ALLERS.NO: Reker, blåskjell og krabbe, det er smaker som hører sommeren til. Bruk gode råvarer, og du vil gjøre suksess med disse rettene.
Reke- og avokadosalat med Thousand Island dressing
(4 porsjoner)
250 g rensede reker
2 modne avokadoer
rucolasalat
2 ss finstrimlet basilikum
3 ss lakserogn
Thousand Island dressing:
1 dl majones
3 ss søt chilisaus
2 ss hakket grønn paprika
2 ss hakket rød paprika
2 ss hakket sylteagurk
1. Rør sammen ingrediensene til dressingen. Spe eventuelt med litt agurklake hvis den er for tykk, og smak den til.
2. Del avokadoene, ta ut steinene, skrell og skjær i tynne båter.
3. Legg ruccola på fat eller i salatbolle med reker, avokado, basilikum og topper av lakserogn over.
4. Server salaten med dressingen og godt brød til.

LES OGSÅ: Grønn curry med reker og laks
Grove seiburgere med godt tilbehør
(4 burgere)
Grove seikaker:
500 g seifilet, uten skinn og ben
1 ts salt
2 ts potetmel
¼ ts pepper
1 ss hakket gressløk
1 dl melk
smør til steking
Dressing:
1 dl rømme
1 dl majones
1 ss søt chilisaus
1 ss agurkmiks
Tilbehør:
1 tomat, i skiver
½ agurk, i skiver
1 rødløk, i tynne ringer
1 hjertesalat
4 hamburgerbrød, gjerne grove
1. Bland alt til seikakene i food processor, og kjør det raskt sammen til en grov farse. Stek fire store seikaker i smør i ca. 3 minutter på hver side.
2. Rør sammen dressingen, og smak til.
3. Del brød i to og varm i en brødrister.
4. Legg sammen burgerne med salat i bunnen, seikaker, tomat, agurk, løk og dressing. Små tomater er godt å spise ved siden av.
5. I stedet for hamburgerbrød kan du bruke rundstykker eller ciabatta.

LES OGSÅ: Deilig salat med reker
Blåskjell i hvitvin
(4 porsjoner)
3 kg blåskjell
2 finhakket sjalottløk
1 stilker persille
1 stilk timian
1 laurbærblad
ca. 3 dl tørr hvitvin
1. Kontroller at alle blåskjellene er tett lukket.
2. Kok opp vin med sjalottløk, persille, timian og laurbærblad. Tilsett blåskjellene, og damp dem under lokk på sterk varme til de åpner seg, ca. 5 minutter. Rist på kokekaret av og til slik at skjellene blir jevnt dampet.
3. Ta skjellene opp med hullsleiv, og fordel dem i dype tallerkener. Sil kraften, og hell den over skjellene. Spis godt brød til.
4. Rester av blåskjell er fint å bruke som ingrediens i salat.
Blåskjell
De norske blåskjellene du kjøper over disk er dyrkede skjell. Skal du høste blåskjell selv, må du ta kontakt med det lokale mattilsynet, som gir klarsignal om skjellene er friske og greie å spise. Skjellene må oppbevares kjølig til de skal spises. Kontroller at skjellene er levende. Levende skjell er tett lukket eller lukker seg rask når du banker på dem. Kast skjell som ikke lukker seg. Når skjellene er dampet, må du kaste skjell som ikke åpner seg.

LES OGSÅ: Krabbefest
Porsjonspiroger med laks
(4 porsjoner)
1 rull ferdig paideig
egg til pensling
Fyll:
200 g laksefilet, uten skinn og ben
½ agurk, revet
1 ts salt
1 dl crème fraîche
1 ss hakket persille
1 ts hakket gressløk
Tilbehør:
salat
oliven
reddiker
tomater
1. Stikk ut fire sirkler av paideigen, ca. 15 cm diameter.
2. Skjær laksen i tynne skiver.
3. Dryss agurken med salt, legg den i et dørslag, og la den stå så væsken renner av. Klem ut så mye væske som mulig.
4. Rør sammen agurk, crème fraîche, persille og gressløk, og smør det over de fire deigstykkene. Legg på laks, og brett deigen sammen rundt fyllet til en pirog. Trykk kantene godt sammen.
5. Legg pirogene på bakepapir på stekebrett og pensle med sammenvispet egg.
Stek dem midt i ovnen ved 190° i ca. 20 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl og server med tilbehøret.

LES OGSÅ: Pai med laks og spinat
Krabbe- og blåskjellsalat med chilidressing
(4 porsjoner)
2 krabbeskjell
½ kg friske blåskjell
1 liten melon
1 hjertesalat
Chilidressing:
1 dl majones
1 dl naturell yoghurt
revet skall og saft av 1 lime
1 rød chili, renset og finhakket
1 knivspiss kajennepepper
1 vårløk, i tynne ringer
1 ss hakket persille
salt
1. Ta krabbekjøttet ut av skallene.
2. Kontroller at blåskjellene er tett lukket eller lukker seg når du banker på dem. Kast åpne skjell eller skjell som ikke lukker seg.
3. Damp skjellene i tørr kjele under lokk på sterk varme i 3–4 minutter, til de åpner seg. Rens ut skjellmaten.
4. Rør sammen majones, yoghurt, skall og saft av lime, chili, kajennepepper, vårløk og persille. Smak til med salt, og bland dressingen med krabbekjøtt og blåskjell.
5. Del melonen i to, skrap ut frøene. Skrell og skjær fruktkjøttet i tynne båter, eller ta ut melonkjøttet med et lite kulejern. Strimle salaten.
6. Legg salat og melon i bunnen av salatbollen, og fordel sjømaten over. Dryss gjerne ekstra hakket persille over.
7. Server med dressingen og godt brød.
Noen av disse oppskriftene har stått på allers.no før, men er republisert til glede for nye lesere.