Solbriller:

Studie: Solbriller gjøre deg mer attraktiv

Men ifølge eksperten bør du unngå å bruke solbriller på første date.

SELVTILLIT: Hvis du føler deg fin og stilig med solbriller på, vil det i seg selv gjøre deg mer attraktiv. Men ikke bruk solbriller på første date!
SELVTILLIT: Hvis du føler deg fin og stilig med solbriller på, vil det i seg selv gjøre deg mer attraktiv. Men ikke bruk solbriller på første date! Vis mer
Publisert

Føler du deg stilig og fin med solbriller på? Da er du ikke alene.

Mange av oss føler oss freshe og stilige i et par fine solbriller, og tar gledelig frem brillene når solen skinner. Det kan gi en følelse av glamour, og stilige solbriller er noe vi ofte forbinder med filmstjerner og kjendiser.

Det i seg selv kan gjøre deg mer attraktiv, fordi selvtillit er attraktivt. Det er lett å føle seg kul, selvsikker og fasjonabel med pene solbriller på.

De fleste av oss bruker også solbriller som matcher ansiktsformen vår, fordi vi ønsker å se bra ut. Det i seg selv kan føre til mer ansiktssymmetri, noe som blir ansett som mer tiltrekkende.

Men finnes det ulemper ved å bruke solbriller i sosiale settinger?

PÅVIRKER FØRSTEINNTRYKKET: Solbriller kan gjøre at andre vurderer deg som mindre pålitelig, ifølge forskning.
PÅVIRKER FØRSTEINNTRYKKET: Solbriller kan gjøre at andre vurderer deg som mindre pålitelig, ifølge forskning. Vis mer

- Det ultimate tilbehøret

En studie fra Nottingham Trent University antyder at solbriller kan gjøre folk mer attraktive fordi de gir ansiktet mer symmetri, som blir ansett som tiltrekkende, skriver Psychology today. Det avhenger likevel av at du velger solbriller som passer ansiktet ditt.

- Solbriller er jo det ultimate motetilbehøret, som et blikkfang og smykke midt i ansiktet. Det gir en unik mulighet til å komplementere ulike antrekk og stiler, og dermed vil du definitivt føle deg mer attraktiv, posh og stilsikker.

Det sier brillestylist i Specsavers, Stine Westlund, til KK.

Solbriller kan også bidra til å skape balanse og harmoni med ansiktsfasongen.

- For eksempel til en dråpeformet fasong vil en «cat eye shaped»-solbrille passe perfekt. Et rundt ansikt kler best firkantede briller som bryter opp det myke, og runde rammer myker opp et firkantet ansikt, sier Westlund.

Ikke minst vil solbriller gjøre susen på de dagene du ikke føler deg så fresh.

GIR SYMMETRI: Forskere ved Nottingham Trent University antyder at solbriller gjør deg mer attraktiv fordi de gir ansiktet mer symmetri, som blir ansett som tiltrekkende.
GIR SYMMETRI: Forskere ved Nottingham Trent University antyder at solbriller gjør deg mer attraktiv fordi de gir ansiktet mer symmetri, som blir ansett som tiltrekkende. Vis mer

Solbriller påvirker inntrykket av deg

Finnes det ulemper ved å bruke solbriller i sosiale settinger?

Når du bruker solbriller og møter nye mennesker, vil selvfølgelig førsteinntrykket bli mindre intimt fordi de ikke ser øynene dine så godt. Ifølge studier kan solbriller også gjøre at andre vurderer deg som mindre pålitelig, skriver Psychology today.

Tidligere forskning viser at det finnes ulemper ved å bruke solbriller i sosiale settinger.

I 2019 undersøkte forskere hvordan bruk av briller og solbriller påvirker oppfatningen av sosiale egenskaper.

Deltakerne i studien så på bilder av personer som ikke brukte briller, og personer som brukte briller og solbriller. Deretter vurderte de bildene opp mot de sosiale egenskapene pålitelighet, attraktivitet og kompetanse. Studien viser at bruk av solbriller gjør at man oppleves som mindre pålitelig.

Solbriller tillegger deg rett og slett litt mystikk, og skjuler øynene dine.

UTILGJENGELIG: Mange får en følelse av at du ikke ønsker kontakt når du har på deg solbriller, og det vil påvirke følelsen av tilgjengelighet.
UTILGJENGELIG: Mange får en følelse av at du ikke ønsker kontakt når du har på deg solbriller, og det vil påvirke følelsen av tilgjengelighet. Vis mer

Ikke bruk solbriller på date

Hvis du er opptatt av utseende kan solbriller definitivt både lure oss og lure andre.

- Mitt tips er å alltid se bilder uten solbriller før du møter noen i virkeligheten, og ikke bruk solbriller på første date, med mindre dere er på stranden eller sitter i solen. Men da må du likevel ta av deg solbrillene når dere snakker med hverandre.

Det sier matchmaker og datingekspert Ane Hagen til KK.

Når det gjelder nettdating er hennes erfaring at menn som bruker solbriller på alle profilbilder ikke er så kjekke uten.

- På samme måte som at menn som ikke har profilbilder ofte ikke er så kjekke, eller ikke tar seg bra ut på bilder. Det finnes selvfølgelig unntak, men jeg vil si at det stemmer i 85 prosent av tilfellene. Hvis du driver med nettdating kan du gjerne ha ett bilde med solbriller på, men resten bør være uten, råder Hagen.

Mange får en følelse av at du ikke ønsker kontakt når du har på deg solbriller, og det vil påvirke følelsen av tilgjengelighet. Det handler i stor grad om at du fjerner muligheten for blikkontakt, som er viktig når du skal bli kjent med noen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer