Organdonasjon

Synnøve (38) ble rammet av akutt nyresvikt - påstod at symptomene skyldtes overvekt

- Jeg spurte ambulansearbeideren om han kunne slå meg ned fordi jeg hadde så «grådig vondt i hodet».

ORGANDONASJON: Kona Torill (t.v.) beskriver det som ekstremt frustrerende å se Synnøve alvorlig syk, men ikke ha mulighet til å gjøre noe selv. FOTO: Astrid Waller
ORGANDONASJON: Kona Torill (t.v.) beskriver det som ekstremt frustrerende å se Synnøve alvorlig syk, men ikke ha mulighet til å gjøre noe selv. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

De aller fleste som er nyresyke vet tidlig at de er det. De forbereder seg og får tett oppfølging av leger, tar forholdsregler og er oppmerksomme på symptomer. Men så har du noen pasienter som plutselig helt ut av det blå får alvorlige problemer med nyrene - sånn som bergenseren Synnøve Johannesen (38).

I 10 år hadde hun smerter i kroppen og følte seg generelt dårlig. Spesielt vondt hadde hun i ryggen og beina, uten å helt klare å sette fingeren på akkurat hva det var. Hun ble sykemeldt i de verste periodene, og var redd hun hadde blitt arbeidssky. «Ta deg sammen nå», sa hun til seg selv flere ganger. Til slutt ble hun så vant til alle vondtene at vondt ble den nye hverdagen.

KK møter Synnøve og hennes kone gjennom ni år, Torill Frøise (47), i sentrum av Bergen. Det er rekordvarme i regnbyen denne helgen, men Synnøve er likevel kledd i strømpebukser under skjørtet og har smurt seg godt med solfaktor 50 før hun møter oss til intervju. På grunn av alle medisinene hun tar må hun være ekstra forsiktig i solen, sier hun og kan i tillegg fortelle at den daglige dosen med piller hun er nødt til å ta er så stor at det nesten er et måltid i seg selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer