Tekst: Hanne BuxrudFoto: Siren LauvdalSPAGETTI MED LAKS OG MANDLER(Til 4 personer)400 g laksefilet med skinn2 ss lett soyasaus500 g spagetti1 ss sesamoljeeventuelt noen scampi1 pk sukkererter25 g mandlerStek laksefileten på en grillpanne eller i en vanlig stekepanne. Pensle med halvparten av soyasausen. Stek i 4 minutter. Snu og pensle med resten. Stek i 4 minutter til, eller til de er ferdig. Kok pastaen. Varm opp sesamoljen i en wok eller stekepanne, og stek eventueltreker og sukkererter. Det er viktig at du ikke steker for lenge, da blir sukkertertene slappe og rekene seige. Klem på laksen slik at den deler seg i flak, ha den i pannen sammen medspagettien og hakkede mandler. Bland lett og spis med en gang!PASTA MED SITRONSAUS OG SKINKE(Til 4 personer)2 ss smør3 sjalottløk2 dl kyllingbuljong2,25 dl kremfløte2 ts revet sitronskall1 ts revet appelsinskalleventuelt 1/4 ts kajennepepper2 ss fersk mynte1 ss presset sitronsafteventuelt 300 g frosne erter400 g pasta, for eksempel penne (rør)12 skiver med skinke, for eksempel parma- eller serranoskinkeparmesanSmelt smøret i en litt stor panne. Finhakk løken og ha den i smøret til den er myk, cirka 2 minutter. Tilsett buljongen. La det surre til blandingen er redusert til litt over 0,5 dl. Tilsett fløte, revet skall og kajenne. Surr til sausen tykner. Har du erter, så ha dem i. La det koke i 2 minutter. Rør inn hakket mynte og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Kok oppvann til pasta og kok etter anvisning på pakken. Hell pastaen i en bolle, ha over sausen og bland godt. Fordel pasta i tallerkener og legg skinke på toppen. Server med fersk parmesan.TAGLIATELLE MED KYLLING(Til 4 personer)4 kyllingfilet1 sitron4 fedd hvitløk2 ts paprikapulver2 ss fersk estragon2 ts tørket estragon (fordi den ferske har lite smak så tidlig på året)1–2 bokser tomatersalt og nykvernet pepper400 g tagliatellefersk parmesanSkjær kyllingfiletene i strimler, ca. 1 cm brede. Press sitronsaften i en liten bolle. Knus hvitløken og ha den i bollen sammen med paprikapulver og estragon. La kyllingen marinere i rundt 30 minutter. Stek kyllingbitene i litt smør eller olje til de har fått noe farge, hell over tomater og la det surre i 8–10 minutter. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mildere saus, kan du gjerne ha i litt fløte eller rømme. Server med nykokt pasta og fersk parmesan. SPAGETTI BOLOGNESE(Til 4 personer)2 ss olivenolje2 ss usaltet smør1 løk2 gulrøtter2 selleristenger500 g karbonadedeig eller annet kjøtt2 dl melkmuskat2 dl tørr hvitvin2–3 bokser tomat400 g spagettiVarm opp smør og olje i en kjele på medium varme. Hakk grønnsakene og ha det i. Rør i 2 minutter. Ha i kjøttet. (Bruker du et kjøttstykke, hakk det så godt du kan.) La det surre etpar minutter til den rosa fargen forsvinner. Smak til med salt og pepper. Tilsett melk og muskat, og kok til det meste av melken er borte, ca. 10 minutter. Tilsett vin, kok videre til væsken er nesten borte, rundt 10 minutter. Ha tomatene med saften i en blender og kjør til du har puré. Tilsett i sausen og kok videre i en drøy time. Smak til med salt og pepper. Kok pasta og server.SPAGETTI MED PERSILLEPESTO(Ca. 1,5 dl)1 dl mandler1–2 fedd hvitløk2 dl bladpersille1 dl basilikum2 klyper saltnykvernet pepper1 dl god olivenolje0,5 dl fersk, revet parmesan400 g spagettiHa mandler og hvitløk i en food processor eller en stavmikser. Kjør i noen sekunder. Ha i det grønne og kjør til det er ganske fint. Jeg liker det best når det ikke er helt most, men det er smak og behag. Bland inn olivenolje til du får en passe konsistens. Rør inn osten og smak til med salt og pepper. Server med spagetti. Ønsker du mer «mat» i pastaen, kan du blande inn lettkokte, grønne bønner eller skiver av kokte mandelpoteter. Akkurat som pålandet i Italia.PASTA PUTTANESCA(Til 4 personer)2 ss olivenolje4 fedd hvitløk1 rød chili1 boks grønne oliven med ansjos4 ss kapers10–12 soltørkede tomater1 håndfull fersk basilikum400 g spagettiRens chilien for frø og finhakk. Varm opp olje i en panne og ha i hakket hvitløk og chili, ca. 1 minutt. Hakk olivenene og ha i sausen sammen med kapers og soltørkede tomater. Tilsett tomater og la det surre i 20 minutter. I mellomtiden, kok pasta. Sil av og hell over sausen. Bland inn hakket basilikum og nykvernet pepper. Server med nyrevet parmesan.LASAGNE MED SKOGSSOPP(Forrett til 4 personer)20–30 g tørket skogssopp2 ss smør2 sjalottløk100 g blandet, fersk sopp2 ts sitronsaft6 lasagnaplaterPeppersmør120 g smør1 fedd hvitløk1 ts sitronsaft2 ts grønne pepperkornLegg den tørkede soppen i varmt vann i ca. 10 minutter. Sil av, skyll godt og hakk soppen.Smelt smøret i en panne, ha i finhakket løk. La den bli myk. Hakk den ferske soppen og ha i begge sopptypene i pannen. Stek i 5 minutter. Tilsett presset sitron og smak til med salt og pepper. Lag peppersmør: Knus hvitløk og pepperkornene lett i en morter. Smelt smøret i en panne og ha i hvitløk, sitronsaft og pepperkorn. La det trekke på medium varme i 5–8 minutter. Kok pasta i mellomtiden. Følg anvisning på pakken. Pass på at platene ikke henger sammen. Det lønner seg å bruke en gaffel eller liknende i begynnelsen. Ta platene opp og del dem på tvers. Legg en firkant på hver tallerken. Plasser en spiseskje soppblanding i hvert hjørne av platen. Sprinkle over med litt peppersmør. Plasser en firkant på topp, i en annen vinkel, og legg på resten av soppblandingen på midten av hver firkant. Hell på mer av smørblandingen og legg på den siste firkanten. Hell resten av smøret over. Server med en gang.MAKARONI OG OSTESAUS(Til 4 personer)200 g makaroni2 ss solsikkeolje2 små løk10 skiver bacon2 store håndfuller sjampinjong20 kirsebærtomatersalt og pepperOstesaus8,5 dl melk2 laurbærblad4 ss smør4 ss strøkne med mel200 g cheddar2 ts sennepspulver (engelsk, gul boks)Smør en ildfast form med litt olje. Kok pastaen og ha den i ostesausen, som du kan lage mens makaronien koker. Ha melk i en liten kjele sammen med laurbærblad. Varm opp forsiktig, til melken nesten når kokepunktet. Imens smelter du smøret i en annen kjele over svak varme. Ha i melet og kok forsiktig i 3 minutter mens du rører. Pass på at det ikke blir brunt. Ta vekk laurbærbladene fra melken og hell litt av melken over i mel- og smørblandingen. Rør godt. Tilsett mer til du får en fin og tykk saus. Eventuelt sett opp varmen litt. La sausen småkoke i 3 minutter. Ta vekk fra varmen og ha i revet ost. Når den har smeltet, smak til med sennepspulver og salt og pepper. Ha i pastaen. Ha olje i en panne, del løken i biter og ha den i den varme oljen. La løken bli myk. Mens den steker kan du dele baconet i biter og ha det i sammen med løken. Stek videre til baconet får farge. Del soppen i biter og ha dem i sammen med bacon og løk. Stek sammen i ca. 3 minutter. Bland inn i sausen sammen med tomater som er delt i to, hvis du bruker kirsebærtomater. Ha alt over i den ildfaste formen, dryss over litt mer ost og stek formen i ca. 5 minutter, eller til osten er gyllen. Bruk helst grillelementet på medium høy varme. Skal du varme formen opp igjen etter at den er blitt kald, som for eksempel restemat eller at du har laget den noen timer i forveien, sett ovnen på 200°C og stek i 12-15 minutter.SOMMERFUGLER MED VÅRLIG SAUS(Til 4 personer)300 g pasta, gjerne farfalle (sommerfugler)250 g asparges1 pk fersk babymais4 ss god olivenolje2 fedd hvitløk4 stilker selleri1 bt vårløk200 g grønne erter,dypfryste1 ss hakket timian1 ss sitronsaftsalt og nykvernet pepperKok pastaen etter instruksjoner på pakken. I mellomtiden, forbered grønnsakene for pannen. Brekk av de nederste tuppene på aspargesen og del i mindre biter, kutt sellerien i små biter, det samme med vårløken og tin ertene i litt vann i en kjele. Ha olje i en panne på lav varme. Ha i hakket hvitløk og selleri. Stek i ca. 3 minutter. Ha i vårløk, asparges, erter og babymais som du har delt langsetter. Stek i 3 minutter. Eventuelt ha i 2 ss vann eller buljong. Kok videre i 5 minutter. Ha i hakket timian og smak til med salt og pepper. Bland alt med sommerfuglene.PASTA MED KREPSEHALER(Til 4 personer)400 g pasta, penne eller tagliatelle2 bokser hele tomater1 boks krepsehaler1 løk2 hvitløk1 ss rødvinseddik2 ss hakket basilikum2 ts hakket fersk mynte1 ts hakket oregano1 ts hakket timian1 ts hakket rosmarin1/4 ts kajennepepper1 dl kremfløteKok opp pastavann. Varm oljen opp i en annen kjele. Ha i hakket løk og stek på svak varme i ca. 10 minutter. Ha pasta i pastavann. Hakk tomatene og ha dem i oljen sammen med saften fra boksen og eddik, urter og cayenne. Kok opp og la det putre i 10 minutter. Sett ned varmen. Ha i krepsehaler og fløte. Varm opp og server med pasta.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger