Linda Evangelista saksøker firma

Supermodellen:
– Jeg er blitt brutalt deformert

Supermodell Linda Evangelista saksøker firma etter at fettfjerningsbehandling skal ha gått galt.

LINDA EVANGELISTA: Den tidligere supermodellen Linda Evangelista saksøker et firma etter at kroppen hennes skal ha blitt permanent deformert etter skjønnhetsbehandling. Her fra 2005, ti år før behandlingen. FOTO: NTB.
LINDA EVANGELISTA: Den tidligere supermodellen Linda Evangelista saksøker et firma etter at kroppen hennes skal ha blitt permanent deformert etter skjønnhetsbehandling. Her fra 2005, ti år før behandlingen. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

Kanadiske Linda Evangelista var en av 90-tallets store modeller. Med blått blikk som vippet katteaktig opp i ytterranden, ble italienskættede Linda – etter å ha blitt oppdaget i en modellkonkurranse som tenåring – en av de nye supermodellene, sammen med navn som Naomi Campbell, Christy Turlington, Claudia Schiffer, Cindy Crawford og Kate Moss.

Verden hadde med den fotogene gjengen fått en nytt begrep - supermodellen - og de steg raskt til en stjernestatus som overgår det den jevne influenser kan drømme om den dag i dag. De vakre kollegaene kunne fly Concord over Atlanteren flere ganger i uka, og på høyden av sin karriere skal Linda ha sagt at hun ikke sto opp av senga for mindre enn 10 000 dollar.

Bildene av det glamorøse livet gikk verden over, og George Michael var en av artistene som brukte supermodellene i flere av sine musikkvideoer.

GODT SELSKAP: Legendariske Karl Lagerfeld omgitt av Cindy Crawford, Linda Evangelista og Claudia Schiffer i 1995. FOTO: NTB
GODT SELSKAP: Legendariske Karl Lagerfeld omgitt av Cindy Crawford, Linda Evangelista og Claudia Schiffer i 1995. FOTO: NTB Vis mer

Akterutseilt

Men der Evangelistas modellsøstre har fortsatt å ta oppdrag i mer voksen alder, skapt seg karrierer på film og TV og stadig er fremme på sosiale medier, har Linda Evangelista holdt en lav profil. Og oktober 2021 fikk fansen vite grunnen:

I et innlegg på Instagram fortalte Linda om hvorfor hun har gått under jorden de siste fem årene. Hun gjennomgikk nemlig en behandling som skulle forminske fettceller gjennom kuldebehandling, men som hun påstår skal ha gjort det stikk motsatte, og fått fettcellene til å svelle opp, permanent.

– Jeg ble brutalt deformert, skriver Linda i innlegget og fortsetter:

– Behandlingen forstørret, og ikke forminsket fettcellene, og gjorde meg permanent deformert, selv etter to smertefulle, mislykkede operasjoner som skulle rette opp skaden. Jeg er blitt, slik mediene beskriver det - «ugjenkjennelig».

STORHETSTID: Linda Evangelista var lenge en av verdens største kjendiser, her fra moteuken i paris i 2004. Så trakk supermodellen seg unna. I dag letter hun på sløret om hvorfor. FOTO: NTB
STORHETSTID: Linda Evangelista var lenge en av verdens største kjendiser, her fra moteuken i paris i 2004. Så trakk supermodellen seg unna. I dag letter hun på sløret om hvorfor. FOTO: NTB Vis mer

«Fettfjerning uten kirurgi»

CoolSculpting markedsføres ofte som fettfjerning uten kirurgi og foretas på mange klinikker også her i Norge. Da New York Times oktober 2021 omtalte Linda Evangelista og hennes søksmål mot selskapet Zeltiq Aesthetics, beskrev avisen fettfjerningsmetoden som en gigantisk maskin som skal fryse i hjel cellene, ikke uten en dose vold.

Og selv om metoden påstås å være smertefri med kort rekonvalesens, har historien begynt å dukke opp på nettet, fra tidligere pasienter som beskriver store smerter og redusert bevegelighet i flere uker etterpå, skriver avisen.

Evangelista forteller i innlegget sitt at hun saksøker firmaet Zeltiq Aesthetics, og hevder at hun ikke ble gjort oppmerksom på risikoen ved deres CoolSculpting-behandling i forkant.

Hun mener behandlingen påførte henne såkalt Paradoxial Adipose Hyperplasia (PAH), en sjelden komplikasjon, der fettcellene forstørres og blir harde. «Paradokset» i begrepet refererer til at fettcellene i stedet for å krympe bort, faktisk vokser og akkumuleres, med det resultat at de behandlede områdene faktisk vokser, skriver New York Times.

Behandlet store deler av kroppen

Ifølge avisen behandlet Evangelista i årene 2015–2016 flere av kroppens områder – hake, lår, mage og hofter – og alle disse partiene skal nå istedenfor ha blitt permanent tykkere og deformert. Avisen skriver at dette nye fettet ikke stammer fra vektøkning, og følgelig ikke kan fjernes ved slanking. De skriver at Evangelista dessuten har prøvd å fettsuge hele kroppen for å få bort det forvokste fettet, uten resultat.

I søksmålet sitt skriver Evangelista:

– PAH har ikke bare ødelagt livsgleden min, den har sendt meg inn i en sirkel av dyp depresjon, ektefølt tristhet og den verste selvforakt.

Hun skriver at hun deler innlegget for å fortelle sine følgere hvorfor hun ikke har blomstret og jobbet, slik hennes modellsøstre har, og at hun håper at hun gjennom søksmålet kan å bli kvitt skammen over hvordan hun ser ut i dag:

– Jeg er så sliten av å leve på denne måten. Jeg ønsker å kunne gå ut døren min med hevet hode, selv om jeg ikke ser ut som meg selv lenger.

Ifølge New York Times skal talspersoner fra Zeltiqs moderselskap Allergan ha avslått å kommentere artikkelen om Linda Evangelista, og også avslått å uttale seg om søksmålet og om tidligere pasienter uttalelser om bivirkninger ved behandlingen.

Kjærlige modellsøstre

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Under innlegget har Evangelista fått støtteerklæringer fra kvinnene hun en gang jobbet med og som hun gikk på de største kjendisfestene med.

Cindy Crawford, som fortsatt jobber som modell, og hvis barn har gått i morens fotspor, skriver:

STØTTE: Naomi Campbell, Linda Evangelista og Kate i sin storhetstid som supermodeller. FOTO: NTB
STØTTE: Naomi Campbell, Linda Evangelista og Kate i sin storhetstid som supermodeller. FOTO: NTB Vis mer

«Linda – din styrke og sanne natur er for alltid gjenkjennelig og IKONISK. Bravo!» etterfulgt av en rød kyssemunn.

Naomi Campbell støtter Linda med ordene: «Elos, jeg klapper for deg og for ditt mot og styrke til å dele dine opplevelser, og for ikke å lenger være et gissel under dem».

Christy Turlington skriver: «Du er elsket» etterfulgt av et hjerte, mens den danske supermodellen Helena Christensen roser venninnen for hennes mot og styrke, og føler med henne for hvordan hun har lidd i stillhet i fem år: «Jeg må ærlig talt si at jeg begynte å gråte da jeg leste dette» skriver Christensen og fortsetter «Det er så viktig og vakkert når noen tar steget ut av skyggene og er brutalt ærlig og ekte. Takk for at du er vakker utenpå og inni».

Også den svenske supermodellen Emma S. har kommet med sin uforbeholdne støtte til Linda Evangelista: «Glad i deg Linda. Du er et IKON og for alltid min favorittmodell og inspirasjon. Uansett hva»

IKON: Linda Evangelista i sine storhetsdager som supermodell. FOTO: NTB
IKON: Linda Evangelista i sine storhetsdager som supermodell. FOTO: NTB Vis mer

Skjønnhetstyranni

New York Times mener Evangelistas skjebne er et godt eksempel på at en kvinne i 50-årene presses av samfunnsnormer, film og mediene til å se ut som om hun er 20, og hvordan smertene kvinner pådrar seg under skjønnhetstyranniet altfor ofte blir fortiet.

Avisen beskriver Lindas bivirkninger som ujevne fettballonger under huden, og journalisten reflekterer rundt at bulkene ikke ligner normalt kjøtt, men har antatt formen av avlange pølse, og dermed speiler formen på selve redskapet, det som skulle fryse i hjel fettet og forme henne.

Da saken sto på trykk, delte Linda saken på Instagram med ordene:

«Takk @nytimes for at dere fortsetter samtalen. Det handler ikke bare om meg, og mitt Coolsculpting-mareritt».

Kilder: New York Times

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer