Kajakkpadling:

Susanne (25) begynte med kajakkpadling i fjor og er allerede hekta

- Det er ikke så vanskelig som mange tror.

KAJAKKPADLING: - Det som fristet mest med kajakkpadling var at du får oppleve sjøen på en annerledes måte. Du har mulighet til å padle gjennom smale sund og utforske helt nye områder, sier Susanne til KK. FOTO: Sindre Hals
KAJAKKPADLING: - Det som fristet mest med kajakkpadling var at du får oppleve sjøen på en annerledes måte. Du har mulighet til å padle gjennom smale sund og utforske helt nye områder, sier Susanne til KK. FOTO: Sindre Hals Vis mer
Publisert

Kajakkpadling blir mer og mer populært, og det er ikke uten grunn. Unike naturopplevelser og god trening for hele kroppen er noe av det som lokker mange.

I tillegg er det en sport som passer for de aller fleste.

- Jeg hadde aldri tenkt på at kajakkpadling kunne være noe for meg, men en kollega tipset om at det kunne være en kjekk hobby for meg som er glad i sjø og friluftsliv, sier Susanne Tunge Østhus (25) fra Tjelta i Rogaland.

Susanne begynte med kajakkpadling i fjor, og er allerede hekta. Hun synes det er spesielt å få oppleve sjøen på en helt unik måte.

- Det som fristet mest med kajakkpadling var at du får oppleve sjøen på en annerledes måte. Du har mulighet til å padle gjennom smale sund og utforske helt nye områder, forteller hun.

LES OGSÅ: Dette er årets største ferietrend

HELT HEKTA: Susanne begynte med kajakkpadling i fjor, og er allerede hekta. Hun synes det er spesielt å få oppleve sjøen på en helt unik måte. FOTO: Elizabeth Pettersen
HELT HEKTA: Susanne begynte med kajakkpadling i fjor, og er allerede hekta. Hun synes det er spesielt å få oppleve sjøen på en helt unik måte. FOTO: Elizabeth Pettersen Vis mer

Trodde kajakkpadling var farlig

Før Susanne begynte med kajakkpadling var hun helt sikker på at det var en farlig aktivitet.

- Det jeg var mest redd for var at jeg skulle sitte fast i kajakken under vann. I tillegg var jeg bekymret for hvordan jeg skulle klare å komme meg opp igjen hvis jeg gikk rundt, fordi det virket veldig komplisert, sier hun.

Hun tok nybegynnerkurs i mai i fjor, og følte seg mye tryggere på sjøen etterpå.

- Vi lærte flere teknikker for å få oss ut av og oppi kajakken igjen, og det var enklere enn jeg hadde forestilt meg. Jeg er så glad for at jeg turde å prøve, fordi jeg har hatt mange gode opplevelser på sjøen i etterkant. Det er ikke så vanskelig som mange tror, sier hun.

I tillegg er kajakkpadling veldig god trening, spesielt for overkropp, mage, rygg og armer. Det er også god stabiliseringstrening.

LES OGSÅ: - Du vet at vi ikke har råd til å være ute i naturen? Vi er egentlig dømt til å holde oss inne...

GLAD HUN TURTE Å PRØVE: - Jeg er så glad for at jeg turde å prøve, fordi jeg har hatt mange gode opplevelser på sjøen i etterkant. Det er ikke så vanskelig som mange tror, sier Susanne. FOTO: Privat
GLAD HUN TURTE Å PRØVE: - Jeg er så glad for at jeg turde å prøve, fordi jeg har hatt mange gode opplevelser på sjøen i etterkant. Det er ikke så vanskelig som mange tror, sier Susanne. FOTO: Privat Vis mer

Anbefaler alle å ta kurs

Det er mange som drømmer om å prøve kajakkpadling, men som ikke vet hvordan de skal gå frem.

- Det første vi anbefaler er å ta et kurs, og ikke bare kjøpe utstyr og prøve. Et kurs skaper trygghet og du lærer grunnleggende teknikker for å padle en kajakk, sier Sven Nordby Anderssen, som er generalsekretær i Norges Padleforbund.

Han sier at det viktigste er å forsikre seg om at kursholder gir ut våttkort som bevis på bestått kurs. Mange kajakk-utleiere krever at våttkort fremlegges før utleie.

- Kan alle padle kajakk?

- Vi mener at alle kan padle en kajakk. De kajakkene som finnes på markedet nå, er i alle slags størrelser og bredder. Noen er mer stabile mens andre er mer egnet for trening og konkurranse, sier Nordby Anderssen.

Nybegynnerkurs tilbys gjennom de fleste kajakklubber, og det er viktig å få opplæring i hvordan man skal ferdes trygt på sjøen.

- Som nybegynner bør man også helst padle sammen med andre. Kle deg alltid etter temperaturen i vannet. I sommermånedene fungerer det fint med våtdrakt eller lignende, men hvis man ønsker å padle utenom sommeren er det best med en tørrdrakt, sier Susanne.

Kajakkpadlere er litt som motorsyklister. De er ikke alltid like lette å få øye på av andre trafikanter, og det er derfor best å holde seg nært land.

LES OGSÅ: - Den tunge klumpen i magen slapp da jeg kom meg ut i naturen

- Veldig enkelt å padle kajakk

- Så lenge du har en kajakk som er tilpasset deg og dine ferdigheter, er det veldig enkelt å padle kajakk. I de mest stabile kajakkene kan du nesten sitte på kanten uten å tippe. Hvis du ikke ønsker å gå rundt i vannet, trenger du ikke det, forklarer Nordby Anderssen.

Havkajakk er det som selges mest, og de er generelt stabile. Mange velger den typen kajakk som sin første og kanskje eneste kajakk.

LES OGSÅ: Cecilie Skog: - Nå handler livet mitt om å være hjemme

ENKELT: - Så lenge du har en kajakk som er tilpasset deg og dine ferdigheter, er det veldig enkelt å padle kajakk, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
ENKELT: - Så lenge du har en kajakk som er tilpasset deg og dine ferdigheter, er det veldig enkelt å padle kajakk, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Så mye koster sporten

En kajakk med utstyr kan koste alt fra 5000 til 30.000 kroner, men det er også mulig å kjøpe alt utstyret brukt på for eksempel finn.no.

- En kajakk holder veldig lenge dersom du tar godt vare på den. Den har mye lenger brukstid enn for eksempel en sykkel, sier Nordby Anderssen.

Mange som begynner med kajakkpadling velger å melde seg inn i en klubb, og da er ofte nybegynnerkurset en del av innmeldingsavgiften på 300-400 kroner.

- Noen klubber tilbyr lenger og mer omfattende kurs som koster noen tusen. Det finnes også intensivkurs som kan koste alt fra 200-300 kroner til over 1000 kroner, avhengig av hvem som tilbyr det, sier han.

Det smarteste å gjøre dersom du drømmer om å prøve kajakkpadling er altså i første omgang å oppsøke en kajakklubb. Der kan du ta kurs, møte likesinnede og få tips om hvilken kajakk som passer for deg.

LES OGSÅ: Martine (25) haiker fra Oslo til Lofoten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer