Kultur

Strålende stjernelag

James Gandolfini, Susan Sarandon, Steve Buscemi, Kate Winslett og Christopher Walken fører an for et fantastisk stjernelag i Romance & Cigarettes.

Publisert
Sist oppdatert
Hør på dette: Romance & Cigarettes er produsert av Cohen-brødrene, regissert av John Turturro, og har James Gandolfini, Susan Sarandon, Steve Buscemi, Kate Winslet og Christopher Walken, Mary-Louise Parker og Eddie Izzard på rollelista. Er du filmfan, vil du antakelig allerede nå skjønne at dette betyr julaften og burdag på én gang. Jeg mener: James Gandolfini, kjent som verdens beste mafiaboss i TV-serien Sopranos. Og Christopher Walken. Og Steve Buscemi. Egentlig er dette alt du trenger å vite for å komme deg på kino, men ok - her er litt mer:

Gandolfini spiller Nick Murder, en slaskete fyr med et stort hjerte. Susan Sarandon spiller hans kone, som går absolutt bananas når hun finner ut at mannen har hatt en affære med brenneheite Tula, spilt av Kate Winslet. Tula oser sex, elsker dirty talk og opptrer stadig vekk i rød lakkjole. Fru Murder er litt mindre utagerende, men like fullt i stand til å skjelle mannen ut etter noter og hive ham på dør. Innser Nick feilen han har begått før det er for sent? Klarer han å vinne kona Kitty tilbake?

Alle er litt skakkjørte i John Turturros Romance & Cigarettes. Folk sliter med forskjellige greier - nevroser, knuste hjerter, ubesvarte lengsler og håp om noe bedre. Og når det blir for store emosjonelle påkjenninger for dem, tyr de til sang. Jepp, du leste riktig. De synger. Det er altså sterke musikaltrekk i denne filmen. Og vet du hva? Det funker som fy!

Skuespillerne synger en rekke gamle rockeklassikere, som Piece of my heart og It's a Man's Man's Man's World - låter du tror du egentlig ikke kan høre igjen en eneste gang uten å dø av klisjéoverdose. Her føles de merkelig nye, ferske. Og kanskje noe av poenget med å bruke disse gamle klassikerne er å illustrere at det filmens karakterer går gjennom, er noe alle har opplevd. Stormende kjærlighet, hjerteknus og tap - det er noe genuint menneskelig over det hele. Folk går på trynet gang på gang, de prøver, men lykkes ikke, de stabler seg på beina og sjangler videre. Alle har hjertet på rett plass, men det får deg ikke helt i mål. Alt er føkka, som vi pleier å si.

Men likevel finnes det lysglimt. Som den ene datteren til Nick og Kitty påpeker: "This family's screwed up. But we love eachother".

Skuespillerne er så gode at man nesten ikke kan rose dem nok. Det er en intensitet mellom dem som er til å ta og føle på. Hver av dem virker skreddersydde for sine roller, og etter at vi har frydet oss over Gandolfini, Sarandon og Buscemi en god stund, blir det nesten for mye av det gode når en gammel favoritt, Christopher Walken, dukker opp som Kittys sinte fetter. Ikke bare spiller han som en gud - han danser også!Romance & Cigarettes er en mørk komedie om slitet det er å være menneske, om å ønske å gjøre det gode, men ikke alltid lykkes. Den er morsom, rørende og troverdig, selv når den er på sitt mest surrealistiske. Humoren er absurd og frekk, ensemblet er som sagt uovertruffent.

Og skulle du trenge flere grunner for å se denne filmen, så vit at den har den vakreste fremstillingen jeg har sett av hjerteknus på svært, svært lenge: Kate Winslet synker, synker, synker ned i det blågrønne vannet, lar seg omslutte av vannet mens Ute Lemper synger Nick Caves Little Water Song:
Under here, your huge hand is heavy on my chest
Ah, and under here, Sir, your lovely voice retreats
And yes, you take my breath away.


Det er vakkert og originalt og går rett i hjertet.


Mer filmstoff her.


Tula og Kitty møtes i undertøysbutikken. Det går ikke helt uproblematisk for seg. Foto: Sandrew Metronome
Tula og Kitty møtes i undertøysbutikken. Det går ikke helt uproblematisk for seg. Foto: Sandrew Metronome Vis mer
Gandolfini (midten) og gjengen synger ut om utfordringene ved å være mann.
Gandolfini (midten) og gjengen synger ut om utfordringene ved å være mann. Vis mer
Christopher Walken gjør en gullrolle som Kittys fetter Bo.
Christopher Walken gjør en gullrolle som Kittys fetter Bo. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer