripes av alvoret. Humoren er svart og ganske trist, litt som i Todd Solondz' Happiness, uten sammenlikning for øvrig. Som for eksempel i scenen hvor David skal hente datteren på ballettundervisningen: kledd i rosa trikot ser den overvektige 11-åringen særdeles malplassert i vinduet blant bittesmå ballerinaer, man må le selv om det ikke egentlig er lov.

Nicholas Cage har gjort et par underlige rollevalg de siste årene, og det er derfor godt å se ham i en bra rolle igjen. Som den nevrotiske, ubalanserte, utslitte værmelderen David Spritz er Cage troverdig og finstemt. Han stilles dog tidvis i skyggen av Michael Caine, som kan si mer med et hevet øyebryn enn de fleste presterer med en halvtimes monolog, men det får så være - det problemet vil de fleste møte i Caines nærhet.

David Spritz' tilværelse er et trist skue, men innsikten han beveger seg mot - man kan ikke fikse alt - er litt lettvint behandlet. For min del kunne man dvelt enda mer ved tristessen, med livets uutholdelighet, og gjort det mørke enda mørkere. Dette betyr ikke at jeg ikke synes The Weather Man er en severdig film - det er den definitivt. Den er tankevekkende og opplagt velment. Historien engasjerer, og man får mye sympati med personene, som alle er solid framstilt av et flott lag skuespillere.

Regissør Gore Verbinski er ganske nådeløs i sin understreking av at det slett ikke alltid går bra til slutt: Det er ikke enkelt å være voksen. Det er åpenbart ikke noe lystseilas å være barn heller. Se The Weather Man en overskuddsdag, for en påminnelse om hva slags liv du ikke vil leve.

David Spritz forsøker å finne én eneste aktivitet den deprimerte datteren liker. Det går ikke så bra. Foto: Nordisk Film
David Spritz forsøker å finne én eneste aktivitet den deprimerte datteren liker. Det går ikke så bra. Foto: Nordisk Film Vis mer
Michael Caine briljerer i rollen som rørende, ærefryktfremkallende patriark.
Michael Caine briljerer i rollen som rørende, ærefryktfremkallende patriark. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer