Restless leg syndrome:

Susanne må gå lange turer om natta for å få sove

- Noen ganger blir jeg så akutt trøtt at jeg ikke kan holde meg våken, og da sovner jeg uansett hvor jeg er og hvilken situasjon jeg er i.

RLS: For noen er det en irriterende bagatell, men for Susanne har såkalte rastløse ben tatt fra henne søvn så lenge hun kan huske. FOTO: Privat
RLS: For noen er det en irriterende bagatell, men for Susanne har såkalte rastløse ben tatt fra henne søvn så lenge hun kan huske. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Er det sannsynlig at jeg kan leve livet mitt med søvnintervaller på 45 minutter for resten av mitt liv? Hvordan skal jeg kunne leve med dette?

Nesten hele livet har Susanne vært plaget av RLS, Restless leg syndrome. Susanne husker at hun som barn lå sammen med mammaen og spente kroppen takvis; uroen i beina ville ingen ende ta. Da var hun kanskje fem år.

Å stå opp fikk hun ikke lov til, for verken Susanne eller foreldrene visste at det var det eneste som kunne lindre plagene. Som 15- åring hadde hun lest all informasjon hun fant på nett om RLS – og diagnostisert seg selv.

- Folk forstår ikke

- Jeg kunne ligge våken time etter time. Det ga meg mye tid til å finne ut hvorfor jeg var så plaget. Jeg fant raskt ut at det ikke fantes aktuell behandling for plagene mine, så jeg dro ikke til legen.

Susanne forteller at det er slitsomt å føle at man må forklare alvorlighetsgraden av plagene, og hun opplever ofte at folk ikke forstår i hvilket omfang det virker inn på livskvaliteten. Ikke sjelden får hun rare blikk når hun forteller andre at hun er sykemeldt fordi hun har rastløse bein.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer