Zara Larsson

Superstjerna Zara Larsson lider av alvorlig PMDS

- Det ødelegger meg, skriver hun på Instagram.

SLITER: Zara Larsson åpner opp om sine psykiske problemer i perioden før mensen. FOTO: NTB Scanpix
SLITER: Zara Larsson åpner opp om sine psykiske problemer i perioden før mensen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske artisten Zara Larsson (22) har markert seg verden over de siste årene. Først og fremst for sin unike stemme og kjente låter som blant annet «Ruin My Life» og «Lush Life», men også for sine feministiske ytringer og sterke meninger i sosiale medier.

Hver gang man får et glimt av 22-åringen ser hun tilsynelatende lykkelig ut med mye latter og et stort smil om munnen.

Helt til hun inntil nylig delte en litt annen side av seg selv på Instastory - for sine nesten 6 millioner følgere. Hun forteller nemlig at hun sliter med alvorlig PMDS, altså premenstruellt dysforiskt syndrom. Det skriver det svenske nettstedet Baaam.

PMDS innebærer fysiske og psykiske utfordringer i perioden man har mensen, og Larsson skriver at hun er så hardt rammet at hun så vidt klarer å reise seg opp fra sengen i ett sekund før hun får så alvorlige angstanfall at hun må legge seg ned igjen.

- Ødelegger meg

- Til hverdags er jeg egentlig en glad jente, men min PMDS ødelegger meg og jeg klarer ikke å kontrollere følelsene mine. Forhåpentligvis vil jeg få skrevet ut riktige medisiner snart, skriver artisten på et bilde hvor tårene renner nedover kinnet hennes.

- Jeg blir så trist og lei meg. Det føles som at alt og alle angriper meg, legger hun til.

FOTO: Skjermdump
FOTO: Skjermdump Vis mer

Tar en pause

I utgangspunktet pleier Larsson å være aktiv på sine sosiale medier når hun har det vanskelig - for å vise andre at det er fullstendig OK å vise en sårbar side av seg selv.

- Normalt takler jeg det, men akkurat nå ser jeg ikke lyset i tunnelen. Det er nesten latterlig at jeg må gå gjennom dette hver eneste måned. Så; her er et bilde av meg for å vise at alle har tøffe perioder i blant.

Hun avslutter Instastoryen med å si til følgerne at hun kommer til å ta pause fra sosiale medier i noen dager for å pleie psyken.

- Jeg kommer tilbake når jeg er meg selv igjen.

Reagerer forskjellig

Tallene er ikke helt sikre, og det spørs hvilke diagnosekriterier man setter, men omkring 20 prosent har plager som påvirker dagene i slik grad at det er snakk om PMS – Premenstruelt syndrom.

PMS er flere plager og symptomer under lutealfasen i menstruasjonssyklusen, altså i perioden før mensen, som forsvinner igjen når mensen starter. Hvorfor noen plages mer enn andre vites ikke.

- Man vet ikke presis hva som utløser PMS, men det nærmeste man har kommet er at man mener det har å gjøre med nedbrytningsprodukter fra hormonet progesteron som dannes etter eggløsning og frem til menstruasjonen. Det har Mette Haase Moen, professor emerita ved NTNU og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, tidligere sagt til KK.

- Noen får sterk kvalme når de er gravide, andre er ikke . Noen får store plager rundt overgangsalderen, andre ikke. Vi reagerer forskjellig på hormonelle endringer, påpeker hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer