Supersparer

Sykehjemsansatte Charina har spart 100.000 i år

- Det betyr ikke at det må være slutt på ferier og kos.

SUPERSPARER: – Det skal være rom for å dra på turer, kjøpe det som trengs og gjøre det som er hyggelig. FOTO: Privat
SUPERSPARER: – Det skal være rom for å dra på turer, kjøpe det som trengs og gjøre det som er hyggelig. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg jobbet ekstra og fikk sommerbonus, lønn og feriepenger utbetalt samtidig sommeren 2022. Det ble i underkant av 100 000 kroner og noe skjedde det med meg da jeg så det samlede beløpet. Jeg kjente på den tryggheten og mestringsfølelsen en romslig økonomi ga meg, sier Charina Olsen.

– Jeg skjønte at jeg, som helsefagarbeider, kunne klare å spare enda mer ved å endre vaner. Tidligere hadde jeg et ubevisst forhold til eget pengeforbruk, i dag har jeg et annet syn. Penger har verdi.

Motivert til å lære om økonomi

– Jeg jobber på sykehjem og grep muligheten jeg fikk i fjor sommer. Ved å jobbe i fellesferien, fikk jeg en bonus på 20 000 kroner av kommunen, forteller Charina, som jobbet så mye hun kunne.

Utbetalingen ble motivasjonen for å tenke nytt når det gjaldt økonomi. Charina ønsket etter hvert å finne ut hvordan hun kunne bruke pengene sine smartere. Men hvor skulle hun begynne?

Charina snakker med KKs journalist på telefon fra Modum, der hun bor i eget hus. Denne saken ble først omtalt i Drammens Tidende.

Charina fulgte godt med på grupper som handlet om økonomi på sosiale medier, og på generelle råd fra bankene om sparing og forbruk. Det gjør hun fremdeles, det er stadig gode råd og tips å plukke opp. Hun visste minimalt om fond og investeringer, og søkte kunnskap hos folk som har gått veien før henne. Hun forteller at selv om læringskurven er bratt, utgjør mange små grep en stor endring i privatøkonomien.

– Jeg ble overrasket da jeg oppdaget at ganske mange sparer for eksempel 100 000 kroner i året, sier Charina, som aldri tidligere hadde sett på det som en mulighet.

SLØSTE: - Tidligere hadde jeg et ubevisst forhold til økonomi og handlet mat på måfå. FOTO: Privat
SLØSTE: - Tidligere hadde jeg et ubevisst forhold til økonomi og handlet mat på måfå. FOTO: Privat Vis mer

Jobber både ute og hjemmefra

– For meg er det en stor fordel å jobbe turnus, da har jeg fridager innimellom. Noen av disse bruker jeg på ekstrajobben min på Dressmann, andre til å ta ekstravakter på sykehjemmet, sier Charina, som også passer på å få nok søvn og hvile, slik at hun kan få glede av pengene og det hun velger å gjøre. Hun er opptatt av balanse, og ser ingen vits i å jobbe seg utbrent.

– Det fine er at noen jobber også kan gjøres hjemmefra, det er både gøy og motiverende, sier Charina.

– Jeg lager små reklamefilmer på noen minutter med telefonen hjemme, etter bestillinger fra et firma. Oppdragsmengden kan variere, dermed også inntekten. Det jeg tjener går rett inn på en sparekonto.

Charina er opptatt å gjøre det beste ut av enhver situasjon, og har også to nettbutikker innen hudpleie og kosttilskudd. Her jobber hun ikke aktivt, men tar imot bestillinger når de kommer. Gjennom sitt nyåpnede firma, fremgangoglivsstil.no, tar Charina imot andre som ønsker å endre vaner innen pengeforbruk for å oppnå økonomisk forståelse og romslighet. Charina formidler det hun selv nettopp har lært, og sier at kunnskap er makt om vi bruker den riktig. Hun gir veiledning og oppfølging en til en, og gir også råd om en aktiv livsstil og sunt kosthold.

– Et sted må man begynne, uansett hvilke rutiner og vaner man ønsker å endre. På et kurs lærte jeg at det tar 10 000 timer før endringene sitter, sier Charina.

– Jeg har valgt ekstrajobber som passer for meg, og opplever at dette gir meg energi. Mulighetene er mange. Om du har behov for å tjene litt ekstra, er det fint å være bevisst her også, slik at jobbene ikke går utover trivsel og livskvalitet.

EKSTRA: – For meg er det en stor fordel å jobbe turnus, da har jeg fridager innimellom. Noen av disse bruker jeg på ekstrajobben min. FOTO: Privat
EKSTRA: – For meg er det en stor fordel å jobbe turnus, da har jeg fridager innimellom. Noen av disse bruker jeg på ekstrajobben min. FOTO: Privat Vis mer

Gjør det enkelt

Økonomiforenkler Margrethe Otto sier at hennes aller beste tips er å la være å shoppe, altså ikke bruke penger. Det kan høres strengt og hardt ut, men å ha hendene i lomma når du er på kjøpesenteret, hindrer deg faktisk fra å bli fristet til å bruke penger på noe du ikke trenger, men som er veldig fristende der og da.

– Som Charina selv nevner, er bevissthet rundt eget forbruk det aller viktigste. Jeg anbefaler alle å gå i seg selv og undersøke hva de egentlig ønsker og trenger i livet, sier Margrethe Otto, som kaller det drømmer.

– Da er det så mye lettere å la de fine støvlettene eller jakken på salg få lov å bli hengende, og fortsette å bruke den gamle jakken ett år til. Når du har en drøm, vet du også hva du sparer til. Det er ingen vits å spare for å spare. Pengene på konto skal også ha et formål. Det er overskuddet ditt.

Økonomiforenkleren poengterer at planlegging er en av de viktigste nøklene for ikke å bruke mer penger enn du ønsker eller trenger å bruke.

Å fordele penger over flere kontoer, som til regninger, sparing og forbruk, gjør at pengene har fått ulike formål. Dette er det berømte budsjettet, som gjør det enklere å styre hva du bruker pengene til. Planlegg mat, her bruker de fleste unødvendig mye penger. Gjør det enkelt, lag en enkel handleliste over middagene, samt andre måltider som spises hjemme. Mat hjemme er alltid billigere enn mat ute.

– Ikke glem å ha det moro, sier Margrethe Otto.

– Inviter til selskap og be de andre ta med en rett hver.

Økonomiforenkler Margrethe Otto. FOTO: Privat
Økonomiforenkler Margrethe Otto. FOTO: Privat Vis mer

Margrethe Otto skal selv snart til en gammel venninne hun ikke har sett på lenge, og en medbragt matrett er det venninnen ønsker seg. Ikke fordi hun ikke har nok penger, men fordi det er smart, og hun trenger ikke gaver.

– Åpne hjemmet ditt, folk kommer for å treffe deg og dine og ha det hyggelig sammen. Å kose seg og spleise på kostnaden håper jeg og tror vi kommer til å se mer av fremover. Eller lag en enkel og billig suppe, det slår aldri feil, sier økonomiforenkleren.

Når det kommer til investeringer, anbefaler Margrethe Otto å begynne i det små, med å investere i globale indeksfond. Det har vist seg gjennom år å være et trygt valg, som slår forvaltede fond.

– Jeg ser også at flere nå velger rentefond. Det aller viktigste er å komme i gang. Du kan velge din egen bank, sett opp en aksjekonto og begynne å spare 100-300 kroner i måneden, sier Margrethe Otto.

– Når du begynner å bli trygg, og har lært mer om investeringene dine og hvordan du velger fond, kan du øke sparebeløpet. Husk at en viktig regel når det gjelder alle investeringer er at du skal kunne tåle å tape pengene. Spesielt gjelder dette investeringer med høyere risiko.

Nøkkelen er god planlegging

– For å skap en helsemessig god økonomi, må du ha en plan. Du må kjenne svaret på ditt hvorfor du gjør dette, sier Charina.

Helt fra hun begynte å tjene egne penger, brant de i lomma hennes. Før hun fikk barn, kunne Charina gjerne bruke opp hele lønna, så hun var blakk siste uke før ny lønning. Med tiden ble hun mer fornuftig, men hadde fremdeles et ubevisst forhold til sitt eget pengeforbruk. Hun slår fast at økonomi er selvlæring. I skolen fokuseres det lite på budsjett, regnskap og verdien økonomien har.

– Jeg kjøpte i grunnen det jeg ville, så lenge pengene var der. Jeg kunne gå i matbutikken mange dager i uken, helt uten en plan. Sånt blir det lett dyre impulskjøp av, sier Charina.

– I banken ble jeg rådet til et fast trekk til fondsparing på 300 kroner i måneden. Der har jeg nå spart i 14 år, og jeg har i senere tid økt beløpet. Nå sparer jeg i flere fondskonti, i et globalt indeksfond, på BSU konto og på en bufferkonto til uforutsette regninger. Jeg har også en egen pensjonskonto, og sparer i tillegg en del til sønnen min.

Etter den store utbetalingen i fjor sommer, fikk Charina blod på tann. Hun bestemte seg for å spare 100 000 kroner i 2023. Det målet nådde hun allerede i september.

Charina er eldst av seks søsken. Søsteren har alltid vært flink med økonomi, og sendte Charina en melding da Charina hadde nådd målet.

– Vil du bli millionær, skrev søsteren.

Det ville Charina.

– Da skal du fortsette å gjøre som du har gjort nå. Når du har spart kr. 8 334,- hver måned i ti år, er du millionær.

Søstrene sparer nå sammen, men hver for seg. De har erfart at gode grep kan utgjøre store forskjeller, og at de to sammen kan klare det.

– Ved å tenke positivt og ha tro på seg selv, kan mye utrettes, sier Charina bestemt.

GRATIS: Charina finner mye glede i aktiviteter som ikke nødvendigvis koster penger. FOTO: Privat
GRATIS: Charina finner mye glede i aktiviteter som ikke nødvendigvis koster penger. FOTO: Privat Vis mer

Litt er bedre enn ingenting

Charina opplever å få lite konkret veiledning i banken. Hun har heller søkt råd hos andre hun har kommet i kontakt med, spesielt kvinner med erfaring i både kort- og langsiktig sparing og investering.

Charina er også opptatt av å følge magefølelsen. Hun har, som mange andre, bil- og boliglån, og lever et vanlig liv som folk flest. Hun vil ikke gjøre investeringer som ikke gagner denne livsstilen.

Charinas mål er ikke nødvendigvis å bruke alle sparepengene selv, hun vil gjerne gi sønnen og bonussønnene en sum hver, som kan være til hjelp når de skal ut på boligmarkedet. Dessuten ønsker hun å få en romsligere pensjonisttilværelse, og vil blant annet prioritere å betale ned boliglånet.

– Det skal være rom for å dra på turer, kjøpe det som trengs og gjøre det som er hyggelig. Å være bevisst rundt penger, betyr ikke at det må være slutt på ferier og kos, men at bevisstheten rundt penger og forbruk i hverdagen blir viktig, sier Charina.

Hun er opptatt av at ingenting er risset i stein. Må spareplanen justeres i løpet av måneden, gjør hun det. Og skulle hun ikke nå én million på bok om ti år, er hun uansett veldig fornøyd med det hun har klart å spare og betale ned på veien.

– Alt i alt vil jeg nok nå målet mitt, sier Charina optimistisk.

– Litt sparing er alltid bedre enn ingenting.

RASKERE TØRT: Spar tid og penger og tørk tøyet raskere i trommelen med håndkle-trikset! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer