Oppskrifter

Sus i sausen

En smørklatt og litt urter kan være nok. Eller du kan pøse på med alt det beste du vet. Her er ti oppskrifter på knallgodt følge til pastaen.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne Buxrud
Foto: Siren LauvdalSPAGETTI MED LAKS OG MANDLER
(Til 4 personer)
400 g laksefilet med skinn
2 ss lett soyasaus
500 g spagetti
1 ss sesamolje
eventuelt noen scampi
1 pk sukkererter
25 g mandler

Stek laksefileten på en grillpanne eller i en vanlig stekepanne. Pensle med halvparten av soyasausen. Stek i 4 minutter. Snu og pensle med resten. Stek i 4 minutter til, eller til de er ferdig. Kok pastaen. Varm opp sesamoljen i en wok eller stekepanne, og stek eventuelt
reker og sukkererter. Det er viktig at du ikke steker for lenge, da blir sukkertertene slappe og rekene seige. Klem på laksen slik at den deler seg i flak, ha den i pannen sammen med
spagettien og hakkede mandler. Bland lett og spis med en gang!

PASTA MED SITRONSAUS OG SKINKE
(Til 4 personer)
2 ss smør
3 sjalottløk
2 dl kyllingbuljong
2,25 dl kremfløte
2 ts revet sitronskall
1 ts revet appelsinskall
eventuelt 1/4 ts kajennepepper
2 ss fersk mynte
1 ss presset sitronsaft
eventuelt 300 g frosne erter
400 g pasta, for eksempel penne (rør)
12 skiver med skinke, for eksempel parma- eller serranoskinke
parmesan

Smelt smøret i en litt stor panne. Finhakk løken og ha den i smøret til den er myk, cirka 2 minutter. Tilsett buljongen. La det surre til blandingen er redusert til litt over 0,5 dl. Tilsett fløte, revet skall og kajenne. Surr til sausen tykner. Har du erter, så ha dem i. La det koke i 2 minutter. Rør inn hakket mynte og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Kok opp
vann til pasta og kok etter anvisning på pakken. Hell pastaen i en bolle, ha over sausen og bland godt. Fordel pasta i tallerkener og legg skinke på toppen. Server med fersk parmesan.

TAGLIATELLE MED KYLLING
(Til 4 personer)
4 kyllingfilet
1 sitron
4 fedd hvitløk
2 ts paprikapulver
2 ss fersk estragon
2 ts tørket estragon (fordi den ferske har lite smak så tidlig på året)
1–2 bokser tomater
salt og nykvernet pepper
400 g tagliatelle
fersk parmesan

Skjær kyllingfiletene i strimler, ca. 1 cm brede. Press sitronsaften i en liten bolle. Knus hvitløken og ha den i bollen sammen med paprikapulver og estragon. La kyllingen marinere i rundt 30 minutter. Stek kyllingbitene i litt smør eller olje til de har fått noe farge, hell over tomater og la det surre i 8–10 minutter. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mildere saus, kan du gjerne ha i litt fløte eller rømme. Server med nykokt pasta og fersk parmesan.

SPAGETTI BOLOGNESE
(Til 4 personer)
2 ss olivenolje
2 ss usaltet smør
1 løk
2 gulrøtter
2 selleristenger
500 g karbonadedeig eller annet kjøtt
2 dl melk
muskat
2 dl tørr hvitvin
2–3 bokser tomat
400 g spagetti

Varm opp smør og olje i en kjele på medium varme. Hakk grønnsakene og ha det i. Rør i 2 minutter. Ha i kjøttet. (Bruker du et kjøttstykke, hakk det så godt du kan.) La det surre et
par minutter til den rosa fargen forsvinner. Smak til med salt og pepper. Tilsett melk og muskat, og kok til det meste av melken er borte, ca. 10 minutter. Tilsett vin, kok videre til væsken er nesten borte, rundt 10 minutter. Ha tomatene med saften i en blender og kjør til du har puré. Tilsett i sausen og kok videre i en drøy time. Smak til med salt og pepper. Kok pasta og server.

SPAGETTI MED PERSILLEPESTO
(Ca. 1,5 dl)
1 dl mandler
1–2 fedd hvitløk
2 dl bladpersille
1 dl basilikum
2 klyper salt
nykvernet pepper
1 dl god olivenolje
0,5 dl fersk, revet parmesan
400 g spagetti

Ha mandler og hvitløk i en food processor eller en stavmikser. Kjør i noen sekunder. Ha i det grønne og kjør til det er ganske fint. Jeg liker det best når det ikke er helt most, men det er smak og behag. Bland inn olivenolje til du får en passe konsistens. Rør inn osten og smak til med salt og pepper. Server med spagetti. Ønsker du mer «mat» i pastaen, kan du blande inn lettkokte, grønne bønner eller skiver av kokte mandelpoteter. Akkurat som på
landet i Italia.

PASTA PUTTANESCA
(Til 4 personer)
2 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
1 rød chili
1 boks grønne oliven med ansjos
4 ss kapers
10–12 soltørkede tomater
1 håndfull fersk basilikum
400 g spagetti

Rens chilien for frø og finhakk. Varm opp olje i en panne og ha i hakket hvitløk og chili, ca. 1 minutt. Hakk olivenene og ha i sausen sammen med kapers og soltørkede tomater. Tilsett tomater og la det surre i 20 minutter. I mellomtiden, kok pasta. Sil av og hell over sausen. Bland inn hakket basilikum og nykvernet pepper. Server med nyrevet parmesan.

LASAGNE MED SKOGSSOPP
(Forrett til 4 personer)
20–30 g tørket skogssopp
2 ss smør
2 sjalottløk
100 g blandet, fersk sopp
2 ts sitronsaft
6 lasagnaplater

Peppersmør
120 g smør
1 fedd hvitløk
1 ts sitronsaft
2 ts grønne pepperkorn

Legg den tørkede soppen i varmt vann i ca. 10 minutter. Sil av, skyll godt og hakk soppen.
Smelt smøret i en panne, ha i finhakket løk. La den bli myk. Hakk den ferske soppen og ha i begge sopptypene i pannen. Stek i 5 minutter. Tilsett presset sitron og smak til med salt og pepper. Lag peppersmør: Knus hvitløk og pepperkornene lett i en morter. Smelt smøret i en panne og ha i hvitløk, sitronsaft og pepperkorn. La det trekke på medium varme i 5–8 minutter. Kok pasta i mellomtiden. Følg anvisning på pakken. Pass på at platene ikke henger sammen. Det lønner seg å bruke en gaffel eller liknende i begynnelsen. Ta platene opp og del dem på tvers. Legg en firkant på hver tallerken. Plasser en spiseskje soppblanding i hvert hjørne av platen. Sprinkle over med litt peppersmør. Plasser en firkant på topp, i en annen vinkel, og legg på resten av soppblandingen på midten av hver firkant. Hell på mer av smørblandingen og legg på den siste firkanten. Hell resten av smøret over. Server med en gang.

MAKARONI OG OSTESAUS
(Til 4 personer)
200 g makaroni
2 ss solsikkeolje
2 små løk
10 skiver bacon
2 store håndfuller sjampinjong
20 kirsebærtomater
salt og pepper

Ostesaus
8,5 dl melk
2 laurbærblad
4 ss smør
4 ss strøkne med mel
200 g cheddar
2 ts sennepspulver (engelsk, gul boks)

Smør en ildfast form med litt olje. Kok pastaen og ha den i ostesausen, som du kan lage mens makaronien koker. Ha melk i en liten kjele sammen med laurbærblad. Varm opp forsiktig, til melken nesten når kokepunktet. Imens smelter du smøret i en annen kjele over svak varme. Ha i melet og kok forsiktig i 3 minutter mens du rører. Pass på at det ikke blir brunt. Ta vekk laurbærbladene fra melken og hell litt av melken over i mel- og smørblandingen. Rør godt. Tilsett mer til du får en fin og tykk saus. Eventuelt sett opp varmen litt. La sausen småkoke i 3 minutter. Ta vekk fra varmen og ha i revet ost. Når den har smeltet, smak til med sennepspulver og salt og pepper. Ha i pastaen. Ha olje i en panne, del løken i biter og ha den i den varme oljen. La løken bli myk. Mens den steker kan du dele baconet i biter og ha det i sammen med løken. Stek videre til baconet får farge. Del soppen i biter og ha dem i sammen med bacon og løk. Stek sammen i ca. 3 minutter. Bland inn i sausen sammen med tomater som er delt i to, hvis du bruker kirsebærtomater. Ha alt over i den ildfaste formen, dryss over litt mer ost og stek formen i ca. 5 minutter, eller til osten er gyllen. Bruk helst grillelementet på medium høy varme. Skal du varme formen opp igjen etter at den er blitt kald, som for eksempel restemat eller at du har laget den noen timer i forveien, sett ovnen på 200°C og stek i 12-15 minutter.

SOMMERFUGLER MED VÅRLIG SAUS
(Til 4 personer)
300 g pasta, gjerne farfalle (sommerfugler)
250 g asparges
1 pk fersk babymais
4 ss god olivenolje
2 fedd hvitløk
4 stilker selleri
1 bt vårløk
200 g grønne erter,
dypfryste
1 ss hakket timian
1 ss sitronsaft
salt og nykvernet pepper

Kok pastaen etter instruksjoner på pakken. I mellomtiden, forbered grønnsakene for pannen. Brekk av de nederste tuppene på aspargesen og del i mindre biter, kutt sellerien i små biter, det samme med vårløken og tin ertene i litt vann i en kjele. Ha olje i en panne på lav varme. Ha i hakket hvitløk og selleri. Stek i ca. 3 minutter. Ha i vårløk, asparges, erter og babymais som du har delt langsetter. Stek i 3 minutter. Eventuelt ha i 2 ss vann eller buljong. Kok videre i 5 minutter. Ha i hakket timian og smak til med salt og pepper. Bland alt med sommerfuglene.

PASTA MED KREPSEHALER
(Til 4 personer)
400 g pasta, penne eller tagliatelle
2 bokser hele tomater
1 boks krepsehaler
1 løk
2 hvitløk
1 ss rødvinseddik
2 ss hakket basilikum
2 ts hakket fersk mynte
1 ts hakket oregano
1 ts hakket timian
1 ts hakket rosmarin
1/4 ts kajennepepper
1 dl kremfløte

Kok opp pastavann. Varm oljen opp i en annen kjele. Ha i hakket løk og stek på svak varme i ca. 10 minutter. Ha pasta i pastavann. Hakk tomatene og ha dem i oljen sammen med saften fra boksen og eddik, urter og cayenne. Kok opp og la det putre i 10 minutter. Sett ned varmen. Ha i krepsehaler og fløte. Varm opp og server med pasta.

Spaghetti med laks og mandler
Spaghetti med laks og mandler Vis mer
Pasta med sitronsaus og skinke
Pasta med sitronsaus og skinke Vis mer
Tagliatelle med kylling
Tagliatelle med kylling Vis mer
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese Vis mer
Spaghetti med persillepesto
Spaghetti med persillepesto Vis mer
Pasta puttanesca
Pasta puttanesca Vis mer
Pasta med skogssopp
Pasta med skogssopp Vis mer
Makaroni og ostesaus
Makaroni og ostesaus Vis mer
Sommerfugler med vårlig saus
Sommerfugler med vårlig saus Vis mer
Pasta med krepsehaler
Pasta med krepsehaler Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer