Strikking Lykkelig Mindfulness Meditasjon Hukommelse

Strikking er bra for helsen

Å strikke er koselig, men visste du at det også er bra for helsen din?

GO'FØLELSE: Et strikketøy i hendene er med på å gjøre deg lykkelig. Foto: NTB Scanpix
GO'FØLELSE: Et strikketøy i hendene er med på å gjøre deg lykkelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: I disse tider er mange opptatt av å lage ting fra bunnen av, det være seg mat eller klær.

Som en motkultur til bruk- og kastmentaliteten, setter vi kanskje mer pris på det som er ekte? Og kanskje er det nettopp derfor håndarbeid, og spesielt strikking, er blitt så populært?

Og vet du hva, å strikke kan gjøre deg glad, ja, det kan gi deg en en skikkelig god helseboost! I en kronikk i Huffington Post skriver selvrealiseringsforfatteren Barbara Hannah Gruffman om hobbyens fortreffeligheter:

LES OGSÅ: Lykken er å være takknemlig!

1. Du kan ta med strikketøyet overalt - på reiser, på bussen, på venterommet.

Husker du lønnsmeklingen mellom NHO og Fellesforbundet i fjor? Noen av delegatene benyttet ventetiden til håndarbeid - noe NHO-sjefen ikke var så fornøyd med, i følge VG. Men de håndarbeidsglade delegatene fikk virkelig brukt tiden godt!

2. Du kan multitaske og dermed gjøre flere ting du liker samtidig.

Hør på musikken du liker, se favorittprogrammet på TV, drikk et glass vin, snakk med venninnene dine, dagdrøm i vei  - og strikk! Selv om hendene strikker, er du fri til å bruke alle andre sanser.

LES OGSÅ: Derfor bør du skaffe deg en hobby

3. Du kan øve deg på mindfulness og bli flinkere til å meditere.

Aktiviteten er i utgangspunktet beroligende. Samtidig vil den rytmiske repetisjonen av bevegelser gjør deg konsentrert. Grubling og problematiske tanker må ta en pause. Strikkingen får en terapeutisk effekt og kan motvirke stress. Mindfulness kan oversettes med oppmerksomt nærvær, noe strikkingen altså hjelper deg med.

4. Du kan få bedre hukommelse.

De siste årene har flere studier gitt indikasjoner på at håndarbeid er bra for hukommelsen.  Også dette har med konsentrasjonen å gjøre. BBC har presentert resultatene fra en amerikansk studie.

GIR RO: Mye surr i hodet til vanlig? Litt strikking hjelper deg.  Foto: NTB Scanpix
GIR RO: Mye surr i hodet til vanlig? Litt strikking hjelper deg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

5. Du får satt ned tempoet.

Mange opplever hverdagen som stadig mer fragmentert - med konstant digital tilstedeværelse og store, personlige krav. Da kan strikkingen gi deg både fysisk og psykisk ro.

Og finner man en indre ro, er det lettere å føle seg lykkelig. Nylig deltok 3500 strikkeglade briter i en undersøkelse. Resultatene viste at  jo mer de strikket, desto større var lykkefølelsen.

6. Du er en skapende person.

Å bruke din kreativitet gjør deg glad, og du får en god mestringsfølelse. Og det du skaper gir også andre glede. Gi kjæresten et skjerf - så får du smil tilbake!

Kilder: Huffington Post og Daily Mail

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer