Kultur

Synger ut mot rasisme

- Vi støtter tanken om inkludering, sier Number Seven Deli.

Publisert
Sist oppdatert
Den kulturelt anlagte kan 17. mai kombinere kultur og samfunnsengasjement - vel å merke hvis du befinner deg i hovedstaden på nasjonaldagen. «17. mai for alle» heter arrangementet som i SOD Rasismes regi så dagens lys i 1983.Noen dager tidligere ble det ringt inn en bombetrussel mot 17. mai-toget i Oslo. Det nazistiske miljøet i byen kom med trusselen fordi de mente barnetoget var blitt for fargerikt. 17. mai for alle kom som en reaksjon og protest mot de nazistiske truslene, Arrangementet ble de første ti årene avholdt i Spikersuppa, men for 13 år siden ble det flyttet til Kubaparken på Grünerløkka i Oslo.

Flere band spiller gratis for et feststemt publikum, og en rekke frivillige bidrar til å få arrangementet til å gå knirkefritt av stabelen. I år har SOS Rasisme satt integrering som tema for feiringen.

- Å integrere seg betyr å leve side om side i samfunnet, med gjensidig respekt for hverandre. Ofte er de som "misforstår" betydningen av integrering, de samme som forkaster tankene om et flerkulturelt samfunn, skriver arrangørene på sin hjemmeside.

SOS rasisme understreker at integrering handler om å bryte ned sperrer mellom grupper. Det handler om å kunne møtes i samfunnet på likt grunnlag, med samme rettigheter og muligheter. Målet har hele tiden vært å samle et stort mangfold av mennesker til en positiv nasjonaldagsfeiring, med mangfoldig musikk og kultur som ramme.De siste årene har arrangementet fått en stadig økende oppslutning. Mellom 12 000 og 15 000 publikummere har funnet veien til Kubaparken, og flere av landets mest kjente artister har spilt gratis. I år er intet unntak. Plakaten toppes av Number Seven Deli, som nylig slapp den kritikerroste platen Seconds.

- Vi støtter tanken om å inkludere, og ikke slå handen av. Derfor støtter vi også SOS Rasisme i kampen mot diskriminering og undertrykkelse, sier bandet.

Andre artister du kan se i Kubaparken er Kimbara Salsa Band, Harrys Gym, Jah Ark Manifest, Chris Lee, Kapten Röd & Majorerna, Grand Island og Amund Maarud & the Grand.

Også i Bergen blir det arrangert 17. mai for alle. Ungdomshuset 1880 arrangerer en rekke konserter fra klokken 17. Det blir salsa, burundisk dans, afrikansk tromming og opptredener med artister som Karin Park, Mathias Tellez, Daniel Benjamin, Englestøv, Freddy Bang, Konstante trusler og Explosive Crew.


Bor du ikke i Oslo eller Bergen? Ikke fortvil - konsertene fra 17. mai for alle i Oslo vil bli sendt på radio.

For integrering: Number Seven Deli spiller på Kuba.
For integrering: Number Seven Deli spiller på Kuba. Vis mer
For integrering: Amund Maarud spiller på Kuba.
For integrering: Amund Maarud spiller på Kuba. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer