Kultur

Storstilt Ibsen-hyllest

18 dramatikere fra inn- og utland hyller Henrik Ibsen med nyskrevne tekster.

Deltar: dramatiker Jon Fosse.
Deltar: dramatiker Jon Fosse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I dag går startskuddet for en storstilt hyllest til Ibsen. Resultatet av Ibsen-årets og Det Åpne Teaters ”International Short Text Challenge” er klart for scenen.

- Vi har invitert 18 dramatikere – ni norske, ni utenlandske, siden Ibsen både er norsk og internasjonal – til å skrive nye korttekster med utgangspunkt i Ibsens tanker om frihet, forteller dramaturg Ragnhild Mærli ved Det Åpne Teater."For meg er friheten den største og høyeste livsbetingelse", skrev Henrik Ibsen i et brev til Georg Brandes i 1882. Det er dette utsagnet dramatikerne har hatt som ledesetning. Resultatet er 18 spennende tekster med vidt forskjellige temaer. Og dette er ikke noe nybegynnerprosjekt.

- Vi er veldig stolte over dramatikerne som deltar, det er kjente, prisbelønte navn som står på plakaten. Prosjektet åpner med danske Claus Beck-Nielsens stykke The Language of Freedom. Dette er satiire. Blant annet får George W. Bush gjennomgå, forteller Mærli.

Beck-Nielsen er for mange kjent som mannen som erklærte seg selv død i 2001. Han har også forsøkt å innføre demokratiet i Irak, dresskledd i ørkenen, ved hjelp av en tom koffert merket "The Democracy Destination Iraq".

- Hvorfor valgte dere nettopp Beck-Nielsen som representant for dansk drama?

- Vi kontaktet partnerteatre i mange land og ba dem anbefale dramatikere. Beck-Nielsen er et svært spennende navn, og en av Danmarks kandidater til Nordisk råds litteraturpris, sier Ragnhild Mærli.De 18 teaterstykkene gir refleksjoner over det å være fri, alt fra berøvelse av grunnleggende behov og rettigheter i Smith Likongwestekst Come freedom, come fra Malawi, til den mer subtile innskrenkningen av spillerom som foregår i et kjærlighetsforhold i Jon Fosses nyskrevne Fridom. Gro Dahle, Arne Lygre og Finn Iunker er blant de andre norske dramatikerne som har bidratt til prosjektet.

Partnerteatre over hele verden – blant annet Kina, New York, Russland og Edinbrugh – skal vise stykkene i løpet av 2006. Prosjektet omfatter både forestillinger, lesninger, utstillinger og seminarer.

- I mai blir det maratonlesning av alle tekstene ved Den Nationale Scene under Festspillene i Bergen i mai, og i september blir alle stykkene og forfatterne samlet under et stort arrangement ved Det Åpne Teater i Oslo, avslutter Ragnhild Mærli.

Deltar: dramatiker Jon Fosse.
Deltar: dramatiker Jon Fosse. Vis mer
Hyller Ibsen: danske Claus Beck-Nielsen.
Hyller Ibsen: danske Claus Beck-Nielsen. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer