Linda Evangelista

Supermodellen: – Jeg kan ikke leve slik lenger, i skjul og i skam

Supermodell Linda Evangelista viser bilder av kroppen etter fettfrysningsbehandlingen som skal ha deformert henne permanent.

LINDA EVANGELISTA: Den tidligere supermodellen Linda Evangelista saksøker et firma etter at kroppen hennes skal ha blitt permanent deformert etter skjønnhetsbehandling. Her fra 2005, ti år før behandlingen. FOTO: NTB.
LINDA EVANGELISTA: Den tidligere supermodellen Linda Evangelista saksøker et firma etter at kroppen hennes skal ha blitt permanent deformert etter skjønnhetsbehandling. Her fra 2005, ti år før behandlingen. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I2021 gikk den kanadiske supermodellen Linda Evangelista til søksmål mot et firma etter å latt seg behandle med såkalt CoolSculpting, en slags fettfjerning uten kirurgi.

Hun saksøker firmaet for 50 millioner dollar for skader, og hevder hun har vært ute av stand til å ta oppdrag som modell siden hun gjennomgikk behandlingene på en hudpleieklinikk mellom 2015 og 2016. I søksmålet hevdet Linda at kroppen er blitt «brutalt deformert» og at hun har lidd uopprettelig skade som følge av de permanente fettdepotene som har samlet seg i kroppen.

I et nytt intervju i magasinet People viser Evangelista i februar 2022 for første gang frem bilder av hvordan kroppen hennes er synlig forandret, og hun forteller om hva det har gjort med henne at levebrødet som modell nå er tatt fra henne:

– Jeg elsket å gå på catwalken. Nå frykter jeg å møte noen jeg kjenner, sier hun beveget til magasinet.

– Jeg kan ikke leve som dette mer, i skjul og i skam. Jeg greide bare ikke å leve i denne smerten mer. Jeg er villig til å endelig snakke ut.

MARERITT: Supermodellen Linda Evangelista som tidligere levde av utseendet, saksøker firma etter at fettfjerningsmetode skal ha gått galt. FOTO: Faksimile People.
MARERITT: Supermodellen Linda Evangelista som tidligere levde av utseendet, saksøker firma etter at fettfjerningsmetode skal ha gått galt. FOTO: Faksimile People. Vis mer

Ifølge People startet problemene tre måneder etter behandlingen. Evangelista skal ha oppdaget bulker flere steder på kroppen, blant annet haken, lårene og BH-området, de samme områdene som hun hadde ønsket å forminske gjennom fettfrysningen. Fettklumpene skal ha blitt harde og numne.

– Jeg prøvde å fikse det selv, og trodde det var jeg som gjorde noe galt, sier Evangelista til magasinet og utdyper at hun forsøkte å slanke seg og trene mer.

– Til slutt spiste jeg ikke i det hele tatt. Jeg trodde jeg holdt på å bli gal.

Fettfrysing foretas på mange klinikker også her i Norge. Da New York Times oktober 2021 omtalte Linda Evangelista og hennes søksmål mot selskapet Zeltiq Aesthetics, beskrev avisen fettfjerningsmetoden som en gigantisk maskin som skal fryse i hjel cellene, ikke uten en dose vold.

I en uttalelse til People i forbindelse med Evangelistas intervju sier en talsperson for CoolSculpting at metoden «er forsket på med over 100 vitenskapelige publikasjoner og mer enn 11 millioner behandlinger utført over hele verden», og la til at kjente sjeldne bivirkninger slik som PAH «fortsetter å være veldokumenterte i CoolSculpting- informasjonen til pasienter og helsepersonell».

Supetstjernen Evangelista

Linda Evangelista var en av 90-tallets store modeller. Med blått blikk som vippet katteaktig opp i ytterranden, ble italienskættede Linda – etter å ha blitt oppdaget i en modellkonkurranse som tenåring – en av de nye supermodellene, sammen med navn som Naomi Campbell, Christy Turlington, Claudia Schiffer, Cindy Crawford og Kate Moss.

Verden hadde med den fotogene gjengen fått en nytt begrep - supermodellen - og de steg raskt til en stjernestatus som overgår det den jevne influenser kan drømme om den dag i dag. De vakre kollegaene kunne fly Concord over Atlanteren flere ganger i uka, og på høyden av sin karriere skal Linda ha sagt at hun ikke sto opp av senga for mindre enn 10 000 dollar.

Bildene av det glamorøse livet gikk verden over, og George Michael var en av artistene som brukte supermodellene i flere av sine musikkvideoer.

GODT SELSKAP: Legendariske Karl Lagerfeld omgitt av Cindy Crawford, Linda Evangelista og Claudia Schiffer i 1995. FOTO: NTB
GODT SELSKAP: Legendariske Karl Lagerfeld omgitt av Cindy Crawford, Linda Evangelista og Claudia Schiffer i 1995. FOTO: NTB Vis mer

Akterutseilt

Men der Evangelistas modellsøstre har fortsatt å ta oppdrag i mer voksen alder, skapt seg karrierer på film og TV og stadig er fremme på sosiale medier, har Linda Evangelista holdt en lav profil. Og oktober 2021 fikk fansen vite grunnen:

I et innlegg på Instagram i 2021 fortalte Linda om hvorfor hun har gått under jorden de siste fem årene. Hun gjennomgikk nemlig en behandling som skulle forminske fettceller gjennom kuldebehandling, men som hun påstår skal ha gjort det stikk motsatte, og fått fettcellene til å svelle opp, permanent.

– Jeg ble brutalt deformert, skriver Linda i innlegget og fortsetter:

– Behandlingen forstørret, og ikke forminsket fettcellene, og gjorde meg permanent deformert, selv etter to smertefulle, mislykkede operasjoner som skulle rette opp skaden. Jeg er blitt, slik mediene beskriver det - «ugjenkjennelig».

STORHETSTID: Linda Evangelista var lenge en av verdens største kjendiser, her fra moteuken i paris i 2004. Så trakk supermodellen seg unna. I dag letter hun på sløret om hvorfor. FOTO: NTB
STORHETSTID: Linda Evangelista var lenge en av verdens største kjendiser, her fra moteuken i paris i 2004. Så trakk supermodellen seg unna. I dag letter hun på sløret om hvorfor. FOTO: NTB Vis mer

«Fettfjerning uten kirurgi»

CoolSculpting markedsføres ofte som fettfjerning uten kirurgi og foretas på mange klinikker også her i Norge. Da New York Times oktober 2021 omtalte Linda Evangelista og hennes søksmål mot selskapet Zeltiq Aesthetics, beskrev avisen fettfjerningsmetoden som en gigantisk maskin som skal fryse i hjel cellene, ikke uten en dose vold.

Og selv om metoden påstås å være smertefri med kort rekonvalesens, har historien begynt å dukke opp på nettet, fra tidligere pasienter som beskriver store smerter og redusert bevegelighet i flere uker etterpå, skriver avisen.

Evangelista forteller i innlegget på Instagram at hun saksøker firmaet Zeltiq Aesthetics, og hevder at hun ikke ble gjort oppmerksom på risikoen ved deres CoolSculpting-behandling i forkant.

Hun mener behandlingen påførte henne såkalt Paradoxial Adipose Hyperplasia (PAH), en sjelden komplikasjon, der fettcellene forstørres og blir harde. «Paradokset» i begrepet refererer til at fettcellene i stedet for å krympe bort, faktisk vokser og akkumuleres, med det resultat at de behandlede områdene faktisk vokser, skriver New York Times.

Behandlet store deler av kroppen

Ifølge People behandlet Evangelista i årene 2015–2016 flere av kroppens områder – hake, lår, mage og hofter – og alle disse partiene skal istedenfor ha blitt permanent tykkere og deformert. Evangelista skal har prøvd å fettsuge hele kroppen for å få bort det forvokste fettet, uten resultat.

I søksmålet sitt skriver Evangelista:

– PAH har ikke bare ødelagt livsgleden min, den har sendt meg inn i en sirkel av dyp depresjon, ektefølt tristhet og den verste selvforakt.

FETTKLUMPER: Linda Evangelista er lei av å skamme seg, og i People magazine deler hun bilder av hvordan fettfrysing skal ha deformert kroppen hennes. FOTO: Faksimile People
FETTKLUMPER: Linda Evangelista er lei av å skamme seg, og i People magazine deler hun bilder av hvordan fettfrysing skal ha deformert kroppen hennes. FOTO: Faksimile People Vis mer

Linda Evangelista skrev i 2021 i et innlegg på Instagram at hun ønsker å være åpen om det som har skjedd og fortelle sine følgere hvorfor hun ikke har blomstret og jobbet, slik hennes modellsøstre har, og at hun håper at hun gjennom søksmålet kan å bli kvitt skammen over hvordan hun ser ut i dag:

– Jeg er så sliten av å leve på denne måten. Jeg ønsker å kunne gå ut døren min med hevet hode, selv om jeg ikke ser ut som meg selv lenger.

Ifølge New York Times skal talspersoner fra Zeltiqs moderselskap Allergan ha avslått å kommentere artikkelen om Linda Evangelista, og også avslått å uttale seg om søksmålet og om tidligere pasienter uttalelser om bivirkninger ved behandlingen.

Kjærlige modellsøstre

Reaksjonene lot ikke latt vente på seg. Under instagraminnlegget fikk Evangelista støtteerklæringer fra kvinnene hun en gang jobbet med og som hun gikk på de største kjendisfestene med.

Cindy Crawford, som fortsatt jobber som modell, og hvis barn har gått i morens fotspor, skriver:

STØTTE: Naomi Campbell, Linda Evangelista og Kate i sin storhetstid som supermodeller. FOTO: NTB
STØTTE: Naomi Campbell, Linda Evangelista og Kate i sin storhetstid som supermodeller. FOTO: NTB Vis mer

«Linda – din styrke og sanne natur er for alltid gjenkjennelig og IKONISK. Bravo!» etterfulgt av en rød kyssemunn.

Naomi Campbell støtter Linda med ordene: «Elos, jeg klapper for deg og for ditt mot og styrke til å dele dine opplevelser, og for ikke å lenger være et gissel under dem».

Christy Turlington skriver: «Du er elsket» etterfulgt av et hjerte, mens den danske supermodellen Helena Christensen roser venninnen for hennes mot og styrke, og føler med henne for hvordan hun har lidd i stillhet i fem år: «Jeg må ærlig talt si at jeg begynte å gråte da jeg leste dette» skriver Christensen og fortsetter «Det er så viktig og vakkert når noen tar steget ut av skyggene og er brutalt ærlig og ekte. Takk for at du er vakker utenpå og inni».

Også den svenske supermodellen Emma S. har kommet med sin uforbeholdne støtte til Linda Evangelista: «Glad i deg Linda. Du er et IKON og for alltid min favorittmodell og inspirasjon. Uansett hva»

IKON: Linda Evangelista i sine storhetsdager som supermodell. FOTO: NTB
IKON: Linda Evangelista i sine storhetsdager som supermodell. FOTO: NTB Vis mer

Skjønnhetstyranni

New York Times mener Evangelistas skjebne er et godt eksempel på at en kvinne i 50-årene presses av samfunnsnormer, film og mediene til å se ut som om hun er 20, og hvordan smertene kvinner pådrar seg under skjønnhetstyranniet altfor ofte blir fortiet.

Avisen beskriver Lindas bivirkninger som ujevne fettballonger under huden, og journalisten reflekterer rundt at bulkene ikke ligner normalt kjøtt, men har antatt formen av avlange pølse, og dermed speiler formen på selve redskapet, det som skulle fryse i hjel fettet og forme henne.

Da saken sto på trykk, delte Linda saken på Instagram med ordene:

«Takk @nytimes for at dere fortsetter samtalen. Det handler ikke bare om meg, og mitt Coolsculpting-mareritt». Også i forbindelse med intervjuet i People er Evangelista åpen på Instagram. Etter at saken ble publisert skrev hun:

«Jeg er ikke ferdig med å fortelle min historie, og fortsetter å dele min erfaring for å kvitte meg med skammen, lære å elske meg selv igjen, og forhåpentligvis hjelpe andre i prosessen».

Kilder: New York Times, People.com

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer