- Vi har invitert 18 dramatikere – ni norske, ni utenlandske, siden Ibsen både er norsk og internasjonal – til å skrive nye korttekster med utgangspunkt i Ibsens tanker om frihet, forteller dramaturg Ragnhild Mærli ved Det Åpne Teater.
"For meg er friheten den største og høyeste livsbetingelse", skrev Henrik Ibsen i et brev til Georg Brandes i 1882. Det er dette utsagnet dramatikerne har hatt som ledesetning. Resultatet er 18 spennende tekster med vidt forskjellige temaer. Og dette er ikke noe nybegynnerprosjekt.
- Vi er veldig stolte over dramatikerne som deltar, det er kjente, prisbelønte navn som står på plakaten. Prosjektet åpner med danske Claus Beck-Nielsens stykke The Language of Freedom. Dette er satiire. Blant annet får George W. Bush gjennomgå, forteller Mærli.
Beck-Nielsen er for mange kjent som mannen som erklærte seg selv død i 2001. Han har også forsøkt å innføre demokratiet i Irak, dresskledd i ørkenen, ved hjelp av en tom koffert merket "The Democracy Destination Iraq".
- Hvorfor valgte dere nettopp Beck-Nielsen som representant for dansk drama?
- Vi kontaktet partnerteatre i mange land og ba dem anbefale dramatikere. Beck-Nielsen er et svært spennende navn, og en av Danmarks kandidater til Nordisk råds litteraturpris, sier Ragnhild Mærli.
De 18 teaterstykkene gir refleksjoner over det å være fri, alt fra berøvelse av grunnleggende behov og rettigheter i Smith Likongwestekst Come freedom, come fra Malawi, til den mer subtile innskrenkningen av spillerom som foregår i et kjærlighetsforhold i Jon Fosses nyskrevne Fridom. Gro Dahle, Arne Lygre og Finn Iunker er blant de andre norske dramatikerne som har bidratt til prosjektet.
Partnerteatre over hele verden – blant annet Kina, New York, Russland og Edinbrugh – skal vise stykkene i løpet av 2006. Prosjektet omfatter både forestillinger, lesninger, utstillinger og seminarer.
- I mai blir det maratonlesning av alle tekstene ved Den Nationale Scene under Festspillene i Bergen i mai, og i september blir alle stykkene og forfatterne samlet under et stort arrangement ved Det Åpne Teater i Oslo, avslutter Ragnhild Mærli.

