Downs syndrom

Sussie startet restaurant for å gi sønnen en ordentlig jobb

Og nå hjelper hun flere som Benjamin til å få vanlige jobber.

VANLIG JOBB: Sussie startet restauranten Benji´s for sønnen Benjamins skyld. Nu arbeider de sammen der. FOTO: Theresia Köhlin
VANLIG JOBB: Sussie startet restauranten Benji´s for sønnen Benjamins skyld. Nu arbeider de sammen der. FOTO: Theresia Köhlin Vis mer
Publisert

Egentlig er restaurant Benji’s på Kungsholmen i Stockholm stengt for dagen. Men i kveld lar Sussie Balsom (54) døren stå åpen – når hun nå likevel er her. Straks kommer sønnen Benjamin, som har vært hos tannlegen sammen med sin personlige assistent Love Lidström (38).

Det varer heller ikke lenge før en av stamgjestene, Danne Reimer, kommer innom. Han jobber i sykkelverkstedet like ved og setter stor pris på den nye nabolagsrestauranten: «De har supergod lasagne!»

Sussie smiler og nikker.

– Vi har full rulle nå til lunsj, selv om vi bare har vært i gang i et år. I begynnelsen støttet slekt og venner opp, nå trengs det ikke lenger, sier hun.

At hun skulle komme til å åpne en kro, hadde hun aldri kunnet forestille seg for ti år siden. Sussie er egentlig fysioterapeut, men nå trengte hennes sønn Benjamin en jobb, og Sussie kjente at det kunne være gøy med noe helt nytt.

FORNØYD KUNDE: Danne Reimer jobber i nærheten og liker Benji’s mat: ”De har supergod lasagne!”. FOTO: Theresia Köhlin
FORNØYD KUNDE: Danne Reimer jobber i nærheten og liker Benji’s mat: ”De har supergod lasagne!”. FOTO: Theresia Köhlin Vis mer

Mistenkte down

Benjamin ble født for snart 23 år siden, og barnelegen sa med en gang at han mistenkte at barnet hadde Downs syndrom. Det syntes tydelig.

– Da jeg våknet etter keisersnittet, kunne jeg også se at Benjamin hadde det typiske utseendet, og det var klart at det var et sjokk. Men det gikk over ganske fort, forteller Sussie, og legger til at hun og pappa Paul (56) ble lettet over at Benjamin ikke hadde hjertefeil, siden det er vanlig hos barn med down.

– Siden var det bare som det var, fortsetter Sussie.

– Vi fikk en annen gutt enn vi hadde forventet, men han var frisk, glad og utviklet seg som han skulle. Vi fikk mye støtte fra familie og venner, og hverdagslivet gikk som før, bare med den forskjellen at vi nå hadde to barn i stedet for ett.

Storebror Sebastian var ett år gammel da Benjamin ble født, og senere kom lillebror Alex da Benjamin var et drøyt år. Ytterligere sju år senere ble yngstemann Tim født.

Som alle andre

Benjamin var tidlig en rabagast med glimt i øyet. Han var oppfinnsom, og det hendte at han både stakk hjemmefra og rømte fra skolefritidsordningen.

– Fram til videregående måtte vi alltid ha et ekstra øye på ham. Men jeg vil ikke at folk skal tro at alle med down er uregjerlige og rampete. Jeg husker at jeg i begynnelsen selv kikket på mennesker med dette syndromet, og lurte på om det var slik Benjamin skulle bli. Men personer med denne diagnosen er individer med ulike personligheter – akkurat som alle andre, påpeker Sussie.

Da Benjamin gikk siste året på videregående, besøkte han en rekke ulike vernede bedrifter der kommunen kunne tilby arbeid for ham. Spørsmålet var hva han skulle gjøre etter artium.

Men Benjamin liker ikke å bli tvunget til å gjøre ting han ikke kjenner seg motivert for. Love ble Benjamins personlige assistent etter videregående, og lot ham utvikle seg ut fra egne interesser.

– Jeg fungerte som personlige assistent samtidig som jeg studerte, og da dette tilbudet kom, valgte jeg å takke ja, forteller Love, som utdannet seg til sosialpedagog, byggingeniør og redigerer. Love har vært innom jobber i flere ulike bransjer, men for det meste har han arbeidet på skoler og i ungdomshjem.

– Har man en gang jobbet med ungdommer, kan man ikke bare forlate dem, konstaterer Love. Hans jobb som personlig assistent kom til å vokse til så mye mer enn for de fleste.

Ordentlig jobb

ARBEIDSKAMERATER: Benjamin og hans personlige assistent Love liker å jobbe sammen. FOTO: Theresia Köhlin
ARBEIDSKAMERATER: Benjamin og hans personlige assistent Love liker å jobbe sammen. FOTO: Theresia Köhlin Vis mer

Nå gjaldt det å skape en fornuftig sysselsetting for Benjamin. Målet var at han skulle ha en ordentlig jobb, akkurat som alle andre. Alt begynte med en ambulerende kafé. Benjamin og kompisen Egon fikk selge kaffe og kaker på ulike idrettsstevner. Ut fra det kom ideen om å ha sitt eget sted inne i byen.

– Vi begynte å se etter lokaler og fant dette, sier Sussie, og sveiver med armen over den lille restauranten. Hun og Love tenkte at det ville være hyggeligere å servere mat og drikke enn bare kaffe og kake, og da de fikk skjenkebevilling for alkohol, var saken klar.

– Ingen av oss har erfaring fra restaurantbransjen. Men jeg har fire sønner som jeg har laget mat til i 20 år. Selvsagt kan det gå litt galt iblant, men vi må tørre, tenkte jeg, ler Sussie og bekrefter at det første året har vært tøft og mye arbeid.

Åpnet baren Benji’s

De tok over lokalene i oktober 2018 og åpnet Benji’s, selvsagt oppkalt etter Benjamin, noen måneder senere. Det er blitt en bar med stor sjarm og personlig preg.

Alle tre har jobbet med forberedelsene fra morgen til kveld. Loves kamerater har bygget sittebenker, og hans mamma har bidratt med keramikk. Pappa Paul er fysiolog på fotballandslaget, og på veggen i restauranten henger et signert gruppebilde av spillerne. Benjamins bror Sebastian har laget hjemmesiden, og Sussie har prøvd ut matretter. Hun besluttet fort at restauranten skulle være vegetarisk. Det er et konsept som har gått hjem blant gjestene.

– Vi gjorde ikke så mye ut av åpningsdagen. Vennene våre kom på prøvelunsjer og after work, og det var veldig hyggelig, sier Sussie og understreker at de ville at det skulle bli et ORDENTLIG sted. Og det ble det.

Sussie, Love og Benjamin driver restauranten sammen, og har enn så lenge ikke råd til å ansette noen andre. Sussie lager all maten, og Love og Benjamin står for renhold og servering.

– Jeg tørker bord, serverer og tar betalt. Og drikker cola, spøker Benjamin og peker på flasken han drikker av.

Hjelper andre

Samtidig med at trioen har dratt i gang restaurantvirksomheten, har ideen om å hjelpe flere mennesker med funksjonsnedsettelser med å komme seg ut i arbeidslivet, vokst seg stadig sterkere.

Ikke alle har en mamma som kan starte restaurant. Derfor har Sussie og Love startet bedriften Arbetskamraterna, en slags arbeidsformidling for personer med funksjonsnedsettelse.

– Prosjektet var i et tidlig stadium da en lokalavis kom hit og intervjuet oss om baren. Da fortalte vi også om Arbetskamraterna, og derfra tok det av, sier Love og forteller at en medieproduksjonsbedrift kom på banen. De ville lage tv av prosjektet deres.

– Hehe, da gikk det fort i svingene. For pilotepisodens skyld knyttet vi til oss våre første arbeidskamerater for å oppfylle deres jobbdrømmer, forteller Love, som tilbrakte en hel dag i et musikkstudio sammen med Benjamins kompis Alex. Hans største drøm var nemlig å jobbe som diskjockey.

– Det var heftig å se ham da han fikk lære å mikse musikk og scratche, det vil si snurre vinylplater. Han sto i DJ-båsen i to timer og bare elsket det, sier Love, som også er i gang med å realisere drømmen for en annen av arbeidskameratene. En kvinne som lengter etter å få jobbe i en klesbutikk.

ICA-Jerry baner vei

Både Love og Sussie undrer seg over hvorfor man konstruerer spesielle arbeidsplasser til mennesker med funksjonsnedsettelser. De har også rett til en meningsfull hverdag, og det finnes mange vanlige jobber som de kan klare.

– Jo oftere folk som Benjamin synes i samfunnet, desto flere dører åpnes. Da jeg traff Per fra Glada Hudik-teateret – et ensemble for folk med funksjonsnedsettelser – fortalte han at bare deres karakter ICA-Jerry har gitt jobb til over 1000 personer som Benjamin gjennom Jerrys medvirkning i tv-reklamer, sier Love. Han konstaterer at han selv har truffet mange fargerike mennesker med ulike funksjonsnedsettelser.

Sussie er enig og sier at disse menneskene til og med kan berike en arbeidsplass med sin helt spesielle stil. Akkurat som Benjamin på Benji’s – en helt vanlig kro som tilfeldigvis har en ansatt med Downs syndrom.

Liker å klippe video

KOMPISER: Love og Benjamin deler interessen for data og bilderedigering, og går gjerne på byen sammen også for å høre musikk. FOTO: Theresia Köhlin
KOMPISER: Love og Benjamin deler interessen for data og bilderedigering, og går gjerne på byen sammen også for å høre musikk. FOTO: Theresia Köhlin Vis mer

Arbeid er selvsagt ikke hele livet for et menneske. Når Benjamin ikke jobber, liker han å filme og klippe sammen videoer. Det er en interesse han deler med Love, akkurat som å gå på byen og høre rock’n’roll. Det er ingen tvil om at disse to har det skikkelig gøy sammen.

Sussie smiler og sier at Love er Benjamins drømmeassistent. Han har vært i livet deres i fire år, og i løpet av den tiden har Benjamin virkelig tatt store steg i sin utvikling.

– Vi er i ferd med å gjøre noe helt unikt med Arbetskamraterna, sier Love. Sussie nikker og legger til:

– Vi gjør det fordi det er gøy – og selvsagt! Dette er på ordentlig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer