Bokaktuell:

Svensk vaskeguru: – Jeg var slaskete som barn

Ellinor Siréns vasketips har sanket over en halv million følgere. Vi har spurt hvor ryddig hun selv er.

OPPTATT AV MILJØ: – Jeg kan ikke komme på at det er noe ryddeproblem, som ikke kan løses miljøvennlig, sier vaskeekspert Ellinor Sirén. Foto: Caroline Andersson Renaud.
OPPTATT AV MILJØ: – Jeg kan ikke komme på at det er noe ryddeproblem, som ikke kan løses miljøvennlig, sier vaskeekspert Ellinor Sirén. Foto: Caroline Andersson Renaud. Vis mer
Publisert

Ellinor Sirén er forfatter og har Instagramkontoen Ekotipset hvor hun gir råd om miljøvennlig rydding og vasking til over 600 000 følgere. KK har tidligere skrevet en sak om mirakelmiddelet du kan rengjøre nesten alt med, som også er Ellinors tips.

Ellinor er mamma til to gutter på 10 og snart 13 år. I dag bor hun i et fint hus i et villastrøk i Stocholm og arbeidsdagen hennes styrer hun for det meste selv. Men det har ikke alltid vært slik.

Sirén var hjemmeværende med begge barna frem til de startet på skolen. Noe få andre kvinner velger å være.

– Vi hadde lite penger da, og det var viktig for meg å finne tips om hvordan jeg kunne gjøre ting både rimelig og miljøvennlig.

Aldri rotete igjen

Som barn var hun selv ikke spesielt god på å holde orden.

– Jeg var slaskete som barn, hadde det veldig rotete rundt meg og jeg fant aldri klærne mine når jeg trengte dem.

Det endret seg da hun under en flytting fikk sitt eget lille anneks i hagen, som 16-åring. Da fikk hun umiddelbart lyst til å ha det ryddig rundt seg. Ellinor bestemte seg for at hun aldri skulle ha det rotete igjen. Første skritt mot målet var å få rutine på at alle ting hadde sin plass, og skulle tilbake dit etter hun hadde brukt dem.

Hun fant raskt ut at hun trivdes med å ha gode rutiner i tillegg til at det var morsomt å kjøpe vaskeprodukter. På det tidpunktet var ikke miljøperspektivet noe hun hadde begynt å tenke på enda. Og tenåringen kjøpte skyllemiddel som hun blandet med vann på sprayflaske for å skape god lukt i det lille hjemmet sitt.

HAR OGSÅ FEIL: Selv om Ellinor Sirén er god på rutiner, rydding og vasking, har hun også perioder hvor hun lar oppvasken stå. Ifølge hun sekv er hun dårligst på kjøkken. Foto: Caroline Andersson Renaud.
HAR OGSÅ FEIL: Selv om Ellinor Sirén er god på rutiner, rydding og vasking, har hun også perioder hvor hun lar oppvasken stå. Ifølge hun sekv er hun dårligst på kjøkken. Foto: Caroline Andersson Renaud. Vis mer

Blir fortsatt overrasket

– Jeg fikk barn ganske tidlig, bare 20 år. Det var da jeg begynte å tenke over hva produktene inneholdt. Også når det kom til matvarer. Jeg hadde ikke lyst at barna mine skulle spise mat som var sprøytet full av farlige stoffer.

Da hun først begynte å bli hektet på vasketips, la hun dem ut på sin egen Instagram-konto, men opplevde liten eller ingen respons. Derfor startet hun like godt en egen konto dedisert kun til dette formålet.

Selv hadde hun aldri tanken om at kontoen skulle bli så populær. Før pandemien hadde hun 140 000 følgere. Men underveis tok det helt av og daglig fikk hun plutselig flere tusen følgere. Totalt, de to siste årene, har en halv million valgt å følge Ekotipset.

– Hva tror du er grunnen til at dette slår så an hos folk?

– Jeg tror det er de synlige resultatene som gjør det. Det blir så tydelig forskjell før og etter. Jeg blir fortsatt overrasket selv mår følgere sender meg bilder av en veranda de har vasket etter å ha fulgt mine råd.

Hun mener det også er en faktor at det er mange ting vi tror er ødelagte fordi vi ikke får bort skitten eller flekkene fra det, men som med hennes tips kan reddes.

Hvordan få med barna

I dag bor Ellinor med sin samboer, to sønner og hunden Loppan i Stocholm. De har nylig flyttet inn i nytt hus. Og det må jo spørres om resten av familien er like gira på rydding og vasking som hun er.

– Nei, det er nok jeg som er ryddesjefen i familien. Men vi forsøker å ha en fast dag i uken til vasking og rydding, som alle er med på.

– Hvilke tips har du for å få barna interessert i å være med på husvasken?

– Det har selvsagt blitt enklere å få dem med på vaskingen nå når de er blitt større. Men jeg tror det er lurt å la barna få velge hva de skal gjøre. Man trenger heller ikke henger seg opp i om det de gjør virker unødvendig for oss voksne, for det viktigste er jo at de blir interessert i å være med på det, forteller Ellinor.

Hun sier også at de ofte tar vaskedagen i forbindelse med at det kommer en belønning etterpå. Enten lørdagsgodt eller at de får spille Play Station etterpå.

Arbeidsdagen hennes består nå blant annet av å prøve seg frem i vaskeverden, komme på nye innlegg til Instagram og ikke minst svare på henvendelser fra følgere.

De beste tipsene:

Grønt og Rent med Ekotipset var den nest mest solgte faktaboken i Sverige i 2021. Og i disse dager kommer boken ut både i Norge og i Finland.

– Hvilke tre tips mener du er dine beste?

– Altså mirakelmiddelet, hvor man blander eddik, grønnsåpe og vann er det beste. Man kan bruke det på alt, bortsett fra naturstein. Nummer to må være at man kan skure oppvaskkummen med natron og dermed blir skinnende blank.

Det siste tipset hennes er ikke et rengjøringsråd, men likevel et av Ellinors beste, som hun har testet med sine sønner:

– Om barna hoster på natten: Skjær opp en gul løk og ha i en skål. Ha over kokende vann og sett på nattbordet. I løpet av noen minutter slutter de å hoste, forteller hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer